PK (H): HBS in de safe zone na winst op directe concurrent HIC

Koploper Schaerweijde liet ook tegen voormalig concurrent om de titel HDM zien dat het niet voor niets kampioen is geworden in de Promotieklasse (4-2). Onderin kon HBS opgelucht ademhalen na de 1-0 winst op HIC. Victoria speelde zich zo goed al zeker veilig dankzij een 2-4 winst op het al gedegradeerde Qui Vive.

Met nog twee speelronden te gaan, waren de meeste beslissingen vóór vandaag (zondag, red.) al gevallen. Schaerweijde is kampioen en promoveert naar de Hoofdklasse, Voordaan en HDM spelen play-offs om een hoofdklasseticket en Qui Vive en Were Di degraderen. Alleen plek tien stond nog open: de plaats op de ranglijst die een ticket naar de play-downs betekent. Victoria, HIC en HBS streden om directe handhaving. Wonnen Vic en HIC vandaag, dan was HBS gedoemd tot het spelen van nacompetitie tegen de beste nummer twee van de Overgangsklasse. Maar door de driepunter van HBS op HIC is het nu toch laatstgenoemde ploeg die op die gevreesde tiende plaats staat.

HBS – HIC 1-0

De wedstrijd tussen HBS en HIC was er bij voorbaat een waarin vechten voor je laatste kans centraal stond. Dat bleek vanaf minuut één. Beide ploegen gingen vol de strijd aan. Waar HIC de dominante partij was in de aanval, blonk HBS uit in stevig ingrijpen. Vlak voor het einde van het eerste kwart mocht HIC twee strafcorners nemen. De tweede, een sleeppush van Allard Hiemstra, werd door HBS-keeper Fritz Schnoeckel prachtig met de stick weggetikt.

Ook in het tweede kwart was het HIC dat het meest aasde op kansen. Toch was het HBS dat uit een counter ineens op voorsprong kwam. Ruben Nietzman schoof de bal onverbiddelijk binnen, tot ontzetting van het HIC-kamp dat even daarvoor bolle kant van HBS had geconstateerd.

Na rust zette HIC opnieuw aan. De ploeg van Stefan Sprangers versierde drie strafcorners, maar steeds stond keeper Schnoeckel in de weg, werd de bal niet goed gestopt of mislukte een variant. In het laatste kwart laaiden de gemoederen hoog op. Een verbale uitspatting van Gijs Pieters moest de HIC-speler met een gele kaart bekopen. Met tien man had HIC het lastiger, maar net toen Pieters zijn straftijd had uitgezeten, kreeg HBS een gele kaart.

Met HBS’er Siem Kors vijf minuten aan de kant en de minuten die wegtikten, ging HIC nog maar eens naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Maar het zat HIC niet mee. Een bal werd nog net van de lijn geveegd door een verdediger van HBS en ook de laatste twee strafcorners van de uitploeg gingen er niet in. Zo eindigde de kraker in een 1-0 winst voor de Bloemendalers en zakt HIC, met nog één wedstrijd te gaan, naar de tiende plaats.

HBS-aanvoerder Schnoeckel: ‘De laatste weken waren we goed bezig met het team. We pakten punten tegen Nijmegen (2-1 winst, red.) en speelden een prima wedstrijd tegen HDM (4-2 verlies, red.). Nu moesten we winnen en dan is het extra lekker als dat gebeurt. In de eerste helft speelden we met teveel spanning. We hebben een redelijk jong team en konden niet goed met de druk die op de wedstrijd lag omgaan. In de tweede helft konden we elkaar beter vinden, maar alsnog lieten we niet het spel zien van de afgelopen weken. Maar we hebben gewonnen en daar gaat het om.’

HBS-keeper Fritz Schnoeckel verrichtte heldendaden voor zijn team tegen HIC. Foto: Kees Kuijt/Orange Pictures

Met de drie punten staat HBS nu twee punten boven HIC. Komende week, tijdens de laatste speelronde, treft HBS Victoria. HIC speelt tegen koploper Schaerweijde. Op papier is de kans dat HBS alsnog op de tiende plek belandt dus vrij klein. Schnoeckel zegt dat anders te zien: ‘We hebben nog niets. Maar natuurlijk zijn we blij. Als we vandaag hadden verloren, wisten we dat het sowieso klaar was. In die zin speelden we ons op een veilige positie. Ik heb er vertrouwen dat Schaerweijde zijn sportieve plicht vervult tegen HIC en wij gaan er uiteraard alles aan doen om Victoria te verslaan.’

31. Ruben Nietzman 1-0

Schaerweijde – HDM 4-2

17. Muhammad Rizwan 1-0
24. Mark Weber (sc) 2-0
53. Jasper van der Muelen Wolf 3-0
65. Daan Troost 4-0
68. Lennart Kallenberg 4-1
70. Kieran Dartée 4-2