SCHC maakt voor rust het verschil in topper tegen hdm

Drie doelpunten in het tweede kwart stonden zondagmiddag aan de basis van de belangrijke 4-3 overwinning van SCHC op hdm, een van de favorieten voor het kampioenschap in de Promotieklasse. Na de valse start van Stichtsche van vorige week (4-4 tegen promovendus Were Di) bewees de degradant van de Hoofdklasse dat het een niveautje lager met een grotendeels nieuwe selectie van een topploeg kan winnen.

Vanaf de 21ste minuut barstte het spektakel los in Bilthoven, na een weinig aantrekkelijke openingsfase. Met een rake sleeppush bracht nieuweling Cédric Terwel de thuisploeg aan de leiding. Kort daarop trok Kieran Dartée vanaf de kop van de cirkel de stand weer gelijk. Daarna was SCHC in drie minuten tijd dodelijk effectief. Via goals van Maarten Bruisten (rebound uit een strafcorner) en Luuk van Duren (schot) ging SCHC met een 3-1 voorsprong de kleedkamer in.

Na de degradatie uit de Hoofdklasse keerden veel spelers de club uit Bilthoven de rug toe. Onder leiding van de nieuwe en zwangere coach Marieke Dijkstra werd aan een nieuw team gebouwd. Aanvoerder Thijn Knetemann bleef en is net als keeper Matthijs Odekerken een van de spelers die in de Promotieklasse de kar moet trekken. Na de winterstop meedoen in de top drie en dus de play-offs is de doelstelling die geformuleerd is.

Liggend op de grond steekt Max Sweering zijn handen in de lucht nadat hij de 4-1 heeft gemaakt. Foto: Willem Vernes

Van 3-1 naar 4-1 naar 4-2 naar 4-3

Hdm, dat vorige week de topper tegen Schaerweijde met 2-1 won, ging in het derde kwart op jacht naar de aansluitingstreffer. Dat leverde twee strafcorners op. Beide keren was het Niels Blaak die aanlegde. Maar de eerste poging werd van door de lijnstopper naast getikt en de tweede na een scrimmage goed uitverdedigd door SCHC.

Precies toen de 3-2 van hdm in de lucht hing, haalde Stichtsche de trekker over. Max Sweering, ook gebleven na de degradatie, was het eindstation van een mooie aanval van SCHC, waarmee de voorsprong werd vergroot naar een comfortabele 4-1.

Daarmee was de overwinning nog niet veilig gesteld voor de thuisploeg. Elf minuten voor tijd viel de 4-2, gemaakt door Sören Bigalke. Tijdens het slotoffensief van hdm mocht strafcornerkanon Kieran Dartée drie keer vanaf de kop van de cirkel aanleggen. Dat was even penibel voor SCHC, maar de verdediging hield stand. De 4-3 van Rick van den IJssel in de laatste minuut viel voor hdm te laat om nog een punt uit het vuur te slepen.