Topscorers: Janssen voelt hete adem van Hertzberger in de nek

Op één speelronde voor het einde van de reguliere competitie van de Tulp Hoofdklasse is nog niet te zeggen wie zich topscorer van het seizoen 2023-24 mag noemen. Bij de vrouwen gaat het gevecht tussen Frédérique Matla en Yibbi Jansen, bij de mannen hebben Jip Janssen en Jeroen Hertzberger de meeste kans.

Tulp Hoofdklasse Dames

Komende zondag tijdens de laatste speelronde in de Tulp Hoofdklasse valt de beslissing in de strijd om de topscorerstitel. Het gat tussen koploper Frédérique Matla (22 goals voor Den Bosch) en naaste concurrent Yibbi Jansen (21 treffers voor SCHC) bedraagt slechts twee goals. Matla krijgt aan de Oosterplas te maken met Tilburg, Jansen neemt het op tegen Kampong.

Matla, die zaterdag in de topper tegen Amsterdam (1-1) een strafcorner benutte, was in de voorbije tien speelronden telkens betrokken bij minimaal één goal van haar ploeg. Ze maakte in die reeks in totaal dertien goals en gaf vier assists. Matla is dit kalenderjaar de productiefste speelster in de Hoofdklasse met twaalf doelpunten. Jansen volgt met acht treffers in 2024.

Topscorers na 21 speelronden

SPEELSTER CLUB VD SC SB GOALS
Frédérique Matla Den Bosch 8 12 3 23 (+1)
Yibbi Jansen SCHC 1 19 1 21 (+2)
Fay van der Elst Amsterdam 14 1 1 16
Michelle Fillet Amsterdam 10 4 2 16 (+1)
Jip Dicke HDM 5 7 1 13
Pien Dicke SCHC 12 1 13
Joosje Burg Den Bosch 9 3 12

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Tulp Hoofdklasse Heren

De topdrie van de topscorerslijst liet zich afgelopen zondag niet onbetuigd. Lijstaanvoerder Jip Janssen scoorde één keer in de kraker met Pinoké (3-5 zege) en Boris Burkhardt vuurde één keer raak in het thuisduel met HDM (5-2). De winnaar van het weekend was echter Jeroen Hertzberger, die – getooid met een nieuwe stick – liefst vier keer raak schoot in de monsterzege op HGC (12-0). Het gat met Janssen liep daardoor terug tot drie treffers.

Voor Hertzberger was het alweer zijn 26ste hattrick in de Hoofdklasse, een aantal waarmee hij Taeke Taekema heeft geëvenaard. Alleen Roderik Bouwman (28), Paul Litjens (29), Ties Kruize (31) en Roderick Weusthof (34) produceerden er meer. Hertzberger maakte in vijftien wedstrijden drie goals, in zes duels vier goals en vijf keer vijf goals.

Topscorers na 21 speelronden

SPELER CLUB VD SC SB GOALS
Jip Janssen Kampong 1 20 3 24 (+1)
Jeroen Hertzberger Rotterdam 10 8 3 21 (+4)
Boris Burkhardt Amsterdam 7 12 1 20 (+1)
Timo Boers Den Bosch 1 14 1 16
Sam Lane Oranje-Rood 7 8 0 15
Thierry Brinkman Bloemendaal 13 1 0 14
Joep Troost Pinoké 6 7 0 13

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Promotieklasse Dames

Na Bo van Kempen (MOP) zijn Lise Bom (Ring Pass) en Claire Moerman (Victoria) de tweede en derde speelster die dit seizoen in de dubbele cijfers terecht zijn gekomen (elk tien goals). De kans lijkt klein dat het duo een serieuze bedreiging vormt voor de topscorerstitel, want het gat met Van Kempen bedraagt nog altijd vier doelpunten met nog twee speelronden voor de boeg. Wel kwam de topscorer van MOP al sinds 7 april niet meer tot scoren in de Prmotieklasse.

Topscorers na 20 speelronden

SPEELSTER CLUB GOALS
Bo van Kempen MOP 14
Lise Bom Ring Pass 10 (+1)
Claire Moerman Victoria 10 (+1)
Lotte de Koning HIC 9
Nicola Pluta Leiden 8
Mikki Roolaart Leonidas 8 (+2)
Sanne Vormeer Nijmegen 8
Freeke van Dongen Push 8
Sabine van den Eijnden Victoria 8

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Promotieklasse Heren

De bovenste vijf spelers op de topscorerslijst kwamen afgelopen weekend allemaal tot scoren. Hurley’s goalgetter Indra Aerts trof doel tegen Almere (1-4) en behield daardoor zijn voorsprong van drie treffers op naaste belager Noud Borsten van Push. Daarachter deden Stijn Draaijer (Ede, twee goals), Foppe Houting (Gooische, twee) en Mats Dicke (Cartouche, één goal) goede zaken, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat één van hen nog kans maakt om topschutter te worden.

Topscorers na 20 speelronden

SPELER CLUB GOALS
Indra Aerts Hurley 22 (+1)
Noud Borsten Push 19 (+1)
Stijn Draaijer Ede 18 (+2)
Foppe Houting Gooische 17 (+2)
Mats Dicke Cartouche 15 (+1)
Hjalmar Voskuil Hurley 15
Tijn Stuve Nijmegen 15

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers


Wat vind jij? Praat mee...