Klein Zwitserland handhaaft zich na tweede winst op Leonidas

Ook komend seizoen speelt Klein Zwitserland in de Hoofdklasse. De nummer tien van de reguliere competitie versloeg in eigen huis Leonidas met 3-2. Omdat de Haagse ploeg donderdag ook won (0-3), is de best-of-three daarom nu al beslist. Play-outsdebutant Leonidas moet in het aanstaande competitiejaar ‘gewoon’ genoegen nemen met een plek in de  Promotieklasse.

Na de voor Leonidas teleurstellende 0-3 uitslag van afgelopen donderdag stond de teller vandaag uiteraard weer op nul. De bezoekers gingen met een voorzichtig lentezonnetje in de rug gretig van start en spits Babs Uijtdewilligen creëerde al snel een eerste kans. Haar push was een prooi voor keepster Anna-Louise Nijdam.

Opgeschrikt door deze start was het voornamelijk Klein Zwitserland dat het initiatief nam. In tegenstelling tot in de eerste ontmoeting mocht de ploeg van Jorge Nolte al in het eerste kwart aanleggen voor een strafcorner. Donderdag toonden De Steenbokken zich uiterst effectief, maar nu was Leonidas-keepster Lotte Teunisse een sta-in-de-weg.

Leonidas-spits Julia Dil probeert KZ-verdedigster Florine van Grimbergen af te stoppen. Foto: Hans van der Valk/Orange Pictures

Ook in het tweede kwart zocht KZ de aanval op. Waar de Rotterdamsen in het heenduel moesten wennen aan het hoofdklassetempo dat KZ op de mat legde, leek het team van Jordy van der Waart minder te schrikken van het ritme en de handigheid van hun tegenstander. Hoewel de thuisploeg leidend bleef in het zoeken van de aanval greep ‘Leo’ met meer overtuiging in. Voorin was het vooral linkerspits Uijtdewilligen die voor gevaar zorgde. Tot grote levensgrote kansen leidde dat alleen niet.

Drie keer is scheepsrecht

Twee minuten voor rust kreeg KZ haar derde strafcorner. Dat drie keer scheepsrecht is, liet Lotte van Dongen zien. Haar push vloog via de stick van keepster en voornaamgenoot Lotte Teunisse het net in: 1-0. Gezien de dominantie van Klein Zwitserland een verdiende voorsprong.

Na rust was opnieuw de thuisploeg de dominante partij. Een reuzekans om de voorsprong uit te breiden, na een slordig uitgenomen vrije slag van Leonidas, buitte KZ-aanvalster Tessel Huibregtsen niet uit. Aan de andere kant was het ineens Leonidas dat er gevaarlijk uitkwam. De aanval leverde de eerste strafcorner van de wedstrijd op voor de Rotterdamsen. Die leek te mislukken toen de bal niet goed gestopt werd. Via een afschuif op links kreeg aangeefster Roos Lelieveldt ineens alle ruimte om op goal te pushen. Dit buitenkansje liet ze niet onbenut: 1-1.

Alles of niets

Na de gelijkmaker bleef KZ de aanval opzoeken. Waar Huibregtsen een aantal minuten eerder nog miste, was zij vlak voor het einde van het derde kwart ineens wél trefzeker. Met nog maar één kwart te spelen, moest Leonidas komen om nog een sprankje hoop op een hoofdklasseticket te behouden. In plaats daarvan was het ineens KZ-speelster Sophie van der Heijden die de bal op voorzet van Bernice van Aken binnentikte.

Blijdschap bij Klein Zwitserland na de 1-0 van Lotte van Dongen. Foto: Hans van der Valk/Orange Pictures

Met nog ruim vijf minuten te gaan, haalde Leonidas haar keepster naar de kant, in ruil voor een extra veldspeelster. Van der Heijden kon voor open doel voor de 4-1 aanleggen, maar haar uithaal werd nog net door een Leonidas-verdedigster afgestopt. Met een alles-of-niets-mentaliteit gaf Leonidas nog even gas. Met succes. Een overtreding van KZ-keepster Anna-Louise Nijdam leverde een strafbal op, die door Minke Boeijenga feilloos in de linkerbovenhoek werd gepusht.

In de drie voor KZ zenuwslopende minuten die volgden, zocht Leonidas vol de aanval op. De uitploeg kwam dichtbij, maar echt gevaarlijke kansen leverde dit niet op. Daarmee spatte de hoofdklassedroom voor Leonidas voor nu uiteen en kan Klein Zwitserland opgelucht ademhalen. Zij horen komend seizoen weer bij de beste twaalf vrouwenclubs van het land.

Klein Zwitserland – Leonidas 3-2 (1-0)
Lotte van Dongen (sc) 1-0
Roos Lelieveldt (sc) 1-1
Tessel Huibregtsen 2-1
Sophie van der Heijden 3-1
Minke Boeijenga (sb) 3-2