Sweering geeft in kraker huisgenoot op doel het nakijken

In de Promotieklasse Heren gaven titelfavorieten SCHC en Schaerweijde elkaar in de regioderby in Bilthoven geen duimbreed toe, tot vier minuten voor tijd. SCHC kreeg een strafbal. Achter de bal stond Max Sweering. Tegenover hem Jan de Wijkerslooth, doelman van Schaerweijde, maar in het dagelijks leven Sweerings huisgenoot.

‘Hij vroeg de hele week al in welke hoek ik een eventuele strafbal zou pushen’, sprak de matchwinner na afloop. Antwoord op die vraag gaf Sweerings natuurlijk niet.

De spits van SCHC pushte zondagmiddag de bal onberispelijk in de linkerbovenhoek. Nog geen dertig seconden later passeerde hij zijn huisgenoot opnieuw met een droge knal. Het betekende de definitieve beslissing in een kraker die op en neer golfde in Bilthoven: 4-2. Sweering kon het niet laten: ‘Ik zocht nog even contact toen hij kort daarna gewisseld werd voor een veldspeler. Hij zag me alleen niet.’

Frustraties bij Schaerweijde-doelman Jan de Wijkerslooth na de 4-2 van Max Sweering. Foto: Bart Scheulderman

In een duel vol spanning – zoals wel vaker in toppers de Promotieklasse Heren – hielden de scheidsrechters het duel vooral kort. Zo kenden het spel een korte onderbreking en werden beide aanvoerders bij het arbitrale duo geroepen. Zij moesten hun team toespreken en de grens bepalen.

Vlammend begin Schaerweijde

Tot op het randje ging het er af en toe aan toe in Bilthoven, al zal het veld daar ook een rol in hebben gespeeld. Om het beeld na zeventig minuten te schetsen: het witte uittenue van Schaerweijde was lichtgroen gekleurd na een waterballet op het het spekgladde veld van SCHC. De spelers van beide teams vlogen er vol in, met name in de spectaculaire eerste helft.

Schaerweijde-aanvoerder Ronald Brouwer (links) en SCHC-captain Léon van Barneveld werden bij de scheidsrechter geroepen om de grens te bepalen. Foto: Bart Scheulderman

Schaerweijde schoot namelijk uit de startblokken in Bilthoven. Al na twee minuten pushte Pieter-Jan Voerman een strafcorner raak: 0-1. Lang kon de ploeg van Suzan Veen-van der Wielen niet van de voorsprong genieten. Nog voor het einde van de eerste kwart stond het 2-1 voor SCHC na goals van Sam Steins Bisschop en Jelmer Uildriks.

Daarmee was het spektakel nog niet gedaan in de eerste helft. Vlak voor rust zette Erik Hemesath vanuit de rebound van een strafcorner Schaerweijde weer verdiend op 2-2. Kort daarna belande een tip-in van Schaerweijde-aanvaller Jelle Phijffer op de lat. De toon was gezet in Bilthoven.

De tweede helft was wat minder offensief aan beide kanten. In het derde kwart bleven de kansenverhoudingen ook enigszins in evenwicht. In het laatste kwartier leek Schaerweijde een aantal keer de winnende 2-3 te maken. Tot het moment vier minuten voor tijd, toen Sweering namens koploper SCHC genadeloos toesloeg. ‘Hier delen we wel een tik mee uit’, lacht hij.

Erik Hemesath reageerde attent en maakte de 2-2 voor Schaerweijde. Foto: Bart Scheulderman

De hele week ging het thuis bij Sweering en De Wijkerslooth al over de kraker in Bilthoven. Het duo woont samen met HBS-spelers Fritz Schnoeckel en Bob Booij. ‘Ja, het gaat vaak over hockey, maar ook over andere dingen’, zegt Sweering.‘Superleuk dat we tegen elkaar spelen. We hebben met het huis een TOTO gemaakt. Met name de HBS’ers waren de boel elke keer bij het avondeten aan het opnaaien. Wij reageerden vooral met dat het zondag wel zal worden beslist.’

Geen pesterijen

Terug naar het moment van de wedstrijd, de 66ste minuut bij een stand van 2-2. Tom van Hooijdonk wordt op zijn stick getikt in de cirkel van Schaerweijde. De scheidsrechters zijn resoluut: strafbal voor SCHC. ‘Jan probeerde mij met zijn maniertjes uit mijn concentratie te halen’, haalt Sweering het moment vijf minuten voor tijd terug.

‘Normaal probeert hij dat al pratend, maar dat was nu wat minder. Nu was hij aan het klooien met zijn helm. Ik zei al dat hij maar beter op zijn lijn kon staan.’ De spits liet zijn huisgenoot met zijn bal in de kruising kansloos.

Max Sweering scoort binnen een minuut de twee beslissende goals achter zijn huisgenoot. Foto: Bart Scheulderman

Op pesterijen of plagende opmerkingen thuis hoeft De Wijkerslooth niet bang te zijn. Sweering belooft namelijk plechtig de komende dagen zijn huisgenoot niet te treiteren met zijn belangrijke treffers. ‘Zo zit ik niet in elkaar’, zegt hij. ‘Het had zomaar de andere kant op kunnen vallen, daar moeten we eerlijk over zijn.’

 


Wat vind jij? Praat mee...