PK (H): Schaerweijde niet, hdm en Cartouche wel naar play-offs

Schaerweijde kan de play-offs om promotie naar de Hoofdklasse op zijn buik schrijven. De 4-3 nederlaag tegen kampioen Hurley betekent dat het team van Suzan Veen-van der Wielen de nummers twee en drie (hdm en Cartouche) niet meer kan achterhalen tijdens de slotronde van de competitie.

In de onderste regionen blijft het ontzettend spannend. De strijd om rechtstreekse degradatie is nog niet beslist en vier ploegen kunnen theoretisch nog op de tiende plek eindigen; een positie die goed is voor promotie- degradatiewedstrijden tegen één van de nummers twee uit de Overgangsklasse.

 

Hoe dun is een zijden draadje als je op het punt van degraderen staat en je ploeg maakt in de 69ste minuut toch nog de 1-0? Stefan Duyf, de trainer-coach van Push, zal het worst wezen. Dankzij een uitmuntende doelman Stijn Vernes en het ultieme schot van Gijs van de Ven leven de Bredanaars nog. En wát een apotheose volgende week: Zwart-Wit – Push!

De stadsderby gaat beslissen over degradatie (misschien wel beide ploegen), over deelname aan de play-outs of (Push of Zwart-Wit), wie weet, directe handhaving in de Promotieklasse (Zwart-Wit). Alle scenario’s zijn denkbaar.

‘Wij moeten komende week maar eens even bellen met de hockeybond wat precies onze uitgangssituatie is. Het gaat straks om de details. Mochten wij winnen, dan komt het volgens mij op doelsaldo aan, want voor de rest staan we dan in alles gelijk. Tot nu toe heb ik mij hier niet mee beziggehouden, maar nu moet het wel.’

Speech degradatie

Eerlijk gezegd had Duyf zijn speech vanwege degradatie al in zijn hoofd. Push had aan een gelijkspel tegen Nijmegen niet voldoende en die remise zat eraan te komen. Gelukkig voor Duyf kan hij dat praatje in ieder geval met een week uitstellen.

‘En je weet het nooit in het hockey, er kunnen tijdens zo’n laatste wedstrijddag hele vreemde en onvoorspelbare dingen gebeuren. Eén ding staat vast: het wordt een gedenkwaardige wedstrijd tegen Zwart-Wit met héél veel volk langs de lijn.’

‘Dankzij Stijn de nul’

Qua hockey lieten Push en Nijmegen niet het beste van hun kunnen zien, maar wat verwacht je in deze fase van de strijd?
Duyf: ‘Het werd 1-0, maar voor hetzelfde geld was het 4-5 of 5-4 geworden. Wij hadden vandaag in ieder geval een uitstekende doelman onder de lat staan. Geweldig! Dankzij Stijn hielden we de nul en via een afgeslagen cornervariant kwamen we op die late voorsprong. Ik was blij met onze werklust, we hebben keihard geknokt en dat was een heel verschil ten opzichte van vorige week. Nu gaan we met een goed gevoel op weg naar de laatste wedstrijd. Nog een paar keer lekker trainen komende week en dan gaan we het beleven.’

Zó, dit is wel even een momentje voor Cartouche. Voor het eerst in de bijna 70-jarige clubhistorie weet een team zich te plaatsen voor play-offs om een plek in de Hoofdklasse.

Vanmiddag was een zwaarbevochten 1-3 overwinning op HBS voldoende om het toetje af te dwingen. ‘Wij wonnen dus, maar daarna duurde het zeker nog drie minuten voordat de uitslag van Hurley-Schaerweijde bekend was. Dat was enorm spannend’, aldus Jochem Blok, middenvelder van Cartouche. ‘Want wij wisten natuurlijk wat er vandaag mogelijk was. Maar toen ik hoorde dat het gelijk stond, was ik al vrij zeker dat we ons zouden plaatsen.’

Niet cadeau

Cartouche kreeg het bepaald niet cadeau van HBS, maar dat was van tevoren bekend. De Bloemendalers vechten tegen degradatie en zijn de laatste weken bezig aan een fraaie serie vol puntenwinst. Na een dubbelblanke ruststand sloegen de Voorburgers tussen de 52ste en 55ste minuut toe: 0-1 en 0-2.

Blok: ‘Ik wil niet zeggen dat er daarna angst in de ploeg sloop, maar we gingen wel meer achteruit hockeyen. Daardoor kreeg HBS ook kansen en ze maakten in die fase ook de 1-2. Daarna voerde onze tegenstander de druk op door onder meer hun keeper van het veld te halen. Maar gelukkig was onze doelman Christopher Combe op zijn beurt heel goed. Ongeveer vijf minuten voor tijd konden we uit een counter de 1-3 maken en daarna was het wel over.’

Ontspannen op weg naar play-offs

En zo kan Cartouche redelijk ontspannen toeleven naar de play-offs. Blok: ‘Volgende week spelen we thuis tegen Laren, maar we gaan niet op halve kracht of ineens met een ander elftal spelen. We willen gewoon winnen. Als hdm ook wint, blijven we derde, omdat hdm één overwinning meer heeft geboekt dan wij. We speelden dit seizoen achtmaal gelijk, dat is het verschil. Maar dit is al prachtig. Hier hebben we het hele seizoen keihard voor gewerkt.’

Blijft Cartouche inderdaad op de derde plaats, dan treft hij tijdens de play-offs de nummer tien van de Hoofdklasse: Tilburg. Hdm zal het in dat geval opnemen tegen stadgenoot Klein Zwitserland.

Het zit erop voor Schaerweijde. Ondanks een razend spannende wedstrijd tegen kampioen Hurley (4-3 verlies) komt de ploeg uit Zeist punten tekort om mee te doen aan de play-offs.

Schaerweijde zette tijdens de slotfase alles op alles om een overwinning af te dwingen. Al negen minuten voor tijd haalde trainer-coach Suzan Veen-van der Wielen haar doelman Corentin Saunier van het veld. Via een extra veldspeler lukte het om van 3-2 op 3-3 te komen, maar ondanks een aantal mogelijkheden ging Hurley bij het scheiden van de markt er met de winst vandoor.

Veen was uiteraard teleurgesteld, maar zag ook dat haar spelers verzuimden een aantal prachtige mogelijkheden te benutten, zoals een situatie waarbij drie spelers van Schaerweijde alleen voor de keeper verschenen. Pech was er ook toen vrijwel alle spelers stilstonden wegens een overtreding van Hurley, maar waarbij de arbiters lieten doorspelen. Uit die aanval maakte Hurley de 3-2.

‘Volwassener worden’

Schaerweijde op plek vierde dus aan het eind van de rit. ‘Of het nu een mislukt seizoen is? Welnee, ik zou zeggen bijna het tegenovergestelde. We hebben tien nieuwe jongens ingepast en we zijn anders gaan spelen. In dat opzicht is het niet vreemd dat wij punten hebben laten liggen. Wij moeten alleen nog volwassener worden.’

Tegen deze achtergrond legde Schaerweijde eerder deze week twee gelouterde Pakistaanse spelers, Rizwan Muhammad en Rashid Mehmood, van Oranje-Rood vast en zal ook Ronald Brouwer gaan bijtekenen.

 


Wat vind jij? Praat mee...