Promotieklasse heren: Gaat het dit jaar echt gebeuren voor hdm?

Met gemiddeld één wedstrijd meer kwamen de herenploegen in de Promotieklasse er vorig seizoen net iets minder bekaaid van af dan hun vrouwelijke equivalenten. Bij de dames uitlopen veel teams elkaar niet veel. Maar bij de mannen zijn de verschillen wellicht nog minimaler.

SCHC trok vorig seizoen aan het langste eind door zich na zes wedstrijden tot promovendus te kronen. Ploegen als Schaerweijde en hdm bleven teleurgesteld achter. We beginnen met de Haagse ploeg.

Want als er één team tot favoriet moet worden gebombardeerd, dan is het hdm. De sterke kern van het team is al even bij elkaar, inclusief eerder teruggekeerde clubjongens als Boris Burkhardt, Wiegert Schut en Jasper Siebert. Tel daarbij het onder meer in huis halen van de ervaren Zuid-Afrikaanse international (en verloofde van Eva de Goede) Tim Drummond en de gedrevenheid van coach Erik van Driel bij op en de conclusie is al snel getrokken: hdm gaat hoge ogen gooien in de strijd om de toppositie.

Het hdm van Erik van Driel wil maar één ding: promoveren. Foto: Willem Vernes

Een concurrentieslag is onvermijdelijk

De concurrentie is evenwel breed en geducht. Neem Schaerweijde. De club uit Zeist probeert al jaren mee te dingen om de prijzen en slaagt daarin steeds beter. Strafcornerkanon Pieter-Jan Voerman nam dan wel afscheid, maar de Pakistanen (Muhammad Rizwan en Rashid Mehmood) bleven. Met Mark Weber is er bovendien een opvolger aan de kop van de cirkel binnen gehengeld en Pepijn Luijkx brengt de vurig gewenste hoofdklasse-ervaring met zich mee. Een plek in de hoogste regionen is dan ook bijna een must voor de Zeister formatie.

Even verderop wil het altijd sterke Voordaan zich eveneens in de top mengen. De ploeg uit Groenekan heeft weinig verschuivingen ondergaan en kan daarmee voortbouwen op eerdere seizoenen. Peter Jonker kent zijn jongens inmiddels ook door en door en zal zijn team vast en zeker in het linkerrijtje brengen.

Datzelfde geldt voor HIC. De ploeg bestaat uit overwegend jonge spelers en is ambitieus en gretig, al komt promoveren voor de club uit Amstelveen vermoedelijk te vroeg. Ook Laren is nog niet bezig met opklimmen naar de hoofdklasse. Met (de Schot) Kenny Bain heeft het team wel een aanvaller van naam in huis gehaald.

Nijmegen wil niets liever dan binnen nu en drie jaar naar de hoofdklasse groeien. Het trok spelers uit de Duitse competitie aan, Jim van der Venne keerde terug en oud-jeugdinternational Rolf Diederen koos eveneens voor een plek in de Gelderse selectie. Van Nijmegen wordt dus evenmin zomaar even gewonnen.

Zaalinternational Jim van der Venne is bij Nijmegen terug op het oude nest. Foto: Nijmegen

Gaat het gebrek aan ervaring jonge ploegen opbreken?

Cartouche is nog zo’n ploeg die niet te onderschatten is. De Voorburgers leverden ervaring in met het vertrek van Floris Benschop en Timmo Kranstauber, maar kregen ook nieuwe, hongerige spelers terug. Met negen spelers onder de twintig jaar is de selectie jong. De vraag is of zij er snel genoeg staan om werkelijk bovenin te kunnen meedraaien.

En wat te denken van Almere? De degradant kan terugblikken op een enerverend hoofdklasseavontuur, maar weet ook dat zomaar terugkeren naar het hoogste niveau geen eitje is. Een plek in de middenmoot is voor de flink veranderde ploeg al een prima prestatie zijn. Victoria wil ook bovenin de middenmoot meedoen. De ploeg mag dan jong zijn en dertigers met hoofdklasse-ervaring ontberen; alle spelers zijn wel fit en fris om de strijd aan te gaan.

