PK (H): Voordaan te sterk voor hdm, overwinning Nijmegen

Op de zesde speeldag in de Promotieklasse heeft hdm de tweede nederlaag van het seizoen geleden. In eigen huis verloor de ploeg met 3-2 van Voordaan. Nijmegen blijft bovenin meedraaien. HBS werd met 1-2 verslagen. Koploper SCHC en nummer twee Schaerweijde maakten geen fout en waren respectievelijk te sterk voor Cartouche (0-2) en Victoria (1-3).

Cartouche - SCHC (0-2)

Stand Team Naam
4' 0-1 SCHC Thijn Knetemann
22' 0-2 SCHC Max Sweering

Het lijkt voor de hockeyvolgers beter dat ze de verwachtingen omtrent Cartouche dit seizoen wat temperen. Jaren achtereen, onder Sonja Thomann en later Pieter Pieterse, deed het team tot op de laatste dag mee in de strijd om de play-offs. Dat gaat er normaal gesproken ditmaal niet van komen, vermoedt ook de nieuwe trainer-coach Michiel van der Struijk.

Cartouche is niet meer het topteam van weleer. De routiniers Floris Benschop, Timmo Kranstauber, Bas Oostendorp en doelman Christopher Combe weten wat er gevraagd wordt, maar het wegvallen dit seizoen van mannen als Steven Doorman (blessure) en Jochem Blok (Rotterdam) laat zich serieus voelen.

Van der Struijk: ‘We spelen nu in een selectie met negen jongens onder de 20 jaar. Dat heeft tijd nodig. We missen op dit moment in de eindfase bijvoorbeeld vernuft en slimheid. Dat zag je vandaag goed tijdens het duel tegen SCHC. Onze tweede helft was goed, Stichtsche zakte behoorlijk in, het was vol in hun cirkel en dan moet je denk ik meer rendement halen dan twee strafcorners. En echt goede veldkansen dwongen we evenmin af. Wat dat betreft hebben we onszelf onvoldoende beloond.’

‘Je ziet nu al een duidelijke topvier

Cartouche liet het vooral tijdens de eerste helft liggen, aldus de coach. SCHC had de overhand en kwam tot tweemaal toe tot scoren. ‘De eerste goal uit een corner ging er via-via in en de tweede was duidelijk een technische fout van onze kant.’

De situatie is nu zo dat Cartouche zeven punten scoorde uit zes duels en daardoor genoegen moet nemen met een positie in het rechterrijtje. ‘Je ziet dat zich momenteel een duidelijke topvier afscheidt en het verschil met deze teams ten opzichte van ons is al behoorlijk. Maar toch, als je naar de wedstrijd van vandaag tegen Stichtsche kijkt, het had ook probleemloos in 2-2 kunnen eindigen. De verschillen zijn miniem. Hdm zit ook even in een lastige fase en Voordaan doet het juist weer goed. Dat is meteen het interessante van deze Promotieklasse.’

HBS - Nijmegen (1-2)

Stand Team Naam
4' 0-1 Nijmegen Lluis Fernandez
23' 1-1 HBS James Drummond
55' 1-2 Nijmegen Marnix Brands

In de rommelige slotfase van het duel HBS-Nijmegen trok de arbitrage een kaart die we niet vaak zien in de Promotieklasse: rood voor James Drummond van de thuisploeg, tevens de man die eerder in de wedstrijd voor de enige treffer van zijn ploeg zorgde.

Drummond ging er af omdat hij met zijn stick een slaande beweging zou hebben gemaakt naar een van zijn tegenstanders. De actie was zodanig dat hij van het veld werd gestuurd.

De trainer-coach van HBS, Jamie Kroukamp, zag het tafereel voor zijn ogen afspelen. ‘Ik kon op dat moment niet beoordelen of James iemand raakte, daarvoor zal ik later de videobeelden moeten raadplegen. Heeft hij wel iemand geraakt, dan is het terecht en zal hij zijn straf moeten accepteren. Heeft hij niemand geraakt, dan is het wel een hele zware straf, zo’n rode kaart.’

