HHcv: ‘Vanuit clubs veel enthousiasme om de competitie af te ronden’

De HHcv, de belangenvereniging van de hoofdklasseclubs, is blij met de verschillende scenario’s die door de KNHB zijn geschetst voor het verloop van de competitie. ‘Iedereen is erbij gebaat dat we deze competitie op een goede manier kunnen eindigen’, zegt HHcv-woordvoerder competitiezaken Huub Arendse.

Misschien is het wel hockey eigen. Waar veel competities in verschillende sporten en landen al zijn beëindigd, houdt het hockey zich positief vast aan verschillende scenario’s, waarin er in mei, juni of juli naar omstandigheden het seizoen kan worden afgerond in de Hoofdklasse. Dat is niet tegen beter weten in, vindt Arendse, die voorzitter was van hockeyclub Hurley.

‘Ik denk dat hockey anders is dan andere sporten. Hockey is een enorme familiesport. Het clubgebeuren is enorm belangrijk en het idee dat het nog gaat gebeuren wil je zo lang mogelijk in stand houden. Dat is misschien anders dan bij andere sporten’, zegt Arendse. ‘Wij vinden het juist goed dat we zo lang mogelijk blijven kijken naar wat reëel is. De clubs willen dolgraag nog meedoen. Met de kanttekening dat het wat betreft corona natuurlijk wel veilig moet zijn. We wachten nu af tot 28 april. Uiteindelijk zijn de regels van het RIVM leidend.’

Hoofdklasseclubs kunnen niet wachten totdat het publiek weer kan toestromen en de baromzet weer gaat draaien, zoals hier bij de finale om de landstitel 2018 tussen Kampong en Amsterdam. Foto: Koen Suyk

Hockeyclubs krijgen contributiegelden, maar zijn verder afhankelijk van onder andere de baromzet en de sponsors. Arendse: ‘Wij begrijpen dat de hockeybond de tijd wil nemen. Er staat heel veel op het spel. Na eind april moeten we kijken hoe we zeven wedstrijden bij de mannen en vijf wedstrijden bij de vrouwen kunnen spelen. Als het pas eind juni wordt, zal dat lastiger worden. We hebben nu in ieder geval met de bond afgesproken om komende week met elkaar verder te praten, met Leon Rutten (manager competitiezaken, red.) en Erik Gerritsen (directeur KNHB, red.), over de concrete invulling van bijvoorbeeld dubbelweekenden.’

De HHcv is normaal gesproken geen club die elkaar vaak ziet. Maar in deze crisistijd spreken de hoofdklasseclubs elkaar bijna elke week, via online meetings. Er is veel te bespreken. Sommige teams zijn al zonder hun buitenlandse spelers. Met de gesloten grenzen en onzekerheid van nu, is het onduidelijk of ze überhaupt nog terugkomen om voor hun Nederlandse club te spelen.

Arendse: ‘Iedereen staat er heel positief in en vindt het mooi om de competitie voor de spelers en de sponsors af te ronden. Maar goed, fysiek fit is nog anders dan wedstrijdfit. Als je vanaf 1 mei weer kunt hockeyen, zul je nooit 6 mei al een competitiewedstrijd spelen. Hockey zal geen Don Quichot zijn. Het moet wel allemaal haalbaar blijven natuurlijk.’

Huub Arendse, oud-voorzitter van Hurley. Foto: Kees Boelhouwer


20 Reacties

 1. rob-tettero

  Er liggen op dit ogenblik ruim 1163 op een IC. Het is natuurlijk begrijpelijk dat er een discussie plaatsvind, gaan wij nog hockeyen. Het ziet er niet naar uit dat wij in mei weer gaan spelen. Volgens de specialisten moet de piek in het virus nog komen. Belangrijk is dus dat wij ons aan de richtlijnen houden die de regering ons heeft gegeven. Want onze gezamenlijke zorg zal toch zijn dat wij allen ongeschonden door deze gigantische crisis komen.

  1. arnoldS

   Helemaal eens. Dit blijkt maar weer eens dat het Nederlandse hockey in zijn eigen wereld leeft. Hockey is voor de rest van de wereld zo groot als korfbal in Rusland. Amateur sport!

  2. SanderE

   Arnold, dank voor je toevoeging. Een echte meerwaarde. Ik ben benieuwd in welke wereld jij leeft. We leven momenteel in een crisis periode, dit gaat boven alles, maar ik betwijfel of jij onder en na deze crisis ook verder kijkt dan jou wereld(je)? “Hockey” leeft in een eigen wereld omdat we nog hopen te hockeyen en hier wat discussie over ontstaat?

  3. frans-j

   Arnold wellicht een suggestie om te gaan korfballen in Rusland.

  4. DROP

   Helemaal mee eens. Het belang van de gezondheid staat voorop en de omzet in een clubhuis mag geen motivatie zijn om mogelijkerwijze een Risiko te nemen. Schep duidelijkheid, het is een buitengewoon jaar. In zo een jaar moet je ook buiten gewone maatregelen treffen. Snel en zo fair mogelijk voor iedereen

 2. jarly-brown

  En als afronden niet kan, dan waarom niet deze optie: De stand zoals die was na de volledig gespeelde eerste competieronde hanteren als eindstand voor het seizoen 2019-2020. Uitgaan van een halve competitie, dus. Iedereen heeft dan 1 keer tegen elkaar gespeeld. En op basis daarvan de promotie-degradatie regeling toepassen. De play-offs zou je dan misschien in de 2e helft van juni kunnen spelen. Zou best kunnen, toch?

