PK (H): SCHC blijft aan kop, Schaerweijde verslaat Cartouche

De heren van SCHC behouden de koppositie in de Promotieklasse na de magere 2-1 overwinning op Victoria. Nijmegen verspeelde punten tegen Laren (3-3), maar hdm versloeg HBS met 3-2 dankzij drie treffers van Kieran Dartée. Cartouche leed de eerste nederlaag van het seizoen. In Zeist was Schaerweijde met 4-2 te sterk.

Voor alles en iedereen bij Qui Vive was het een hele verdrietige week. Het overlijden van teammanager Bart Smit hakte er emotioneel flink in en de aanloop naar het duel met HIC, vanmiddag in Amstelveen, stond dan ook in het teken van heel andere zaken.

‘Wij hebben een vriend verloren en daarom was dit voor ons een beladen wedstrijd vol extra emoties’, aldus trainer-coach Tim Oudenaller van Qui Vive. Vrijdag namen de selectie tijdens de uitvaart afscheid van zijn geliefde manager, vanmiddag werd er een minuut stilte gehouden en speelden beide ploegen met rouwbanden.

Oudenaller: ‘Gelukkig hebben wij een team dat heel hecht is en waarin iedereen elkaar vasthoudt op momenten zoals deze. Verder ontvingen we ook hele warme reacties vanuit de hockeywereld en dat toont maar weer eens dat sport ook verbroedert.’ Ook voorafgaand aan het duel tussen Schaerweijde en Cartouche werd een minuut stilte in acht genomen.

Het resultaat tegen HIC stond ook niet centraal tijdens het duel. Het werd 2-2 en daar kon Oudenaller wel vrede mee hebben. ‘Het spel golfde op en neer, het scoreverloop bleef dicht bij elkaar en het was bij tijd en wijle vooral vechthockey. Misschien dat wij ietsjes meer recht hadden op een overwinning, maar ik vond het goed zo.’

Heel tevreden. Dat was het eigenlijk voor Ronald Brouwer. De oude meester blikte met een fijn gevoel terug op het gewonnen duel van Schaerweijde tegen Cartouche, een wedstrijd waarin hij bovendien zijn eerste twee goals van het seizoen scoorde.

Schaerweijde liet dit seizoen al wat puntjes liggen, maar Brouwer wil daar niet dramatisch over doen. ‘Kijk, tijdens de eerste helft van het seizoen moet je de punten pakken van de ploegen waarvan je denkt, dat je daar aan het eind van de rit boven zult staan. Dat wij verliezen van hdm en Stichtsche, liever niet, maar dat kan je een keer overkomen. Na de winterstop worden de prijzen verdeeld. Dan moet het team zo staan, dat we ook echt gaan meedoen.’

Schaerweijde is volgens Brouwer een eind op weg, maar er valt nog het nodige te verbeteren. ‘Met de twee Paki’s hebben we er routine bij, maar ze brengen ook hun eigen speelwijze mee. Heb je jonge jongens nieuw in je selectie, dan zijn ze meer kneedbaar. Daar tussen moeten we een mix in zien te vinden.’

Sneller in het duel

Brouwer had het idee dat zijn team sneller en beter in de wedstrijd zat dan Cartouche. De wedstrijd startte met vertraging, doordat tijdens de wedstrijd van Dames 1 een speelster van tegenstander Alliance ernstig geblesseerd raakte. Schaerweijde liep snel uit naar 2-0 en deelde direct na rust een flinke tik uit door naar 3-0 uit te lopen. Dit via een rake strafbal van Brouwer.

‘Op zich was er dus niet veel aan de hand, hoewel het na de 3-1 even een fase van samengeknepen billen was. Het was een sterke fase van Cartouche waarin ze ook een paar strafcorners achter elkaar kregen. Wij hadden toen het geluk dat Timmo Kranstauber net even op de bank zat. Tijdens het laatste kwart hebben we het goed uitgespeeld. Gelukkig was het een open wedstrijd en dat is ook wel eens lekker om te spelen. Tot nu toe speelden we duels waarin we nauwelijks de ruimte kregen.’

‘Komende weken belangrijker’

De komende vijf wedstrijden gaan zoals gemeld bepalen hoe Schaerweijde de winterstop in gaat. ‘We hebben een pittige start van het seizoen gehad met onder meer hdm, SCHC en Cartouche. Nu treffen we de tegenstanders waarvan we dus denken dat we boven ze moeten kunnen eindigen. Daarom zijn de komende weken misschien wel belangrijker dan de duels tot nu toe.’

De mannen van Were Di doorlopen een harde leerschool in de Promotieklasse. Als promovendus met een sterk gewijzigd, verjongd, team ten opzichte van vorig jaar is het aanpoten geblazen. Geen honderd procent inzet en verdedigende discipline en je gaat er ondanks een 3-0 voorsprong gewoon keihard van af.

Tegenstander Voordaan gaf tijdens de tweede helft vol gas en het resultaat was dat de ploeg van trainer-coach Peter Jonker met 3-4 van het veld liep. ‘Volledig terecht’, zo redeneerde de coach van de thuisploeg, Sven van der Most. ‘Aanvallend staan wij ons mannetje in deze afdeling, maar verdedigend niet. En verdedigen doe je wat mij betreft met het hele elftal. Wij moeten heel snel grote stappen maken om wedstrijden tegen dit soort tegenstanders, wat toch directe concurrenten zijn, winnend te besluiten.’

Crescendo tot aan de rust

Het verliep allemaal crescendo voor Were Di getuige de royale voorsprong bij rust. Van der Most: ‘Dat mag je gewoon niet meer uit handen geven, maar ik moet er wel bij zeggen dat Voordaan al tijdens het tweede kwart grote kansen kreeg. Na rust speelden ze alles of niets en wij zochten het in slechte oplossingen. We kregen tijdens de tweede helft geen enkele strafcorner meer en Voordaan vocht voor elke centimeter. En het is dat onze doelman goed op dreef was, want het had ook zo maar 3-7 of 3-8 kunnen worden.’

Were Di beschikt over een selectie van slechts vijftien spelers ‘en dus lopen we elke week op ons tandvlees. Desondanks laten we teveel steken vallen’, vindt Van der Most. ‘Hockeyend kunnen we best goed mee, maar het moet meedogenlozer.’