Bezoek aan de play-offs: van niets tot aan 74 euro per gezin

De play-offs staan voor de deur. Amsterdam, SCHC, Den Bosch, HDM, Pinoké, Bloemendaal en HGC mogen het seizoenstoetje ditmaal organiseren. Bij de ene club kan je ook tijdens de play-offs zo binnen lopen, maar de meeste verenigingen doen aan kaartverkoop. De prijzen? Die lopen nogal uiteen. 

Bloemendaal
Bij Bloemendaal ben je het duurst uit deze play-offs. Een kaartje voor kinderen (tot achttien jaar) kost je 9,25 euro, volwassenen zijn 17,25 euro kwijt. Kom je met de auto reken dan op een parkeerkaart van 21,29 euro. Voor die kleine veertig euro ben je niet zeker van een zitplaats, het ticket geeft alleen toegang tot het terrein. Wil je plaatsnemen op de tribune, is voor al het advies: kom op tijd. 

‘Bij ons kunnen we 5500 toeschouwers kwijt’, vertelt Michiel Hilders, tophockeycommissaris bij Bloemendaal. ‘Als club investeren we fors om van de play-offs een spektakel te maken. We willen onze sport verkopen. Voor de mensen op het complex en ook voor de kijkers thuis. Daar hoort de huur van een tribune bij, maar ook een geluidsinstallatie, beveiliging, het parkeren en bijvoorbeeld extra toiletvoorzieningen. Met onze vier wc’s gaan we het niet redden tijdens de play-offs. Er wordt een risico genomen omdat we niet weten hoe lang ons team in de play-offs zit. We gaan er niet vanuit, maar het zou bij één thuiswedstrijd kunnen blijven. Maar het kunnen er ook vier worden.’

‘Ik wil nog wel even extra ingaan op de parkeerkosten. Die vragen we voor het parkeren op het grasveld, vlak voor de entree. We willen het ontmoedigen, ook in verband met duurzaamheid, dat mensen met de auto komen. Net als op gewone wedstrijddagen kan je parkeren in de straten rondom de club. Verder maken we kosten om rijplaten te huren, waarover auto’s kunnen rijden. Als het slecht weer is, moeten we het veld – waarop we ook wedstrijden spelen – herstellen. Over een paar weken wordt daarop een veteranentoernooi gespeeld. We willen alle kosten met meerdere schouders dragen. En als ik kijk naar prijzen voor de EHL of een EK-dag, dan zijn onze tarieven volgens mij niet zo gek.’

Prijs per gezin (twee volwassenen, twee kinderen met auto): 74,29 euro.

Pinoké
Voor het eerst in de historie heeft Pinoké zich geplaatst voor de play-offs. Daar wil je als toeschouwer natuurlijk maar wat graag bij zijn. Dat kost je 11 euro. Parkeren is gratis, maar je moet zelf wel een plekje zoeken. ‘We vragen deze prijs ter bestrijding van de kosten’, reageert Pinoké-voorzitter Astrid Ventevogel. ‘Wij hebben natuurlijk geen eigen stadion, maar willen mensen wel graag een mooie plek bieden. Aan de overkant van het clubhuis laten we een tribune bouwen, die plek biedt aan 2750 man. De entree is om de kosten te dekken, that’s it. We gaan er niet rijk van worden.’

Prijs per gezin: 44 euro.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pinoké Heren 1 (@pinokeheren1)

Amsterdam 
Amsterdam vraagt ook entree in het Wagener Stadion. Als jeugdspeler mag je zelfs gratis komen kijken naar de dames en de heren, maar dan moet je wel verschijnen in het clubtenue. Leden die niet in tenue komen of ‘gewone’ volwassenen, zijn 6,20 euro kwijt. Parkeren is net als bij Pinoké, gratis. 

‘We willen het vooral zo toegankelijk mogelijk houden’, legt voorzitter Marc Staal uit. ‘We willen heel veel mensen bereiken. Voor zowel de mannen- als de vrouwenwedstrijd. Die prijs is daarom ook gelijk. We hoeven natuurlijk geen tribunes te bouwen, maar maken extra kosten voor bijvoorbeeld bewaking en muziek. We willen er echt een evenement van maken.’

