Sensationele Haagse derby met streakers en strafballen

Zeventig minuten lang vol gas. Tegen het randje aan, maar nooit over de streep. De regioderby tussen hdm en Cartouche was zondag van begin tot eind een spektakelstuk van jewelste met Cartouche als morele winnaar.

Hoewel de formatie uit Voorburg voor de derde keer dit seizoen gelijkspeelde, was het ook de derde keer dat de ploeg van coach Pieter Pieterse terugkwam van een achterstand van twee doelpunten.

In de allerlaatste seconden pushte Bas Oostendorp de gelijkmaker achter de ijzersterk keepende Joey Fontaine: 3-3. Vrolijke gezichten dus bij de groene brigade, zo kort na afloop.

Bas Oostendorp kan zijn geluk niet op na zijn late gelijkmaker tegen hdm. Foto: Willem Vernes

‘Uiteindelijk zijn we blij dat we nog een punt pakken, maar we balen wel van drie gelijke spelen’, zei Pieterse, tegen hdm druk coachend aan de zijlijn. ‘We zitten in een lastige periode, want we staan nog niet helemaal lekker.’

We hebben nog geen inhaalslag gemaakt, want we zijn nog niet over het niveau van hdm Pieter Pieterse, coach Cartouche

De clash tussen hdm en Cartouche was weer eens een reclame voor de Promotieklasse Heren. De topploegen gaven elkaar zondag, net als vorig seizoen (zowel in Den Haag als Voorburg 1-1), geen duimbreedte toe. ‘Tegen hdm maakt het niet uit of we in vorm zijn of niet’, zei Pieterse. ‘We vliegen er gewoon vol in. Het was niet allemaal even goed en mooi, maar ik vond het wel een heerlijke pot om te coachen.’ Zes doelpunten kwamen er dit keer aan te pas in een zeer vermakelijk duel waarin zo’n beetje alle ingrediënten voorbij kwamen.

Cartouche-coach Pieter Pieterse druk coachend in de stromende regen. Foto: Willem Vernes

‘Vroeger was de rivaliteit tussen Klein Zwitserland en hdm groter, maar ik proef steeds meer strijd tussen hdm en Cartouche’, zei de 36-jarige trainer over de belangen van de derby. ‘De laatste paar keer dat we tegen elkaar hebben gespeeld was het van gelijk niveau. Dat was een paar jaar geleden niet zo. We hebben nog geen inhaalslag gemaakt, want we zijn nog niet over het niveau van hdm.’

Cartouche nu ook favoriet

Cartouche bewandelde een heel ander pad richting de Promotieklasse dan hdm. Die club kent namelijk een rijke historie in de Hoofdklasse met zelfs een landstitel in 1992. In 2018 degradeerde hdm naar de nieuw ingevoerde Promotieklasse, terwijl de buurman van hemelsbreed 4.63 km verderop na zes jaar Overgangsklasse profiteerde van de versoepelde promotieregeling. Daarvoor was Cartouche jarenlang een eersteklasser. Als speler maakte Pieterse de promotie naar de Overgangsklasse mee. Nu, zeven jaar later, is hij bezig aan zijn tweede seizoen als hoofdcoach in de Promotieklasse.

Het is snel gegaan met Cartouche, zo vindt Pieterse. De ploeg behoort ineens tot de favorieten van de Promotieklasse. Vorig seizoen bereikte de ploeg uit Voorburg voor het eerst in de clubhistorie de play-offs voor een ticket in de Hoofdklasse. Tilburg was over drie wedstrijden nipt te sterk. ‘Als we de play-offs dit jaar niet halen is dat ineens een teleurstelling’, zei Pieters.‘We hebben zelfs geroepen dat we voor de eerste plek gaan, maar dat idee ligt nu even in de ijskast na drie keer een gelijkspel.’

Boris Stomps (links) van Cartouche in duel met hdm-aanvaller Javier Osses. Foto: Willem Vernes

Erik van Driel jaagt met hdm wél op de titel. De trainer was als speler van hdm actief in de Hoofdklasse en weet als geen ander dat de club smacht naar een definitieve terugkeer naar het hoogste podium. De ploeg kent met vier punten uit drie duels een wisselvallige start voor een ploeg met titelaspiraties, al heeft koploper SCHC ‘slechts’ drie punten meer in de nu alweer spannende Promotieklasse.

