PK (H): Sombere tijden voor HBS en Zwart-Wit

De ploegen van HBS en Zwart-Wit hebben zich nog niet mogen laven aan het zoet der overwinning. Na zeven duels peurden ze elk slechts twee remises in de Promotieklasse. De twee andere ploegen onderin, Voordaan en Push, wonnen zondagmiddag van deze rode lantaarndragers en dat schept lucht.

Schaerweijde verloor voor de tweede maal (vorige week van HIC) op rij. Op eigen veld bleek Qui Vive met 4-3 te sterk. De eerste zege was er zondagmiddag voor Voordaan, dat – zij het geflatteerd – met 5-2 won van Zwart-Wit. De uitslagen en statistieken op een rij:

Winnen, maar er toch voor een goed deel de smoor in hebben. Zie daar het gevoel waarmee trainer-coach Stefan Duyf zondagmiddag terugreed naar Breda.
Push won weliswaar met 2-5, ‘maar we hebben in de wedstrijd tegen HBS hooguit een kwartier goed hockey laten zien. In die periode scoren we wel viermaal, dat was dan weer het positieve,’ aldus Duyf.

Opnieuw snelle tegentreffer

De Bredase coach waarschuwde zijn manschappen om scherp aan de wedstrijd te beginnen, omdat het team vorige week na 35 seconden al tegen een 1-0 achterstand keek. Maar helaas, ditmaal lag de tegengoal er nog sneller in.
HBS slaagde er niet in om Push meer pijn te doen dan deze ene treffer. Kansen genoeg om de voorsprong uit te bouwen, maar ondermaats spel zorgde ervoor dat de Bloemendalers met een 1-5 afdropen naar het kleedlokaal.
Thomas Immink (HBS): ‘We gaven de ballen achterin niet cadeau, maar slecht was het wel. En toch heb ik in de rust gezegd: wij kunnen deze wedstrijd met 5-4 winnen. Hoe vreemd dat dit ook mag klinken, maar wij waren beter. En ook na rust waren we veel beter. Goed spel, voldoende kansen. Maar Push komt tijdens de tweede helft driemaal in de cirkel en ze scoren eenmaal. Dat was de 1-5.’

Harde wetten

HBS en Immink maken kennis met de harde wetten in de Promotieklasse. Met twee puntjes uit zeven duels is het nog altijd wachten op de eerste overwinning. ‘En dat gun ik die gasten zo erg, want wij werken keihard. En als je voorin moeilijk tot scoren komt, moet je er voor zorgen dat je foutenlast in defensief opzicht tot een minimum beperkt blijft.’
Duyf erkent dat HBS ‘inderdaad had kunnen winnen. En als wij het tijdens de laatste fase van de eerste helft niet op onze heupen hadden geregen, was dat mogelijk ook gebeurd. Het gekke is dat wij vandaag slechter speelden dan we gemiddeld de laatste weken deden, maar toch pakken we nu de drie punten.’
Pech kende Push doordat aanvoerder Hugo van Mol al na tien minuten uitviel met een kuitblessure. Het bleek een repeterend verhaal, omdat hij vorige week tegen hdm met dezelfde klachten naar de kant moest.
Duyf: ‘Als aanvoerder ben je vaak de aanjager van de ploeg. Toen hij vorige week uitviel, pakten we dit als team niet goed op. Vandaag ging dat vond ik een stuk beter. Dat was het positieve.’

Peter Jonker gaf na afloop van de wedstrijd tussen Voordaan en Zwart-Wit toe dat de 5-2 overwinning van zijn ploeg op Zwart-Wit geflatteerd was. Maar aan de rechtmatigheid van deze zege twijfelde hij eigenlijk niet.
Jonker: ‘Na twee rake corners van Adriaan Stolk staan we op een 3-2 voorsprong. En ja, als Zwart-Wit in de slotfase alles op alles zet – wat ik ook zou doen – en de keeper van het veld haalt, dan ontstaan er mogelijkheden. We kwamen er een keer of vier doorheen en daarvan maakten we er twee. Maar ja, zo gaat het. De verschillen zijn ontzettend klein.’
Pim Wijzenbeek analyseerde tegen deze achtergrond dat zijn team nul treffers scoorde uit vier strafcorners. ‘En Voordaan maakte er twee uit drie. Ik vond ze beide onterecht gegeven, maar ze gaan er wel in.’

Wekelijks benadeeld

Na de 1-0 voorsprong van de thuisclub kwam Zwart-Wit op een tussenstand van 1-2. Wijzenbeek; ‘Ik hoopte dat wij vanaf dat moment konden doordrukken, maar die gedachte werd in de kiem gesmoord door die twee corners. De gifbeker moet helemaal leeg kennelijk. Wat mij daarbij begint te irriteren, is het feit dat wij wekelijks worden benadeeld door de arbitrage. Ik heb het gevoel dat wij een beetje als het lelijke eendje van de promotieklasse worden gezien.’
Voordaan gaat, aldus Jonker, een leuke trainingsweek tegemoet met drie punten op zak, maar over zeven dagen regeert alweer de bittere werkelijkheid. Tot aan de winterstop speelt de ploeg uit Groenekan nog tegen Qui Vive, HIC, Schaerweijde en Cartouche. ‘Ik zie het niet gebeuren dat wij deze vier duels op rij gaan verliezen, maar we zullen hier of daar wel voor een verrassing moeten zorgen.’
Zwart-Wit op zijn beurt kan voor de winterstop nog zijn eerste overwinning pakken als het hdm, Push, HBS en/of Laren verslaat.