PK (H): Verlies Laren en Schaerweijde, overwinning SCHC

Op de derde speeldag in de Promotieklasse Heren zijn Laren en Schaerweijde tegen hun eerste nederlaag opgelopen. Laren ging op bezoek bij Voordaan met 3-2 onderuit en Schaerweijde verloor in de eigen Kuil met het kleinste verschil van Cartouche: 0-1. SCHC mengt zich in de top dankzij een 4-0 overwinning op HBS.

Het belang van de wedstrijd was volstrekt helder voor de mannen van Cartouche. Met één punt uit twee duels en een uitwedstrijd tegen Schaerweijde voor de boeg, was het zaak tenminste tot een resultaat te komen. Die opdracht was eenvoudiger gesteld dan te realiseren, maar zie: Cartouche won met 0-1.

Timmo Kranstauber was in de vierde minuut van de wedstrijd al het goudhaantje, want dankzij zijn treffer (een rake strafcorner) kon de ploeg met een goed gemoed op weg naar huis. Drie punten in de tas, een fatsoenlijke plek op de ranglijst en volgende week HIC-thuis.

Wie op bezoek gaat bij Schaerweijde speelt per definitie een loodzware pot. De snelle 0-1 brachten de geroutineerde mannen van trainer-coach Tim Oudenaller allerminst aan het wankelen, maar ondanks de voorwaartse druk lukte het de thuisclub niet een bres te slaan in de defensie van Cartouche.

Puike partij Christopher Combe

Een belangrijke rol speelde doelman Christopher Combe, die een dijk van een partij keepte. Kranstauber: ‘Schaerweijde kreeg een stuk of vijf, zes strafcorners te nemen, maar je merkte aan ze dat het ritme daarin ontbrak. En Christopher stond een paar keer in de weg. Door stug te verdedigen konden wij onze tegenstander op de rand van de cirkel houden. De druk was groot, maar daardoor ontstonden tegelijkertijd veel ruimtes op het veld. Bij tijd en wijle konden wij eruit komen, maar we slaagden er niet in om nog een treffer te scoren. Wel ging er nog een cornervariant op de paal. Het was uiteraard spannend in de slotfase, maar we konden het op zich wel rustig uit hockeyen.’

Van een grote druk om te moeten winnen, is volgens Kranstauber geen sprake geweest. ‘Er is bij ons veel veranderd. Ik voelde die druk niet echt, maar het is fijn om met deze drie punten een stapje omhoog te maken. En op dinsdag is het na een overwinning altijd lekkerder trainen, moet ik zeggen.’

De mannen van Laren dropen zeer teleurgesteld af na de 3-2 nederlaag op Voordaan. Na een prima start van het seizoen liepen de Noord-Hollanders tegen hun eerste punterverlies aan. Een paar minuten voor het einde van de wedstrijd velde Mike Huisman het vonnis na een scherp uitgevoerde counter.

Volgens Thomas Vis, de centrale verdediger die overkwam van HGC, liet Laren vooral tijdens het eerste kwart een paar lelijke steken vallen. ‘Voordaan liet zien dat zij over veel aanvallende kwaliteiten beschikt en wij zijn verdedigend in onze cirkel nog te kwetsbaar. Op sommige momenten pakken we onze verantwoordelijkheid niet. En wanneer je na het eerste kwart met 2-0 achterstaat, dan weet je dat je een moeilijke missie te wachten staat.’

Desondanks knokte Laren zich terug in de wedstrijd. Na rust hadden de gasten het betere van het spel (in tegenstelling tot de eerste helft) en dat leverde uiteindelijk ook twee goals op.

Vis: ‘Na de 2-2 zijn we niet gaan consolideren om het gelijkspel te behouden. We gingen gewoon door met aanvallen, omdat we voelden dat er meer in zat. Ook voorin, maar dat weten we, hebben we het moeilijk om rendement uit onze mogelijkheden te halen. In de slotfase liepen we tegen een gele kaart aan en kort daarna kwam Voordaan uit een uitbraak weer op voorsprong. Tja, en dan weet je dat het klaar is. We probeerden iets te forceren, om eventueel nog een strafcorner te halen, maar het zat er niet meer in.’

Victoria beleefde een happy end in Tilburg door in de slotminuut met 2-3 te winnen van Were Di. ‘Het ging even door de gedachte van mijn assistent Hans Oostindie en mij om genoegen te nemen met de 2-2, die pas drie minuten voor tijd tot stand kwam, maar uiteindelijk besloten we de druk erop te houden en daarvoor werden we beloond’, aldus trainer-coach Tijs Roozendaal van Victoria.

De Rotterdamse coach repte van ‘een rommelgoal’, waaruit de 2-3 viel, ‘maar we gaven de laatste twintig minuten veel druk. Op een gegeven moment dwing je het dan ook af.’

Tijdens de eerste helft zag het er absoluut niet naar uit, dat Victoria winnend van het veld zou lopen. Roozendaal: ‘Het was een hele dikke onvoldoende van onze kant. Het liep stroef, stroperig en de houding van de spelers was niet in orde. Tijdens de rust was het nodig om iedereen goed wakker te schudden. Gelukkig hielp dat, want tijdens de tweede helft deden we wel wat we van tevoren hadden afgesproken.’

Het was in zekere zin ook hard nodig om in Tilburg tot een resultaat te komen, want de eerste twee wedstrijden van de competitie leverden geen punten op. ‘De komende twee weken spelen we tegen Voordaan en Nijmegen, wat voor ons geen eenvoudige tegenstanders zijn. Zouden we hier verliezen, dan zag het er wat somber uit. Gelukkig was dat niet het geval. We zijn opgelucht, maar toen de spelers de kleedkamer uit kwamen, was er meteen het besef om het komende week nog wel even over die eerste helft te hebben.’