PK (H): hdm neemt koppositie van SCHC over

Op de laatste speeldag voor de winterstop heeft hdm de koppositie veroverd in de Promotieklasse. De Haagse ploeg won in Amstelveen met 0-3 van HIC en profiteerde van het puntenverlies van SCHC dat niet verder kwam dan 1-1 tegen Laren. Schaerweijde, de nummer drie, haalde in eigen huis uit tegen Were Di. Het werd 7-1. Hierdoor kroop hekkensluiter Victoria dichter naar Were Di toe op de ranglijst. De Rotterdammers speelden met 1-1 gelijk tegen HBS.

Waar doorgaans veel publieke en publicitaire aandacht uitgaat naar de teams van Schaerweijde en SCHC laveerde het stabiele hdm zich naar de status van winterkampioen. Via een vrij zorgeloze 0-3 op HIC en de remise van Stichtsche gaan de Hagenaren aan kop op basis van het aantal overwinningen: acht om zeven.

Aanvoerder Kieran Dartée blikt dan ook met een tevreden gevoel terug op de eerste helft van dit seizoen. ‘Om te beginnen moet je er altijd voor waken dat je tijdens zo’n laatste wedstrijd voor de winterpauze geen onnodige punten verspild. Je kijkt toch wel uit naar de winterstop, het wordt kouder op het veld en dan moet je je focus zien te bewaren. We wilden dat ons niet hetzelfde overkwam als vorig seizoen toen we die laatste pot verloren. We willen bovenaan eindigen aan het eind van het seizoen en dan moet je de punten pakken tegen de teams, waarvan je behoort te winnen.’

Tegen HIC kwam hdm na circa twintig minuten op een 0-1 voorsprong. ‘Tot die tijd kon HIC nog wel het één en ander creëren, maar we hadden de controle. Liever heb je uiteraard een marge van twee, maar dat gebeurde pas een poosje na rust. Al met al was dit echter een prima zege, een mooie afsluiting van de heenronde.’

Pittige start na winterstop

Dartée maakt zich er geen moment zorgen over dat het team na de winterstop super fit en gedreven aan de start verschijnt. ‘Dat kan je wel aan onze staf overlaten. Het zal ook nodig zijn, want we beginnen met een pittig programma: Schaerweijde-uit, SCHC-thuis en Cartouche-uit. Ik denk niet dat we nu al kunnen spreken van een top drie, want de twee teams die daar achter zitten – Cartouche en Laren – vlak ik niet uit. Wij verliezen van Laren en SCHC speelt er vandaag tegen gelijk.’

De captain signaleert dat staf en selectie ‘op missie’ zijn. ‘Sinds ons seizoen in de Hoofdklasse is de selectie redelijk intact gebleven. Afgelopen zomer was het ook rustig aan het front, waardoor we in de luwte verder konden bouwen. Dat we nu eerste staan, dat zegt mij nog niet veel. Ik ken het cliché dat het prettiger is om op een tegenstander te jagen, dan dat je opgejaagd wordt, maar onze groep is stabiel. Het hoort erbij.’

De komende maanden trekt hdm in ieder geval de zaal in. Een winterstage in Zuid-Europa vormt het laatste stuk voorbereiding op weg naar de eerste de beste kraker van het nieuwe jaar: in de Kuil tegen Schaerweijde.

Bij Cartouche zijn ze eerlijk gezegd wel een beetje blij dat het winterstop is. Het team van Pieter Pieterse sloot de eerste competitiehelft af met een fraaie 4-1 zege op Nijmegen, waardoor de top drie in zicht blijft, en ten tweede kunnen nu eindelijk de vele blessuregevallen rustig herstellen. Het was niet niks wat Cartouche voor de kiezen kreeg.

Toch wil Pieterse zich niet verschuilen achter de goedgevulde ziekenboeg. ‘Natuurlijk is het lastig als je elke week drie tot vier spelers uit je gewenste zestien moet missen, maar desondanks hadden wij er meer uit kunnen halen. Een puntje of drie, vier erbij had best gekund. Het verlies tegen Qui Vive bijvoorbeeld was niet nodig geweest.’

Maar toch, de gebroken voet van Dominik Kotulski en Victor van den Bree, de gebroken hand van Sven Westendorp, het feit dat de centrale verdedigers Steven Doorman en Floris Benschop niet okselfris waren en het langdurig ontbreken van Jochem Blok (stage in buitenland) blijft voor een team als Cartouche een flinke aderlating. ‘We hebben veel shit achter de rug, ook in de privésfeer van enkele jongens, maar als team heeft ons dit dichter bij elkaar gebracht’, zegt de coach.

