Topscorers: Fay van der Elst maakt zeldzaam veel veldgoals

In de Hoofdklasse Dames trekt Amsterdam-aanvaller Fay van der Elst de goede lijn van de eerste competitiehelft onverstoord door in 2024. De kersverse Oranje-international is na zestien speelronden inmiddels de nummer twee op de topscorerslijst. Bij de mannen nam Kampong-verdediger Jip Janssen verder afstand van de concurrentie.

Tulp Hoofdklasse Dames

In het spoor van Hoofdklasse-topscorer Frédérique Matla nestelde Amsterdam-aanvaller Fay van der Elst zich afgelopen zondag dankzij haar winnende goal tegen Oranje-Rood (3-4 zege) op de tweede plek van de topscorerslijst. De achtvoudig Oranje-international prikte vlak voor tijd haar vijftiende doelpunt van het seizoen binnen, het was alweer haar dertiende veldgoal. In de Hoofdklasse maakte geen enkele andere speelster deze jaargang zoveel velddoelpunten. Pien Dicke (SCHC) scoorde tien keer op deze manier.

Knuffels voor Van der Elst van ploeggenoten Noa Muller (links) en Felice Albers na één van haar vijftien treffers van dit seizoen. Foto: Bart Scheulderman

In de voorbije vijftien jaar maakten slechts twee speelsters van Amsterdam nóg meer velddoelpunten in één seizoen dan Van der Elst. Voormalig spits Charlotte Vega kwam in 2017-2018 tot veertien velddoelpunten, Ellen Hoog maakte er in 2008-2009 liefst zestien. Met haar vijftien goals van deze competitie heeft Van der Elst nu al haar complete productie van de afgelopen twee seizoenen geëvenaard (acht en zeven goals).

Topscorers na 16 speelronden

SPEELSTER CLUB VD SC SB GOALS
Frédérique Matla Den Bosch 7 10 2 19
Fay van der Elst Amsterdam 13 1 1 15
Yibbi Jansen SCHC 1 12 1 14
Michelle Fillet Amsterdam 7 3 2 12
Joosje Burg Den Bosch 8 3 11
Pien Dicke SCHC 10 1 11
Maartje Krekelaar Den Bosch 8 2 10
Jip Dicke HDM 4 6 10
Trijntje Beljaars SCHC 3 7 10

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Tulp Hoofdklasse Heren

In de Tulp Hoofdklasse Heren nam Kamponger Jip Janssen verder afstand van zijn concurrenten. Zijn twee goals tegen Den Bosch (3-1) zetten de teller voor hem op negentien, vier meer dan Sam Lane (Oranje-Rood) en Jeroen Hertzberger (Rotterdam).

Jip Janssen schreeuwt het uit na één van zijn twee treffers in het duel met Den Bosch. Foto: Bart Scheulderman

In de subtop voerde Bloemendaal-spits Thierry Brinkman zijn productie verder op. De aanvoerder van de Mussen scoorde tijdens de 9-2 monsterzege op HDM voor de derde wedstrijd op rij en staat nu op twaalf treffers. Brinkman gaf tegen HDM ook nog twee beslissende passes en tilde zijn aantal assists daarmee naar zes. Zodoende was de aanvaller dit seizoen eigenhandig al direct betrokken bij achttien goals van zijn ploeg.

Topscorers na 16 speelronden

SPELER CLUB VD SC SB GOALS
Jip Janssen Kampong 1 17 1 19
Sam Lane Oranje-Rood 7 8 0 15
Jeroen Hertzberger Rotterdam 8 5 2 15
Boris Burkhardt Amsterdam 5 7 1 13
Thierry Brinkman Bloemendaal 12 0 0 12
Joep Troost Pinoké 6 6 0 12
Timo Boers Den Bosch 0 10 1 11

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Promotieklasse Dames

Ook in de vierde speelronde van 2024 kwam MOP’s Bo van Kempen tot scoren. Met haar openingstreffer in de uitwedstrijd tegen Push, die de koploper uit Vught wel met 2-1 verloor, liet ze uit een strafcorner doelpunt nummer twaalf van het seizoen noteren. Haar twee directe concurrenten – Nicola Pluta (Leiden) en Claire Moerman (Victoria) – kwamen niet tot scoren en bleven zodoende op acht doelpunten staan.

Topscorers na 16 speelronden

SPEELSTER CLUB GOALS
Bo van Kempen MOP 12
Nicola Pluta Leiden 8
Claire Moerman Victoria 8
Lotte de Koning HIC 7
Mylee Vos de Mooij Laren 7
Freeke van Dongen Push 7
Lise Bom Ring Pass 7

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Promotieklasse Heren

Na zestien speelronden ligt de strijd om de topscorerstitel in de Promotieklasse Heren nog volledig open. Lijstaanvoerder Indra Aerts maakte in het thuisduel met Victoria (1-1) zijn zevende goal van 2024 en zijn zestiende in dit seizoen, maar de aanvaller van Hurley voelt de hete adem in zijn nek van onder anderen Stijn Draaijer. De aanvoerder van Ede schoot tegen Xenios (4-2 zege) twee keer raak en staat nu op veertien treffers. Achter hem scoorde ook Nijmegen-aanvaller Tijn Stuve twee keer. Hij bezet samen met Hjalmar Voskuil (Hurley) en Noud Borsten (Push) de gedeelde derde plaats met twaalf goals.

Topscorers na 16 speelronden

SPELER CLUB GOALS
Inda Aerts Hurley 16
Stijn Draaijer Ede 14
Hjalmar Voskuil Hurley 12
Tijn Stuve Nijmegen 12
Noud Borsten Push 12
Foppe Houting Gooische 11
David Blom Nijmegen 10
Mats Dicke Cartouche 9
Thijmen Brörmann Push 9
Max Sweering SCHC 9

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers


Wat vind jij? Praat mee...