PK (H): HBS nieuwe hekkensluiter, hdm lachende derde

In de achttiende speelronde in de Promotieklasse Heren is er een nieuwe hekkensluiter. In een direct duel droeg Push de rode lantaarn over aan HBS. Qui Vive deed goede zaken na een overwinning op Schaerweijde. hdm is de lachende derde na de eigen overwinning op Laren en het gelijke spel in de topper tussen Cartouche en Hurley.

In de degradatiekraker tussen Push en HBS trok de thuisploeg aan het langste eind. De ploeg van Stefan Duyf won in het laatste kwartier met 2-0 en draagt daarmee de rode lantaarn over aan HBS.

‘We wisten van tevoren dat het wel heel lastig zou worden als we deze niet zouden winnen’, vertelt Duyf. ‘Dit was echt een kelderkraker, maar zonder degradatiehockey.’ Het spel ging een uur lang over en weer, maar gescoord werd er niet. Een probleem waar beide ploegen al een seizoen lang mee kampen.

Zeventig minuten lang was het geen angstig hockey in Breda. Het was een open spel en beide ploegen hadden hetzelfde strijdplan. De tegenstander onder druk zetten. Dat lukte Push het beste. ‘We hadden al met een marge de kleedkamer in moeten gaan, maar bleven geduldig in de tweede helft.’ Een kwartier voor tijd was het raak voor de ploeg van Duyf. ‘Dat doelpunt was echt verlossend. Al snel volgde ook de tweede. Toen kwam de ontspanning in het team.’ Push maakte het zichzelf nog moeilijk door in de slotminuten een kaart te pakken en HBS de keeper van het veld haalde. Toch bleef de 2-0 voorsprong ongewijzigd.

Houdini-act

HBS-coach Thomas Immink baalt. ‘We hebben 55 minuten lang heel goed gehockeyd en kansen gecreëerd. Het is balen dat we de strafcorners niet maken maar wel tegen krijgen. In het huidige hockey zijn de corners te dominant. We zijn vandaag terecht gekielhaald.’ Het wordt een lastig verhaal voor de nieuwe hekkensluiter. De gewilde tiende plek, is zes punten weg. ‘Het gat is lelijk inderdaad. We zullen voor een Houdini-act moeten zorgen. Deze slag verliezen we, maar de strijd is nog niet verloren.’

Ook Duyf weet dat plek tien nog ver weg is. Concurrent Zwart-Wit won van Voordaan en staat met achttien punten op de play-outplek. ‘Het is lang geleden dat we de volle mep gepakt hebben. Dit is waardevol voor de energie voor de komende vier wedstrijden. Ik ben op dit moment heel blij, maar ik baal van de andere uitslagen.’ Duyf mikte naast Zwart-Wit ook op het resultaat van HIC. Die ploeg won met 5-2 van Nijmegen.

Handhaven is utopie

Immink houdt hoop voor HBS. ‘Handhaven is een utopie en we zijn reëel. We weten dat we mee kunnen. Het wordt een hell of a job, maar in iedere zeventig minuten kan er iets raars gebeuren.’

Zwart-Wit wil het liefst net als de concurrenten op een negende plek eindigen. Daar deed het vandaag goede zaken voor. De ploeg van Pim Wijzenbeek won met 2-1 van Voordaan.

De Brabanders staan daarmee nog steeds op een tiende plek. Dat komt door de overwinning van HIC op Nijmegen. De ploeg zag coach Helen Lejeune-van der Ben dit weekend vertrekken, maar interim coach Bastiaan Ophof zorgde direct voor een stunt. De ploeg won met 5-2 van Nijmegen.

Spitsen uitschakelen

‘De eerste helft waren we gelijkwaardig’, analyseert Wijzenbeek. ‘We krijgen in het eerste deel allebei drie corners, waarvan we er beiden een maken.’ Zo vond hij de wedstrijd redelijk in balans. ‘De hele wedstrijd was het was schaken.’ De ploeg van Wijzenbeek had maar een doel: de kracht van Voordaan eruit halen. ‘Voordaan heeft twee uitstekende spitsen die het verschil maken. Die hebben we niet of nauwelijks gezien. We hebben daarmee echt de angel eruit gehaald’, constateert de coach trots.

Waar bij Zwart-Wit de hele voorbereiding draaide om verdedigen, was het voor Voordaan zaak de degradatiestrijd nu definitief in het slot te gooien. ‘Het ligt nu weer totaal open’, wijst Voordaan-coach Peter Jonker naar de ranglijst. ‘Zwart-Wit heeft het slim gespeeld. Wij hadden meer balbezit en waren meer op hun helft, maar we hebben te weinig afgedwongen. Zo simpel en zuur is het.’

HBS, Push, Zwart-Wit en Voordaan

‘Iedereen snapt dat zij moesten winnen vandaag’, gaat de coach verder. ‘Wij hadden ons redelijk veilig kunnen spelen vandaag. Het was bij beide ploegen niet geweldig, maar dat hoort bij zo’n wedstrijd. Het was niet nodig geweest.’ Toch vindt Jonker dat zijn jongens het goed gedaan hebben. ‘Het zal nu gaan tussen HBS, Push, Zwart-Wit en ons. Voorlopig zijn wij gelukkig de bovenste van die vier.’ Het programma van de ploeg van Jonker is misschien wel het zwaarst: thuis tegen Cartouche, uit naar HIC, thuis tegen Qui Vive en tot slot op bezoek bij Schaerweijde. ‘Je zou je zorgen kunnen maken om dit programma, maar er is voldoende hoop. En hoop doet leven.’

Het programma van Zwart-Wit ziet er beter uit. Eerst hdm-uit, dan thuis tegen HBS, uit naar Laren en het eindigt thuis tegen Push. ‘We moeten zorgen dat we de kloof naar beneden houden’, gaat Wijzenbeek verder. ‘We willen graag nog een plek omhoog. We hebben een goed doelsaldo. Ik denk dat we nog zes punten nodig gaan hebben. Vandaag hebben we in ieder geval terecht gewonnen en goede zaken gedaan.’


Wat vind jij? Praat mee...