‘Wij bleven volwassen spelen’

Timmo Kranstauber zag Cartouche ditmaal eens een rustige zege boeken. En met rustig bedoelde hij een overwinning die op weinig stressvolle wijze tot stand kwam. ‘Wij waren vrij zeker van onze zaak. Na onze 3-0 werd het weliswaar snel weer 3-1, maar we bleven volwassen spelen en kwamen daardoor niet in de problemen. Tot nu toe konden we een voorsprong maar moeilijk verdedigen of we moesten echt knokken voor de punten. Zo langzamerhand raakten we gewend aan alle wisselingen, maar het is ook fijn als we straks weer echt compleet zijn.’

‘Letterlijk blok waar je omheen moet’

Eén van de sterkhouders, Jochem Blok, speelde zijn tweede duel. ‘Hij is nog niet helemaal wedstrijdfit, maar mentaal gezien brengt hij nu al meerwaarde. Hij schaaft op het middenveld en het is ook letterlijk een blok waar je omheen moet’, zegt Kranstauber.

Kortom, Cartouche lijkt een tegenstander die – eenmaal volledig – zeker potten kan breken na de winterpauze. Op 22 maart, na de drie duels tegen Laren (t), Were Di (u) en hdm (t) weten we vermoedelijk meer.


7 Reacties

 1. phil-chapel

  Ik lees hier “SCHC, dat niet verder kwam dan 1-1 tegen Laren”. Nou...het piepjonge teampje van Laren was na afloop erg teleurgesteld want “wij kwamen om te winnen”. Als het bij rust 0-3 of 0-4 staat, kraait hier geen haan over. Ok n’a rust kwam SCHC beter uit de hoek maar de jonkies hielden stand en braken nog enkele keren mooi uit. Al bij al, mooi voor dit zeer jonge en veelbelovende team maar een 3-punter was terecht geweest. Dus dat “niet verder komen dan een 1-1” is wel héél vleiend voor SCHC. Korreltje zout ;) . Happy Winter Boyz.

 2. hw

  Je hebt een punt!

 3. nicovisch

  Ik heb denk ik een andere wedstrijd gezien. Als je verstand hebt van hockey en je speelt tegen leeftijds genoten dan mag Laren blij zijn. In de tweede helft had SCHC het af moeten maken. Kijk eens naar de strafcorners van Laren. Hoeveel wil jij er nog krijgen.

 4. allard

  Mijn corner is idd wel voor verbetering vatbaar! 👌🏽 PS. Heeft SCHC de bal geraakt in de eerste helft?

  1. Prop

   Allard, goede vraag. Het was 1-1 bij rust dus ik denk het wel. Verder denk ik voor beide cubs een top eerste helft van de competitie. Laren met veel jeugd een mooie ploeg met een zeer kundige coach die goed en mooi spel laat zien. Fantastische leerschool voor de jeugd. SCHC met een uit nood ververste groep die ook nog eens zwaar door blessures en de deel afwezigheid van een coach (voor een mooie reden), ongeslagen gedeeld bovenaan staat. Beide clubs gaan met een lach op het gezicht de winter in.

 5. phil-chapel

  Je hebt inderdaad een andere wedstrijd gezien. Waar werd die gespeeld? Laren had het natuurlijk allang in de eerste helft moeten afmaken met al die kansen, het royale veldoverwicht en inderdaad al die strafcorners. Dan hád SCHC na rust simpelweg achter de feiten (0-3 of 0-4) moeten aanlopen. Maar dat is dan wéér een andere wedstrijd die ergens in het Quantumveld werd gespeeld maar die hebben we niet gezien. En leeftijdsgenoten? Tja, die vinden 70% van onze jongens enkel bij de Aatjes 1 maar niet bij SCHC H1. Jouw punt mbt de strafcorners is uiteraard helemaal terecht en daar zullen de Boyz in de tweede seizoenshelft o.a. werk van maken. Deze eerste ronde was een verkennende “grow-up-together” groeifase.

 6. Keesjansma

  Leuk dat het zo spannend blijft. Hdm wel terecht bovenaan aangezien zij gewoonweg het beste en mooiste hockey spelen


Wat vind jij? Praat mee...