Wat je nog niet wist van dit Hoofdklasse-seizoen

De reguliere competitie in de Tulp Hoofdklassen zit erop. Voordat donderdag de play-offs losbarsten maken we nog gauw even de balans op na 264 wedstrijden en 1.117 doelpunten bij de vrouwen en mannen.

In de Tulp Hoofdklasse Dames vielen dit seizoen in 132 wedstrijden 473 doelpunten, bij de mannen 644. Yibbi Jansen (SCHC) en Jeroen Hertzberger (Rotterdam) kroonden zich tot topscorer van de Hoofdklasse, met respectievelijk 23 en 36 treffers. Hockey.nl dook nog wat dieper in de materie. Het resultaat: acht nog onbekende statistieken uit het seizoen 2022-2023.

Tulp Hoofdklasse Dames

SCHC was als enige ploeg niet te kloppen dit seizoen. De formatie van coach Lucas Judge sloot de reguliere competitie voor de tweede keer in de clubhistorie (na 2013-2014) af als nummer één van de ranglijst en bleef zonder nederlaag in haar 22 wedstrijden: negentien zeges en drie gelijke spelen. Ook vorig seizoen bleef een nederlaag uit (zestien zeges en zes gelijke spelen). Dat maakt SCHC de eerste ploeg in de historie van de Hoofdklasse Dames dat erin slaagt in twee opeenvolgende seizoenen een nederlaag te voorkomen.

Met een reeks van 46 competitieduels op rij zonder verlies stuift SCHC in rap tempo af op het Hoofdklasserecord van Den Bosch. Die ploeg was tussen november 2015 en april 2018 vijftig opeenvolgende competitiewedstrijden onverslaanbaar, een reeks die komend seizoen mogelijk sneuvelt.

Door de vele camera’s van Viaplay bij álle wedstrijden in de Hoofdklasse waren we dit seizoen eindelijk in staat ook een schaduwschuttersklassement bij te houden, of anders gezegd: een lijst van spelers met de meeste assists. Bij de vrouwen ging die titel naar Amsterdam-aanvaller Marijn Veen.

De nummer 19 van Amsterdam was dit seizoen direct betrokken bij zeventien goals: zeven doelpunten en tien assists. Foto: Willem Vernes

De Oranje-international kende een beresterk seizoen en bereidde liefst tien doelpunten van ploeggenoten voor. Ze hield daarmee de twee toppassers van SCHC – Laurien Leurink (negen assists) en Xan de Waard (acht) – knap achter zich.

Kampong was tijdens de voorbije reguliere competitie dé schietschijf van de Hoofdklasse. De ploeg van de ontslagen coach Fleur van de Kieft en diens opvolger Jeroen Schoenmakers kreeg in 22 wedstrijden 68 doelpunten om de oren, het meeste van alle clubs. Het is zelfs het hoogste aantal tegengoals ooit voor Kampong in één Hoofdklasse-seizoen.

Kampong kreeg dit seizoen alleen al in de duels met de topploegen SCHC, Amsterdam en Den Bosch 33 (!) doelpunten te verwerken. De Utrechters begonnen het seizoen met een 8-0 nederlaag bij SCHC en sloten de competitie af met een 1-7 tegen Den Bosch. Alleszeggend voor de moeizame jaargang. Alleen thuis tegen degradant Klein Zwitserland hield Kampong haar doel schoon (1-0).

Tilburg debuteerde dit seizoen in de Hoofdklasse en dat bleef niet onopgemerkt: de ploeg sloot de competitie zondag af met een 1-0 zege op Bloemendaal én een zesde plaats in het eindklassement. In de 42-jarige historie van de topcompetitie bij de vrouwen deed slechts één ploeg dat beter: HDM promoveerde in de zomer van 1982 naar de Hoofdklasse en finishte het seizoen 1982-1983 als vijfde.

Ondanks de knappe zesde plaats is er nog genoeg aan te merken op de prestatie van de Tilburgse vrouwen. Want met slechts 23 doelpunten in 22 wedstrijden was de productie wel erg mager. Vooral op het eigen fraai gelegen sportpark was het soms afzien: de toeschouwers konden daar in elf thuisduels maar acht keer om een Tilburgs doelpunt juichen.

De vrouwen van Tilburg na hun laatste competitiewedstrijd (1-0 tegen Bloemendaal). Foto: Willem Vernes

Tulp Hoofdklasse Heren

Jeroen Hertzberger kroonde zich met 36 doelpunten tot topscorer van de Hoofdklasse, vóór Kampong-verdediger Jip Janssen (34 goals). De 37-jarige aanvaller van Rotterdam domineerde dit seizoen ook een belangrijke subranglijst. Zo maakte hij – samen met Kampong-spits Duco Telgenkamp – de meeste velddoelpunten (veertien) van alle spelers. Van zijn overige 22 doelpunten maakte hij er zeventien uit een strafcorner en vijf vanaf de strafbalstip.

In totaal was Hertzberger dit seizoen bij Rotterdam direct betrokken bij 43 van de 76 doelpunten. Behalve zijn 36 treffers bereidde de routinier ook zeven doelpunten van ploeggenoten voor.

Pinoké verzekerde zich op de laatste speeldag met een 3-7 zege bij Voordaan van deelname aan de play-offs. In dat duel nam Alexander Hendrickx vijf van de zeven goals van de Steekneuzen voor zijn rekening. De Belgische strafcornergigant vestigde daarmee een nieuw clubrecord: nooit eerder was een speler van Pinoké zo vaak trefzeker in één wedstrijd.

Alexander Hendrickx, deze competitie goed voor 22 doelpunten. Foto: Bart Scheulderman

Het was de achtste keer dat Hendrickx in de Hoofdklasse minstens drie keer scoorde in een wedstrijd. Hij is daarmee al een tijdje recordhouder bij de Steekneuzen. Het vorige hattrickrecord stond op naam van Jeroen Koops, die tussen 2002 en 2008 met zes driepunters de hattrickkoning van de club was.

Dat degradant Voordaan de geschiedenis ingaat als de ploeg met de meeste tegentreffers ooit in één seizoen (133), hebben we eerder al uitvoerig besproken. Maar de sympathieke ploeg uit Groenekan vestigde ook een ander record: nooit eerder incasseerde een ploeg in vier van de 22 wedstrijden dubbele cijfers. Het gebeurde voor Voordaan tegen Rotterdam (10-1), Kampong (0-12), Den Bosch (11-1) en Amsterdam (10-0).

Turbohockeyer Thijs van Dam bereidde dit seizoen meer doelpunten voor dan dat hij er zelf maakte. De razendsnelle aanvaller van Rotterdam gaf acht keer een beslissende pass waaruit een medespeler kon scoren, een ongeëvenaard aantal in de Hoofdklasse bij de mannen.

Thijs van Dam aan de bal namens Rotterdam. Foto: Willem Vernes

Jeroen Hertzberger (vier goals) en Tjep Hoedemakers (drie) profiteerden het meest van het voorbereidende werk van Van Dam, die zelf vier treffers op zijn naam schreef. Achter Van Dam eindigden Hertzberger, Mirco Pruyser (Amsterdam), Valentin Verga (Amsterdam) en Terrance Pieters (Kampong) met elk zeven assists ook hoog op de lijst met beste aangevers.


Wat vind jij? Praat mee...