De coach van Nijmegen, Bas Bogaard, kon het evenmin waarnemen. ’Wat ik wel weet is dat het op het eind een fysiek stevig potje was. De speler was in een pittig duel verwikkeld, maar of het een naslaande beweging was, kan ik niet beoordelen.’

hdm - Voordaan (2-3)

Stand Team Naam
15' 1-0 hdm Gijs van de Wallen
34' 1-1 (sb) Voordaan Adriaan Stolk
44' 1-2 (sc) Voordaan Adriaan Stolk
62' 1-3 Voordaan Thur Stadelmaier
68' 2-3 (sc) hdm Boris Burkhardt

Voordaan lijkt deze competitie nauwelijks te temmen. Met negen punten uit vier duels was er al sprake van een fijne opening, maar nu het team van Peter Jonker ook winnend van het veld stapte op hdm, mag je dat ‘fijne’ gerust vervangen door ‘formidabele’.

Volgende week speelt Voordaan en inhaalduel tegen Victoria. Mocht ook die worden gewonnen, dan is de formatie zowaar – samen met de buren SCHC en Schaerweijde – koploper in de Promotieklasse. Het zou een historisch resultaat zijn. En waarom niet?

Jonker is er als de kippen bij om te waken voor ongebreideld optimisme, maar de overwinning op hdm zorgt voor enorm veel zelfvertrouwen bij staf en selectie. ‘Ik ben vooral hartstikke trots. Hdm was goed, maar wij speelden ook zo goed als wij kunnen. Tijdens de eerste tien minuten van de wedstrijd werden we overeind gehouden door onze keeper en onze verdediging, maar daarna raakten we steeds beter in het duel. We kregen vat op de wedstrijd en we konden diep doordringen op de helft van onze tegenstander. Kijk, dat we negen punten hadden is mooi, maar ik was zo benieuwd of we ons ook konden handhaven tegen een ploeg met de kwaliteiten van hdm.’

Razendsnelle, onvoorspelbare aanvallers

Het was hdm dat de score opende, maar op slag van rust kon teamcaptain Adriaan Stolk via een rake strafbal voor de 1-1 zorgen. En toen diezelfde Stolk tien minuten na rust een strafcorner raak prikte, was het spel voor Voordaan op de wagen. Echt serieus dichtbij kwam de sensationele zege zo’n acht minuten voor tijd toen Thur Stadelmaier voor de 1-3 zorgde.

Op dat moment ontstond er een interessante situatie op het veld. Hdm zette alles op alles om dichterbij te komen, terwijl Voordaan met razendsnelle en onvoorspelbare aanvallers trachtte voor dreiging en mogelijk meer doelpunten te zorgen. Hdm kon pas twee minuten voor tijd de aansluitingstreffer maken, maar dat was te laat om Voordaan nog op de knieën te dwingen.

HIC - Were Di (5-1)

Stand Team Naam
19' 0-1 Were Di Fabian Verzuu
23' 1-1 HIC Hugo Daelmans
43' 2-1 HIC Leon Hemminga
53' 3-1 HIC Hugo Daelmans
62' 4-1 HIC Gijs Pieters
70' 5-1 HIC Gijs Pieters

Laren - Qui Vive (1-1)

Stand Team Naam
35' 1-0 (sb) Laren Thomas Vis
34' 1-1 (sc) Qui Vive Ian Koster

Victoria - Schaerweijde (1-3)

Stand Team Naam
14' 0-1 Schaerweijde Daan Ros
31' 1-1 Victoria Olivier Dijkman
57' 1-2 Schaerweijde Muhammad Rizwan
67' 1-3 Schaerweijde Jelle Westendorp
 • #
  Team
  GS
  PT

  1
  SCHC H1
  6
  15

  2
  Schaerweijde H1
  6
  15

  3
  Nijmegen H1
  6
  13

  4
  Voordaan H1
  5
  12

  5
  HIC H1
  6
  11

  6
  HDM H1
  6
  10

  7
  Laren H1
  6
  7

  8
  Cartouche H1
  6
  7

  9
  HBS H1
  6
  4

  10
  Victoria H1
  5
  3

  11
  Were Di H1
  6
  3

  12
  Qui Vive H1
  6
  1


Wat vind jij? Praat mee...