De 40-jarige trainer tuurde na afloop minutenlang in de dug-out voor zich uit. Hij liet even alles bezinken van wat er zojuist had afgespeeld. Zijn ploeg gaf een zeker lijkende overwinning uit handen tegen de ‘nieuwe gelijkwaardige rivaal uit de regio’, zo beschreef Van Driel. ‘We hadden gewoon naar de hoek moeten gaan in de laatste minuut. Of een overtreding moeten maken, dan tikken die vijftig seconden zo weg. Dat is gewoon een stukje discipline. We weten hoe het moet en toch doen we het niet.’

Vlammende start

‘Ik vond ons hockeyend beter’, analyseerde Van Driel, ‘maar de kansenverhoudingen waren gelijk. We kregen voldoende kansen op de 4-2. Enorm zonde dat we dit uit handen geven. Het was een hele toffe wedstrijd, maar ik hoef geen leuke wedstrijden. Door de week mag het leuk zijn, op zondag wil ik gewoon winnen. Zeker van Cartouche, een ploeg die de laatste jaren een gevaarlijke concurrent is geworden. We wilden vanaf het begin direct de wil opleggen. Wat dat betreft kenden we een droomstart.’

hdm-coach Erik van Driel stuurt zijn mannen aan. Foto: Willem Vernes

Terwijl de supporters van Cartouche hun plek aan de lijn zochten, verschalkte Lennart Kallenberg al na 44 seconden Cartouche-keeper Christopher Combe met een backhand. Binnen vier minuten was de stand alweer gelijk na een rake strafcorner van Timmo Kranstauber. De derby stond meteen in vuur en vlam. Dat was ook te zien aan het aantal overtredingen en groene kaarten. Later in de wedstrijd kregen Niels Blaak en Cédric de Gier van hdm nog geel.

Strafballen

Vlak voordat het eerste kwart erop zat en het publiek even kon bijkomen, beging Kranstauber een overtreding in zijn eigen cirkel. De scheidsrechters waren resoluut: strafbal. Sander Groenheijde liet zich niet gek maken door de bewegingen van Combe op de doellijn en zette hdm weer op voorsprong: 2-1.

Drie minuten later mocht Kranstauber zelf aanleggen op de stip. De supporters van hdm, waaronder veel kinderen geschminkt in het blauw en wit, hielden hun adem in. Fontaine reageerde attent op de doellijn op de zwak ingeschoten push van Kranstauber. De ontlading die bij de keeper van hdm volgde, gaf de belangen van de derby goed weer.

De ontlading bij hdm-keeper Joey Fontaine na de gestopte strafbal van Timmo Kranstauber. Foto: Willem Vernes

Op slag van rust deed Stijn van Pelt iets, wat niemand zag aankomen. Hij tipte de bal (3-1) met een boogbal vanaf ongeveer de achterlijn over Combe. Het publiek aan de Theo Mann Bouwmeesterlaan was net zo verbaasd als de keeper van Cartouche. Kort daarna dacht Cartouche-spits Yorick van der Vis met een snoeiharde backhand de aansluitingstreffer te maken. Hij had echter niet gerekend op Fontaine. De goalie van hdm redde katachtig.

Streakers

De tweede helft ging iets minder vlammend van start, al werden de supporters al snel weer vermaakt door iets wat zich niet vaak voordoet op een hockeyveld. Twee streakers waagden zich in hun onderbroek, onherkenbaar, met een gastoeter in hun hand aan een oversteek op het veld. Op dat moment stond Boris Stomps klaar om de aansluitingstreffer te maken. Hij liet zich niet gek maken door het voorval en pushte de bal achter hdm-keeper Fontaine: 3-2.

Eén van de twee streakers die in zijn onderbroek het velt op rent. Foto: Willem Vernes

Kansen kreeg hdm genoeg om de beslissende te maken en de ene na de andere bal vloog voorbij het doel van Combe, maar Cartouche overleefde het laatste kwart. In de absolute slotfase volgde een absoluut slotoffensief van de bezoekers. Het doelpunt van Oostendorp viel in de allerlaatste seconde, waardoor Cartouche zich wéér net zo sterk als hdm mag noemen.


2 Reacties

  1. haags-hopje

    Voor Cartouche is de "derby" met hdm misschien belangrijk, maar voor hdm telt toch echt vooral KZ en HGC ;-)

    1. Sjoerd Maresch

      Zeker waar! Al is Cartouche wel dé ploeg voor hdm om zich op dit moment aan te meten. Beide teams ontlopen elkaar nauwelijks in de Promotieklasse, net als vorig jaar


Wat vind jij? Praat mee...