  1. slbal

   Dat is leuk bij teams die bondsscheidsrechters hebben, maar niet in klasses waar thuisfluiters redelijk aanwezig zijn. Maar goed, eerst hopen dat we deze crisis doorkomen, lijkt mij belangrijker. Alhoewel ik ook een echte hockeyliefhebber ben en dus liever hockey. Maar waarom niet in juni/juli spelen(mochten we dat halen)? Op vakantie naar het buitenland kan zoiezo niet deze zomer....

 3. Mark Bouwman

  Al dan niet goed bedoeld: af en toe vraag ik mij af of er één iemand is die ze in de HHcv of bij de KNHB nog op "een rijtje heeft". Bovendien hoop ik dat door deze crisis eindelijk in de HHcv de discussie losgemaakt wordt over begrenzing van betalingen aan spelers en of de HK nog wel in het amateurmodel van de bond valt. Na 40+ jaar HK misschien eens tijd voor een evaluatie.

  1. stekel

   Vermoedelijk verdomd weinig

 4. pacoh

  @bouwman. Goed bezig. Ben het met je eens. Tja HHcv. In deze samenstelling ben ik daar niet zo vast op. Clubs zitten hopen gewoon nog een beetje geld te verdienen aan de competitie. We moeten deze vraag eens stellen aan de coaches en spelers. Die hebben denk ik wel een andere mening. Ook zij moeten weer wedstrijdfit worden. duur minimaal 1 maand.

 5. stekel

  Hoop doet leven maar HHcv en de KNHB maken zich hiermee volledig ongeloofwaardig en belachelijk. De competitie nog uitspelen op welke manier dan ook heeft geen enkele waarde. Dat de HHcv ineens veel onderling contact heeft... oops gaat het over gelddan zijn we ineens eensgezind. Ere divisie voetbal stelt.. we laten ons niet door UEFA pushen en houden ons gewoon aan de regels.

 6. klaassen

  Ik begrijp even niet waarom de crisis nu eens 'eindelijk' de discussie over betalingen/amateurmodel zou moeten losmaken. Kennelijk zouden de premier league/primera division etc. ook maar weer eens moeten gaan denken over de amateur status. Los daarvan: ik denk dat iedere sport graag zoekt naar de juiste modus voor afronding van de competitie, een en ander indachtig de 100+ doden per dag. Maar de opmerking: ‘Ik denk dat hockey anders is dan andere sporten.' is ronduit stuitend.

  1. Mark Bouwman

   @Klaassen "niets moet", maar misschien is het - nu alles stil ligt - een goed moment om er eens over te sparren. Ik vermoed dat er normaliter geen één club is die hier financieel ongeschonden uit komt. Ik durf te stellen dat het met betalingen HK-breed (ongewild...🙄) uit de hand is gelopen en er na 40 jaar nog steeds geen businessmodel tegenover staat.

 7. arnoldS

  Welke reden kan er ter grondslag liggen aan het voor je uitschuiven van het onvermijdelijke? Hockeyclubs hebben wellicht een eigen stichting of iets dergelijks opgezet om de spelers uit het eerste te betalen, maar deze is volledig afhankelijk van de sponsoren. De club staat hier enigszins los van, maar plukt wel de vruchten van het tophockey dat gespeeld kan worden. Als de wedstrijd van het eerste goed bezocht wordt en ieder neemt een drankje. Dan houdt dat de club staande. Nu dat gedeelte, de bar omzet, zo’n klap krijgt en niks opbrengt. Zal dat zijn sporen achterlaten in de breedtesport. Ofwel; kwaliteit van de velden (geen geld voor onderhoud of nieuwe velden), achterstallig onderhoud complex, afbetalen van bestaande leningen. Ja dit is serieus en breder dan alleen het hockey

 8. beauvd

  Welke reden kan er ter grondslag liggen aan het voorbarig beslissingen nemen op basis van mogelijke ontwikkelingen? Niemand, waaronder de specialisten, kunnen de ontwikkelingen in de komende maanden van het virus en daarmee de maatregelen voorspellen. De clubs en teams spelen graag de competitie af, mits veilig. Als het in de periode mei, juni, juli niet verantwoord is om te spelen (lees: advies overheid en RIVM) dan spelen we niet. Die beslissingen kan ook dan worden genomen, op basis van de nieuwe ontwikkelingen. De enige die hier benadeelt worden zijn de mensen die heel graag nú duidelijkheid willen, om vervolgens toch niks te kunnen plannen.

  1. SanderE

   👌

 9. knap

  We hoeven hier niks meer aan toe te voegen. Lekker hockeyen als het kan, maar competitie eruit gooien is wijs. Dan kan iedereen aan de slag met indelingen, selecties, transfers etc. Blijf gezond iedereen. https://nos.nl/artikel/2329121-bepaalde-coronamaatregelen-mogelijk-nog-maanden-van-kracht.html

 10. stekel

  België is ons wederom voor, nu ook met het besluit de competitie per directie te stoppen.

  1. SanderE

   Maar wel van ALLEEN de hoogste divisies senioren. Jeugd staat ook nog gewoon open in België!

 11. arnoldS

  De Nederlandse hockeybond is sinds jaar en dag een trage organisatie en heeft nog nooit knopen doorgehakt op het moment dat het dat zou moeten doen. En klinkt heel erg negatief, maar als de sport wereldwijd voorop staat met mooie en goede innovatieve ontwikkelingen, laat het zich in Nederland totaal achter de muziek aanlopen.


Wat vind jij? Praat mee...