HBS, Were Di en Qui Vive tot slot zijn wellicht de enige teams die vooral blij zijn met het voorkomen van (al dan niet rechtstreekse) degradatie. De statistieken van het afgelopen seizoen spreken niet in hun voordeel, maar in een competitie waarin de teams naar verwachting nauwelijks voor elkaar onderdoen, is er veel mogelijk. Of zal het toch ‘gewoon’ hdm zijn dat de verwachtingen waarmaakt en eind mei 2022 alsnog naar de hoofdklasse promoveert? In Den Haag zullen ze daar in ieder geval voor tekenen…


10 Reacties

 1. valley-in-the-alps

  Mooi seizoen ... we laten ons graag verrassen. Laten we hopen dat nieuw jong talent zich zal manifesteren ... resultaat van opleiding jeugd en scouting. 👌🏑 PS Uitlopen bij de SC ... teams ontlopen elkaar weinig 😉

 2. popov0702

  Ik denk dat NIjmegen de te kloppen ploeg gaat worden

  1. MIck

   Dat denk ik niet

  2. Freekie

   Ik weet wel zeker van niet

 3. philchapel

  Laten we vooral hopen dat we eindelijk weer kunnen genieten van een onafgebroken hockeyseizoen. En laat Laren maar heerlijk onder de radar en buiten de spotlights boeren want indien deze jonge en talentvolle groep, versterkt met de niet één, maar 5 nieuwe ervaren aanwinsten (Corona-jaar niet meegerekend natuurlijk) met Hoofdklasse-ervaring (waaronder inderdaad Kenny Bain) stilaan met dezelfde TeamFire, solidariteit en ééndracht gaat aantreden als vorige 2 seizoenen het geval was, kom dan vast kijken want dan wordt spektakel een garantie :)

 4. Het Muurtje

  Weer Di, Qui Vive, HBS zijn geen ploegen die zomaar opgeven, Hdm wordt kampioen, Cartouche gaat het meer dan lastig krijgen, Nijmegen zal op z’n Duits Play-offs halen.. Victoria veelte optimistisch, vergeet Almere niet die mogen niet verder wegzakken in de polder daar!

 5. sven-v

  De promotieklasse bij de heren was afgelopen jaren super competitief. Misschien wel leuker qua beleving dan de hoofdklasse. Helaas ben ik niet vaak in staat om te gaan kijken.

 6. hjans

  Er gebeuren mooie dingen in de Keizerstad. Een team uit Oost Nederland in de Hoofdklasse zou een prachtige ontwikkeling zijn.

 7. yoki81

  100k voor heren 1 Nijmegen om de grote stap naar hk te maken. Heel benieuwd of het een duurzame stap is. Succes.

 8. philchapel

  De linkerrij van de Promotieklasse is gelijkwaardig aan de rechterrij van de Belgische Ere-Divisie. HDM verdiende m.i. méér dan SCHC om te promoveren op basis van wat ze én in de voorbereiding én tijdens de voorbije 2 jaar hebben getoond. Even terugkomend op Laren: die piepjonge groep (ok mét Robert vd Peppel) slaagde erin om letterlijk iedere topper te verslaan (Schaarweijde, SCHC én HDM) maar gaf domweg en door onervarenheid kostbare punten tegen de rechterrij. Nu liggen de kaarten anders voor Laren: die ontbrekende ervaring werd aan boord gehaald...máár het is nog geen hecht Team en dit hebben ze in de voorbereiding grondig getoond. Slaat de vonk er eindelijk in en wórdt het een hechte Ploeg dan... Time will tell. Leve het spektakel van de PromotieKlasse en laten we vooral met z’n allen genieten van een heerlijk seizoen!


Wat vind jij? Praat mee...