Burkhardt sleept HDM naar beslissingsduel met SCHC

HDM heeft een derde wedstrijd uit het vuur gesleept in Bilthoven. Tegen SCHC kwam de ploeg via Boris Burkhardt al binnen een minuut op voorsprong, maar lang leek de treffer van SCHC’er Bram Weers voor een gelijkspel te zorgen. Maar goudhaantje Burkhardt besliste in de laatste seconde het duel met zijn corner: 1-2.

Het trucje dat HDM uithaalde in het eerste play-offduel, scoren in de eerste minuut, herhaalde de Haagse ploeg doodleuk in deze return. Burkhardt pushte de bal van dichtbij achter SCHC-keeper Matthijs Odekerken. ‘Dat is goed, dan gaan ze harder werken’, klonk het optimistisch uit de massaal toegestroomde SCHC-achterban. Maar net als in de heenwedstrijd zette HDM hun tegenstander in de startfase flink onder druk.

HDM viert de razendsnelle 0-1 door Boris Burkhardt. Foto: Bart Scheulderman

Met de terugkeer van Duco Telgenkamp, donderdag nog afwezig vanwege een val op zijn hoofd tegen Voordaan vorige week zondag, kon HDM vandaag weer beschikken over een gevaarlijke, extra spits. Een aanval over rechts probeerde Telgenkamp zelf af te ronden, maar zijn inzet was een eenvoudige prooi voor Odekerken.

Even later mocht SCHC aanleggen voor de eerste strafcorner van de wedstrijd, maar die leverde niets op. Aan de andere kant was Wiegert Schut dichtbij de 2-0. De aanvoerder haalde uit op kopcirkel, maar zijn schot belandde naast.

Tien tegen tien

De toeschouwers lieten zich intussen niet van de wijs brengen, mede dankzij opzwepende teksten van speakers (en speelsters van SCHC Dames 1) Suzanne Homma en Famke Richardson. En waar SCHC zich donderdag liet overdonderen in vrijwel de hele eerste helft, zette het nu eerder een tandje bij. Tot grote kansen leidde dit niet.

Met nog een halve minuut te spelen tot aan de rust mochten zowel SCHC-aanvoerder Marnix Kleinsman als HDM-spits Yorben Fontaine na een fysieke respectievelijk verbale botsing naar de kant; de eerste met een gele en de tweede met een groene kaart. Het was de eerste serieuzere aanvaring in een duel dat van beide kanten tot dan toe verder relatief gemoedelijk verliep.

In de tweede helft golfde het spel op en neer. Nu eens was de thuisploeg in de buurt van de cirkel, dan weer waren de bezoekers aan zet. Echt grote kansen bleven over en weer uit. In een poging iets te forceren, zette SCHC-captain Kleinsman een aanval over rechts op. De bal werd teruggelegd op spits Bram Weers die niet twijfelde en in de linkerbovenhoek binnentikte, tot grote vreugde van het publiek en de aanvaller zelf. Gezien het spelbeeld was deze gelijkmaker niet onverdiend.

Bram Weers maakte de gelijkmaker voor SCHC. Foto: Bart Scheulderman

Uitspeelcorner

SCHC leek het momentum te pakken, waar de ploeg van Erik van Driel moeite had om onder de druk van de Bilthovenaren uit te komen. Onder andere twee strafcorners, aan het einde van het derde kwart, hielp de Haagse verdediging niettemin om zeep.

In het laatste kwart probeerden beide ploegen continu een kans te forceren. Geen van de teams leek te willen gokken op een goede uitkomst in een eventuele shoot-outserie. Tien minuten voor tijd mocht HDM een strafcorner nemen; zijn tweede in de wedstrijd pas. De sleep van Kieran Dartée werd in eerste instantie uitgelopen door SCHC-spits Jelmer Uildriks en ook in de herkansing trof de Haagse schutter geen doel.

Met minder dan een minuut te gaan, had HDM de ultieme kans op de winnende treffer. Yorben Fontaine legde de bal handig op een voet van een SCHC-speler. Met heel HDM aan de cirkelrand was de spanning om te snijden. Het publiek hield z’n adem in. Boris Burkhardt legde aan voor zijn sleep en – met enig geluk – pushte hij de bal over de doellijn. En dus won HDM en spelen de ploegen maandag de beslissende derde wedstrijd in Den Haag.

SCHC-HDM 1-2 (0-1)
1. Boris Burkhardt 0-1
40. Bram Weers 1-1
70. Boris Burkhardt (sc) 1-2

Lees hieronder de hoogtepunten van de tweede duels in de play-outs Tilburg-Voordaan en SCHC-HDM