SCHC-coach Groenheijde: ‘Geen ploeg goed genoeg voor Hoofdklasse’

Anderhalf jaar geleden degradeerden de mannen van SCHC na play-offs uit de Hoofdklasse. Direct terugkeren op het hoogste niveau was vorig jaar het doel van de Bilthovenaren. Dat mislukte. SCHC bemachtigde niet eens een plek in de top drie. Met het vertrek van onder andere spelbepalende routiniers Marnix Kleinsman en Bram Weers en coach Gilles van Hesteren is het aan het nieuwe Stichtsche om de weg omhoog terug te vinden.

Zich verbijtend in zijn jas keek coach Jeroen Groenheijde toe hoe zijn SCHC in de allerlaatste seconden van de wedstrijd op en tegen koploper Tilburg nog een paar strafcorners tegenkreeg. Even daarvoor kreeg de Spanjaard Roger Figa een gele kaart. Tilburg had bovendien keeper Sander van Berkel gewisseld voor een extra veldspeler. Behoud van de 1-2 voorsprong was verre van een zekerheidje.

Maar SCHC hield het hoofd koel. Nadat keeper Fritz Schnoeckel de Tilburgse cornerinzet netjes met zijn stick over de achterlijn dirigeerde, balde alles wat SCHC-rood kleurde stevig in de vuisten. Met de drie punten doen de Bilthovenaren helemaal mee om de bovenste plekken, met twee punten achterstand op de nieuwe nummer één Victoria.

Ook Groenheijde haalde na het binnenhalen van de driepunter opgelucht adem. ‘We hebben dit seizoen al vijf keer gehad dat we vlak voor tijd de gelijkmaker tegen kregen. Ik zag de bui alweer hangen.’

Ontlading bij SCHC-keeper Fritz Schnoeckel na zijn laatste redding. Foto: Rogier Balk

Blessuregolf

Dat SCHC in de bovenste regionen van de Promotieklasse bivakkeert, is best een prestatie. Niet alleen vanwege het vertrek van onder meer sterkhouders Kleinsman en goaltjesdief Weers. Ook de lijst van geblesseerden is niet mals. ‘Onze cornerman Cédric Terwel heeft een scheurtje in zijn hamstring. Connor Empey herstelt van een hersenschudding. Ook Peer Jaspers is geblesseerd door een scheur in zijn meniscus en Maarten Bruisten is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld vanwege een gescheurde kruisband’, somde Groenheijde op.

Onder 18-spelers Ivo van Dommelen en Tim Knuiman draaien al het gehele seizoen mee. Tegen Tilburg sloot ook Meertens van Lotringen uit Onder 16 aan. Van Dommelen liet met zijn treffer, een fraaie slag in de korte hoek, zijn klasse zien en ook Knuiman en Van Lotringen draaiden prima mee.

Nieuwe dynamiek

Een van de meer geroutineerde nieuwkomers in de Bilthovense selectie is de man van de kaart, Figa. De Spanjaard speelde jarenlang bij Atlètic Terrassa, deed mee aan de EHL en kwam naar SCHC om zichzelf als hockeyer verder te ontwikkelen. Groenheijde: ‘Roger is een temperamentvolle jongen die een heel positieve energie brengt en leeft voor zijn sport. Hij speelt op het scherpst van de snede.’

Volgens Groenheijde, vorig seizoen assistent-coach bij de heren van HDM, is er bij SCHC sprake van een cultuuromslag. ‘Het spel van SCHC hing af van de dragende spelers die gestopt zijn. Daarmee is het nu zoeken naar een nieuwe manier van verantwoordelijkheden verdelen. Er is minder afhankelijkheid van één of twee spelers. Juist door het vertrek van de routiniers voelt de groep dat ze het samen moeten doen. Daardoor zijn de jongens dichter naar elkaar toegegroeid. Op het veld zie je dat doordat ze voor elkaar door het vuur gaan.’

Lars van Dommelen (rechts) in duel met Tilburg-verdediger Jasper van der Looy. Foto: Rogier Balk

‘Elf teams strijden om eerste plek’

De verhoudingen in de Promotieklasse liggen dit jaar tot nu toe dichterbij elkaar dan ooit. Het verschil tussen koploper Victoria en nummer acht Almere bedraagt slechts vijf punten. Dat biedt kansen, ook voor het nieuwe SCHC.

Groenheijde: ‘Ik denk dat niemand goed genoeg is voor de Hoofdklasse. Op Xenios na doet ieder team mee om de titel en play-offs-plekken. Wij hebben de ambitie om in de top drie te eindigen. En als je play-offs speelt, wil je die ook winnen. Maar we hebben ook een langere termijndoelstelling. We willen richting de Hoofdklasse en daar niet een seizoen onderaan bungelen. Nu promoveren zou betekenen dat we heel hard moeten werken om snel klaar te zijn voor de Hoofdklasse. Het seizoen is dus niet gefaald als we hierna nog één seizoen in de Promotieklasse bouwen.’

Twee aanvoerders tegenover elkaar: Martijn Steenman (SCHC) en Felix Gulinck (Tilburg). Foto: Rogier Balk

<h2></h2>


Wat vind jij? Praat mee...