PK (H): Laren verrast SCHC, Schaerweijde en hdm winnen

Op de eerste speeldag in de Promotieklasse Heren heeft Laren verrast. In Bilthoven was de ploeg uit ’t Gooi met 3-1 te sterk voor SCHC, die afgelopen seizoen de ranglijst soeverein leidde totdat de coronavirus een streep zette door het seizoen. Titelfavorieten hdm en Schaerweijde boekten een kleine zege. Cartouche bleef in Nijmegen steken op een gelijkspel.

De verrassing van de dag, zo mag je het noemen. Laren wint dankzij twee doelpunten in de slotfase met 1-3 op Stichtsche. Verdiend? Volgens trainer-coach Nanco Jansonius van Laren eigenlijk niet. ‘Over de hele wedstrijd gezien kreeg SCHC te weinig, maar ze hebben nagelaten om op de beslissende momenten toe te slaan. En ik ben er trots op dat wij ons als een vechtmachine hebben opgesteld.’

Het venijn zat ‘em vooral in de staart en dit nota bene na een akelig moment. De Larense speler Floris van der Wal ging met zijn hoofd met een harde klap tegen de grond en moest verdwaasd en duizelig naar de kant worden gedragen. Die situatie duurde enkele minuten en direct na de hervatting van het spel sloeg Laren genadeloos toe. 1-2 in de 68ste minuut, 1-3 in de 69ste minuut.

Jansonius: ‘Het spel ging van start en na drie, vier passes lag de bal erin. Die 1-2 kwam net als de 1-3 volkomen uit de lucht vallen. Het leek alsof door dat incident de concentratie bij Stichtsche even weg was. Wij mogen dus niet klagen. Een overwinning van SCHC of hooguit een gelijkspel had de verhouding beter weergegeven.’

‘Schroom van ons afgeworpen’

Laren had het vooral in het eerste kwart behoorlijk zwaar. SCHC domineerde en pas op het eind van dit kwart kon Laren uit zijn schulp kruipen. De gasten bleven overeind doordat Stichtsche in deze fase de trekker niet overhaalde.

Jansonius: ‘Ik heb toen tegen de jongens gezegd: goed, we zitten nog in de wedstrijd, het wordt knokken, maar we wierpen op dat moment de eerste schroom van ons af. Via Sebastien Chapel kwamen we in het tweede kwart zelfs op voorsprong. Zo kan het dus ook lopen. Wanneer SCHC tijdens het eerste kwart tweemaal scoort, kan je zo maar met 5-2 verliezen. Maar dit resultaat voelt heerlijk! We hebben een hele jonge groep, en in het veld doen we soms domme dingen, maar het is ontzettend talentvol en gretig. Ik denk dat wij het menig ploeg erg lastig gaan maken dit seizoen.’

De coach zit er morgen, tijdens de training van maandag, alweer bovenop. Komende zondag wacht namelijk het thuisduel tegen Were Di. ‘Wij kenden allemaal het programma en op voorhand zeggen spelers dan: tegen SCHC wordt het lastig, maar van Were Di moeten we de tweede wedstrijd winnen. Vier weken geleden hadden we de wedstrijd van aanstaande zondag dus al gewonnen. Maar zo werkt dat dus niet!’

Voordaan-uit is voor Schaerweijde nooit een eenvoudig duel. Daar is Pieter-Jan Voerman, die aan zijn vierde seizoen in Zeist is begonnen, zo langzamerhand wel achter. ‘Voor mij persoonlijk speelt deze streekderby niet zo erg, maar ik heb het gevoel dat Voordaan tegen ons altijd een stapje extra zet, want wij hebben het daar nooit eenvoudig.’
Desondanks wist Schaerweijde wel de drie punten op te halen in Groenekan, mede dankzij de winnende treffer van Voerman. Een strafcorner, wat anders trouwens?

De promotiekandidaat had tijdens de eerste helft een aardig veldoverwicht, maar dat leverde nog geen treffers op. Voerman: ‘Kansen genoeg. Als het bij rust 1-4 had gestaan, was het te verklaren geweest. Voordaan maakte uit een uitval de 1-0 en bij ons viel ‘ie niet.’

De gasten konden echter het geduld opbrengen de rust te bewaren en tijdens het tweede gedeelte van de wedstrijd kwam dan ook de ommekeer. Een strafbal van Ronald Brouwer en de rake corner van Voerman in de 52ste minuut zorgden voor een 1-2 eindstand.

Ambities onverkort overeind

Het was Schaerweijde tijdens het openingsduel uiteraard om één ding te doen: winnen, drie punten pakken. Toch was Voerman ook best te spreken over het veldspel.

‘Wij domineerden en hadden voortdurend het geloof in wat wij deden. Het kan allemaal nog veel beter, maar dat is logisch als je een half jaar hebt stilgelegen. Persoonlijk voel ik mij momenteel topfit. Begin vorig seizoen had ik wat schouderklachten, maar daar nu helemaal geen sprake meer van. Tijdens de coronapauze heb ik veel getraind. Want ja, als je twee weken stilzit, dan wil je toch weer wat gaan doen. Dus vanaf de eerste groepstraining stond ik er.’

De ambitie van Schaerweijde, zegt Voerman, staat onverkort overeind: promoveren. ‘Het liefst worden we natuurlijk kampioen, maar dat zal dit seizoen zeker geen eenvoudige opdracht zijn. Dus wanneer dat niet mocht lukken, dan maar via de play-offs. We hebben weliswaar een nieuwe trainer-coach met Tim Oudenaller in plaats van Suzan Veen, maar in hoofdlijnen spelen we hetzelfde als vorig seizoen. Hooguit op wat details na is het anders.’

Een goed begin is het halve werk. Het waren de woorden van de moeder van Allard van Heemstra – zo vertelde de speler in kwestie – na afloop van de wedstrijd HIC-Victoria. En ze had gelijk, want HIC won met 3-0 en dat is een mooie afgetekende overwinning om het seizoen mee te starten.

Het HIC 2.0 onder aanvoering van de nieuwe trainer-coach Stefan Sprangers kwam wel lastig uit de starblokken. Wedstrijdspanning, het ontbreken van competitieritme en de grotendeels nieuwe selectie vormden daarvan de achtergrond.
Van Heemstra: ‘Daarom werd het een typisch eerste duel. Pas in het derde kwart gooiden we alle schroom van ons af en lieten we zien waartoe wij in staat zijn.’

In deze fase liep HIC ook uit van 1-0 naar 3-0 met als laatste een rake corner van Van Heemstra zelf. ‘Het was onze eerste corner van het duel en als die er meteen in gaat bij zo’n tussenstand, dan is dat hartstikke fijn. Bij een stand van 2-0 kan er nog van alles gebeuren, bij 3-0 heb je meer een stukje zekerheid.’

Tijdens het laatste kwart probeerde Victoria nog alles op alles te zetten, maar de verdediging van HIC liet zich niet meer passeren.