Scorende Jelle gelooft in pact: drie Phijffers bij Schaerweijde

Hun droom was om ooit samen in het eerste van Kampong te spelen. Van de drie broers Phijffer is alleen Boet erin geslaagd een plek te verwerven in de hoofdmacht van de landskampioen. Maar Jelle en Hidde zetten zondag met hun ploeg Schaerweijde in de Promotieklasse alvast een goede stap om ook op het hoogste niveau te spelen. De Zeister formatie won met 3-2 van de directe concurrent Cartouche.

Jelle Phijffer had met twee treffers een groot aantal in de zege van Schaerweijde. ‘We zijn nu echt de koploper’, glimlachte de aanvaller direct na afloop. Tot zondag moest Schaerweijde de eerste plek namelijk delen met de Voorburgse formatie. Nu staat Schaerweijde alleen bovenaan met dertien uit vijf, gevolgd door Hurley dat een punt minder heeft. Cartouche deelt plek drie met Nijmegen.

Pact

Bij Schaerweijde werd met volle teugen genoten van de zege op Cartouche. Voor de broers Jelle en Hidde Phijffer kwam daarmee hun wens om op het hoogste niveau te spelen weer iets dichterbij. Het zou een strijd tussen de drie broers kunnen opleveren. Maar Jelle erkende dat de broers uiteindelijk een grotere wens hebben dan elkaar bestrijden. ‘We hebben tot nu toe nog nooit met z’n drieën in een team gespeeld. Ooit gaat dat ervan komen. Dat pact hebben we gesloten. Wat mij betreft komt Boet zo snel mogelijk ook naar Schaerweijde.’

Hidde Phijffer viert een treffer van Ronald Brouwer. Foto: Willem Vernes

Puzzelstukjes

Voorwaarde om Boet te kunnen verleiden om naar Zeist te verhuizen, lijkt in ieder geval spelen op het hoogste niveau. Nadat Schaerweijde drie seizoenen geleden degradeerde uit de Hoofdklasse, is promotie elk jaar het doel van Zeister ploeg. Met coach Bas Bogaard was Schaerweijde twee jaar geleden dichtbij. Vorig seizoen met Suzan Veen-van der Wielen viel tegen en kwam de rood-zwarte formatie nooit echt in de buurt van de play-offs.

Dat is dit seizoen anders. Bij Schaerweijde lijken de puzzelstukjes nu wel in elkaar te vallen. Een belangrijke pion in dat geheel blijft oud-international Ronald Brouwer, die tegen Cartouche al na acht minuten de 1-0 maakte, alweer zijn vijfde treffer van het seizoen.

Over de 1-1 van Cartouche werd na afloop nog lang nagesproken

De gelijkmaker van Cartouche was er een minuut later, een waarover na afloop nog lang werd gesproken. Een harde klap in de cirkel van de Voorburgse formatie leek kansloos naast het doel te verdwijnen, maar strandde onderweg op het lichaam van arbiter Jorrit Maakal. Een uitzichtloze situatie werd zo ineens een kans voor Cartouche. Yorick van der Vis pakte het presentje dankbaar uit: 1-1.

De 1-1 was ook de ruststand, maar stond nog geen minuut op de borden in de tweede helft. Bijna vanaf de afslag kreeg Brouwer de bal. De aanvaller soleerde knap over de achterlijn en gaf Jelle Phijffer de bal voor het intikken: 2-1.

Zo eenvoudig als die treffer was voor Jelle Phijffer, zo knap was zijn tweede goal van de wedstrijd die de aanvaller tien minuten later maakte. Phijffer kreeg de bal in de cirkel, draaide zich goed vrij en sloeg met de backhand keihard toe: 3-1. ‘Toen ik die bal kreeg, dacht ik: ik sla gewoon. Als hij er niet in gaat, hebben we altijd nog de rebound’, vertelde Phijffer na afloop.

Jelle Phijffer (met haarband) juicht nadat hij heeft gescoord. Foto: Willem Vernes

‘Ik speel vrijer’

Het was alweer zijn derde treffer van dit seizoen. Drie meer dan vorig jaar, toen hij dus niet een keer het doel trof. Phijffer: ‘Ik speel dit jaar veel vrijer. Waar dat precies mee te maken heeft, weet ik ook niet. Maar het gaat gewoon lekkerder dit jaar.’

Ondanks de 3-1 van Phijffer gaf Cartouche niet op. De Voorburgse formatie hikt net als Schaerweijde al een paar jaar aan tegen promotie naar de Hoofdklasse. Voor dit seizoen kreeg het team weer een aantal versterkingen bovenop de sterke formatie die er met jongens als Timmo Kranstauber, Floris Benschop en Steven Doorman al jarenlang staat.

Tegen Schaerweijde bewees Cartouche dit seizoen ook in de Promotieklasse bovenin mee te kunnen strijden voor de bovenste plekken. De ploeg van coach Pieter Pieterse heeft veel hockeyend vermogen en een paar sterke wapens. Daar is de corner van Kranstauber er nog steeds een van. Dat bewees de routinier al twee minuten na de 3-1 van Phijffer door de bal hard in de bovenhoek te slepen: 3-2.

Timmo Kranstauber juicht nadat hij de 3-2 heeft gemaakt voor Cartouche. Foto: Willem Vernes

Geen vliegende keeper

Die treffer zorgde voor een heerlijk laatste deel van het vermakelijke duel. Cartouche drong aan, maar in de counter was de thuisploeg levensgevaarlijk. Met nog tien minuten te spelen, wilde Pieterse zijn ploeg met een vliegende keeper laten spelen. Kranstauber bracht de coach echter op andere gedachten. ‘Ook met een vliegende keeper gaan wij er in zo’n kort tijdbestek nooit twee maken tegen Schaerweijde’, legde Kranstauber na afloop uit. ‘Je moet je er dan bij neerleggen dat een gelijkspel het maximaal haalbare is. Kansen op die gelijkmaker krijg je ook zonder een veldspeler extra altijd.’

De ervaren Kranstauber had gelijk, want met nog twee minuten te spelen kreeg Cartouche een strafcorner na goed werk van de Poolse international Dominik Kotulski. De stop van de corner was echter niet goed, waardoor de kans voor Cartouche de mist in ging en de ploeg de eerste nederlaag van het seizoen leed.

Kranstauber kon er na afloop niet wakker van liggen. ‘In deze Promotieklasse ligt alles dicht bij elkaar. Er zijn vele sterke ploegen. Dan kunnen wij een wedstrijd bij Schaerweijde verliezen. Dat is geen ramp.’


Wat vind jij? Praat mee...