PK (H): Negen goals Schaerweijde zonder twee Paki’s en Brouwer

Schaerweijde maakte er tegen HBS een doelpuntenfestijn van. Op het scorebord in Zeist prijkte na zeventig minuten de korfbalstand van 9-4 op het bord en dit in afwezigheid van de twee Pakistaanse internationals en good-old Ronald Brouwer.

Koploper SCHC liet kostbare punten liggen. In eigen huis bleef Stichtsche op 2-2 steken tegen Qui Vive. Hierdoor kwam Schaerweijde op gelijke hoogte met de koploper.

Hdm boekte een onverwacht hoge overwinning op Nijmegen, tot op dat moment tweede op de ranglijst. Het werd 6-2, nadat de thuisploeg bij rust al redelijk geruststellend met 3-0 aan de leiding ging.

Niels Blaak, de linksachter van hdm, zag dat het spel zich naar alle tevredenheid ontwikkelde. ‘Wij hadden het van meet af aan onder controle. Nijmegen stond er goed voor. Het is ook een prima ploeg met een prima counter, maar ze hebben tot aan de winterstop nog een aantal zware tegenstanders voor de boeg.’

De 1-0 uit een strafcorner van Niels Blaak. De bal verdwijnt rechtstreeks in het doel van Nijmegen. Foto: Willem Vernes

Zelf kon Blaak tot tweemaal toe succesvol zijn. Doordat Kieran Dartée even op de bank zat, kon de verdediger op kopcirkel aanleggen voor een sleep en die was prompt trefzeker. Het was de 1-0. Zijn tweede doelpunt kwam ook uit een strafcorner tot stand, dit keer uit een rebound. ‘Eigenlijk speelden we een mislukte variant, maar uit die situatie kreeg ik de bal ter hoogte van de strafbalstip voor mijn stick en ik had redelijk de ruimte om uit te halen.’

Na rust kwam Nijmegen terug tot 3-1, maar dichterbij dan twee treffers achterstand konden de Gelderlanders ditmaal niet komen. Na de 4-2 kon hdm uitlopen naar de eindstand van 6-2.

‘We leverden te weinig energie’

Voor doelman Diederik van Schooten van Nijmegen was het uiteraard een minder leuke middag, ‘maar ik denk dat wij vooral tijdens de eerste helft te weinig energie hebben geleverd. We weten uiteraard allemaal dat je elke week volle bak moet gaan, maar dan moet je het ook daadwerkelijk doen. Voor de rust deden we dit niet, na rust wel en toen zag je het met een paar tactisch aanpassingen meteen beter ging. Maar goed, zo’n 3-0 achterstand halverwege maak je tegen hdm niet zo maar goed. We zetten na rust iets meer druk, maar dit betekent automatisch dat je achterin ook ruimte gaat weggeven.’

Zes keer vissen, het zijn niet de middagen waar doelman Diederik van Schooten met plezier aan terugdenkt. Foto: Willem Vernes

Virtueel mooie positie

hdm staat er na de remise van SCHC virtueel uitstekend voor. De achterstand op de twee koplopers bedraagt weliswaar twee punten, maar de Haagse ploeg heeft nog een inhaalduel tegen Qui Vive te gaan. Blaak: ‘Alles is mogelijk in deze afdeling, daarom speel ik ook zo graag op dit niveau. Je speelt 22 topwedstrijden, heel wat anders dan in de vroegere Overgangsklasse.

Komende donderdag speelt hdm in de Gold Cup tegen Klein Zwitserland, de herhaling van de play-outs van afgelopen seizoen die door de Steenbokken werd gewonnen. Zondag gaan de mannen van Erik van Driel op bezoek bij Laren. Nijmegen gaat op voor de thuisbeurt tegen HIC.

Bam, weer raak! Het is de tweede van de middag (en van het seizoen tot nu toe) voor Niels Blaak. Foto Willem Vernes

Met de korfbaluitslag van 9-4 demonstreerde Schaerweijde zondagmiddag dat het wel degelijk effectief kan omgaan met de kansen. Daar ontbrak het dit seizoen nogal eens aan, maar de energie die het team tijdens de trainingen steekt in dit euvel, betaalde zich uit tegen HBS. En dit zelfs zonder de twee Pakistaanse internationals en de eveneens afwezige Ronald Brouwer.

‘Gelukkig hebben we een brede selectie, waardoor wij hun absentie goed konden opvangen’, zegt Jur van der Have die goed was voor drie doelpunten. Het waren meteen zijn eerste goals van het seizoen, maar het was er eentje minder dan tijdens de thuiswedstrijd tegen HBS van vorig seizoen. Toen legde hij er vier in.

Van der Have: ‘HBS zette van meet af aan een hele hoge press op, waar wij erg lastig onder vandaan kwamen. Echter, het was zo opportunistisch dat wij in de omschakeling alle ruimte kregen. Binnen twaalf minuten stond het dan ook al 3-0. Op zich kon ik het wel waarderen dat HBS open aanviel. Meestal zie je tegen ons dat ploegen zich ingraven. Toch leden we bij tijd en wijle onnodig balverlies, we lieten HBS nog terugkomen tot 3-2 en later 4-3. Toch bleven we te allen tijde greep houden op het duel en ik ben blij dat we nu eens een keer zoveel goals hebben gemaakt en dit zonder een relatief groot aantal corners. Dat waren er twee vandaag.’

Kritisch puntje blijft voor Van der Have het aantal tegentreffers. ‘We zijn er scherp op, maar wie weet ging de afwezigheid van de twee Paki’s en Brouwer toch wat ten koste van de automatismen.’

SCHC had de wedstrijd tegen Qui Vive vooral na rust in zijn voordeel moeten beslissen, maar dat gebeurde niet. Dat hield de tegenstander in de wedstrijd en de mannen uit De Kwakel lieten de koploper zeven minuten voor tijd zelfs bibberen door onverwacht met 1-2 aan de leiding te gaan.

Die (onverdiende) voorsprong hield overigens maar kort stand, want luttele minuten later was het alweer 2-2. Dat werd ook de eindstand, omdat Jelle Westendorp van Qui Vive in the dying seconds of the game, een goede mogelijkheid op 2-3 voorlangs sloeg. Het zou wat zijn geweest.

Aanvoerder Sebastiaan van de Kasteele van Qui Vive zag dat zijn ploeg tijdens de eerste helft ‘redelijk goed kon meekomen met Stichtsche’. ‘SCHC had vaker de bal, maar wij konden in balbezit daar best iets tegenover zetten. Onze tegenstander speelde in de zone en daar konden we met korte passes leuk tussendoor hockeyen. Vooral tijdens het derde kwart hadden we het echt zwaar. SCHC trok het duel helemaal naar zich toe en in die fase hadden ze moeten uitlopen.’

Dat gebeurde echter niet en tijdens het vierde kwart werd het echt een chaos op het veld. ‘Het vloog van links naar rechts. Stichtsche had kunnen scoren. Wij maken de 1-2. Het werd snel 2-2 en we kregen een prachtige kans op de 2-3.’

Volgens Van de Kasteele onderstreept het maar weer eens dat de krachtsverhoudingen in de Promotieklasse bijzonder klein zijn. ‘Wij verloren bij Nijmegen en thuis tegen Schaerweijde maar verder pakken we elke week wel punten. Alleen, met een telkens gelijkspel schiet het niet hard op.’

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de zevende speeldag in de Promotieklasse ne Overgangsklasse.