Wel is het bij Amsterdam nog onzeker of de prijs voor het behalen van een eventuele finale hetzelfde blijft, of gaat stijgen. 

Prijs per gezin (zonder leden): 24,80 euro.

Den Bosch

Den Bosch beschikt net als Amsterdam over een eigen onderkomen en hoeft dus geen tribunes op te bouwen. In Brabant ben je 11 euro kwijt voor een kaartje. Dat is de ticketprijs plus de servicekosten. Leden betalen minder. Zij zijn 6 euro kwijt voor de playoff-strijd van de dames van Den Bosch.

Van de kaartjes-inkomsten bij Den Bosch worden de verkeersregelaars, extra inzet voor de horeca, voorzieningen voor geluid en hospitality bekostigd. Het overige geld wil de club weer investeren in de breedtesport. Parkeren is gratis.

Prijs per gezin (zonder leden): 44 euro.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door HDM dames 1 (@hdmdames1)

HGC
Ook bij HGC betaal je voor een kaartje: daar ben je 16 euro kwijt als volwassene om toegang te krijgen tot het terrein. Kinderen (tot achttien jaar) leggen de helft van de prijs neer. ‘We hebben de prijzen in overleg met Bloemendaal vastgesteld’, zegt Mark van Loon, tophockeycommissaris bij HGC.

‘Eigenlijk hadden we dit onderwerp het beste met alle playoff-clubs kunnen oppakken. Centrale prijzen, centrale ticketing. Dat was achteraf bezien nog beter geweest. Ik denk dat de bedragen passen bij de commercialisering van het hockey. Als je naar het voetbal of basketbal gaat, betaal je vergelijkbare prijzen. Wij bouwen geen tribunes, dat weegt niet op tegen de kosten. Het zou leuk zijn als we hier als club iets aan overhouden. Wellicht dat we volgend seizoen ook tijdens de reguliere competitie entree willen vragen.’

Prijs per gezin: 48 euro.

SCHC en HDM
Natuurlijk zijn er nog altijd clubs waar je – net zoals alle thuiswedstrijden – gratis kan genieten van de play-offs. Bij SCHC en HDM mag je voor niks binnenlopen om jouw favoriete ploeg aan te moedigen. 

Donderdag 12 mei starten de play-offs. Alle wedstrijden worden live uitgezonden. 


8 Reacties

 1. robert-louet-feisser

  21,- voor een parkeerkaart…. Worden de auto’s langs het Bloemendaalse strand geparkeerd? 😎

 2. hanno

  Eindelijk wordt er toegang gevraagd. Gratis toegang is toch eigenlijk niet meer van deze tijd? Over de prijs van een ticket valt te twisten maar dat er stappen worden gezet qua toegang zoals bijvoorbeeld in Rotterdam is toch niet meer dan logisch. Bij bijv. FC Pannen op het Dak wordt al sinds de jaren 60 toegang gevraagd voor een wedstrijd. We hebben het in de hoofdklasse wel over topsport hè. Dat mag toch wel iets kosten om naar te komen kijken.. waarvan acte.

 3. pjklaassen

  Gênante prijzen.. kaartje prima maar dit slaat wat mij betreft de plank mis.

  1. Maikel Rabbers

   Wat mag het dan kosten, van jou?

 4. Niels-Olaf Bout

  Beste redactie, de play offs zijn een toetje voor de clubs en willen hier met alle vrijwilligers, ongelofelijk veel inzet en liefde voor de club en de sport, een feest van maken. Jullie insteek van dit stuk had vele malen positiever gekund om de Play Offs en hockey te promoten. Helaas!

  1. hanno

   Hele goeie toevoeging Niels-Olaf... Jouw gevoel dat je hier uitspreekt bekruipt mij ook inderdaad. Het stukje voegt niks toe aan de sfeer van de play-offs en geeft een negatieve sfeer aan een fantastische toetje van de competitie.

 5. RobDux

  Lekker voor de tv. Zie je het veel beter.

 6. rob-tettero

  Maak er een echt feest van in plaats van een lelijke discussie. beetje jammer.


Wat vind jij? Praat mee...