Klein Zwitserland op rozen na royale winst op Leonidas

Klein Zwitserland heeft een belangrijke stap gezet in de richting van lijfsbehoud. In het eerste duel van de play-outs versloeg de als nummer tien van de Hoofdklasse geëindigde ploeg promotieklasser Leonidas met 0-3.

Nooit eerder mocht Leonidas strijden om een ticket naar de Hoofdklasse. De thuisploeg had misschien toch wat last van zenuwen, want het begon de wedstrijd rommelig. Simpele ballen kwamen niet aan, stopfoutjes waren eerder regel dan uitzondering. KZ was de cirkel nog niet eerder in geweest toen pardoes de bal dankzij een tikje van Meike Tjaberinga al achter Leonidas-keepster Lotte Teunisse viel. De honderden aanwezige Leoniden langs de lijn gaven geen kik.

Voor het intikken

Na de tegengoal leek de thuisploeg de schroom van zich af te gooien. Maar bij de Rotterdamse aanvallen stond vooral het verdedigend KZ-duo Frances Davies en Sabine van Silfhout keer op keer in de weg. Even schrok KZ toen Van Silfhout tijdens een verdedigende actie in het eerste kwart naar haar gezicht greep en naar de kant moest. Eerder dit seizoen was de routinier al eens uit de roulatie wegens een klap tegen haar tanden. Ditmaal keerde ze al in kwart twee terug op het veld.

Ook in het tweede deel van de eerste helft lag het initiatief voornamelijk bij ‘Leo’. Bij ook maar een geringe aanvalspoging leefde het publiek massaal op. Tot concrete kansen leidden de toejuichingen alleen niet. Aan de andere kant was het KZ dat ineens weer de bal voor het intikken kreeg. Een aanval over rechts belandde – als ware het een trainingsoefening – ter hoogte van de strafbalstip in de stick van Suzanne de Vries. De Haagse twijfelde geen moment en schoof de bal zo binnen.

Voorzichtig enthousiasme bij Klein Zwitserland na de openingstreffer van Meike Tjaberinga. Foto: Wessel Dekker/Orange Pictures

Eindelijk strafcorners

Na rust golfde het spel op en neer. Nu eens deed Leonidas een verwoede poging tot een aanval, dan weer probeerde KZ tot een aanval te komen. Waar er in de eerste helft geen strafcorner werd toegekend, mocht Leonidas in het derde kwart dan toch aanleggen. Met topscorer Rosella Lindeman (tien doelpunten dit seizoen) in de gelederen is dat normaal een gevaarlijk wapen, maar juist zij zat op dat moment op de bank. De drie corners op rij die Leonidas kreeg, werden stuk voor stuk gepareerd door de Haagse verdediging.

Ook KZ mocht in het derde kwart een strafcorner nemen, maar ook die werd uitgelopen nog voor de bal ook maar in de buurt van de doellijn was. Met nog één kwart te gaan moest Leonidas alles op alles zetten om nog iets aan de 0-2 achterstand te doen. Toch was het weer KZ dat raak prikte. Tessel Huibregtsen zette haar ploeg met haar eerste doelpunt van de avond op een comfortabele 0-3 voorsprong.

Leonidas gaf de moed niet op, haalde weer een strafcorner. Met ditmaal Lindeman wél in het veld mocht zij aanleggen, maar haar backhandschot vloog hoog de touwen in. Zo moest de thuisploeg toezien hoe de minuten wegtikten. De dappere pogingen van Leo ten spijt is daarmee de eerste nederlaag in de best of three een feit. Zaterdag volgt de return op Klein Zwitserland, dat dan voor eigen publiek handhaving kan veiligstellen.

KZ-speelster Florine van Grimbergen in duel met Babs Uijtdewilligen van Leonidas. Foto: Wessel Dekker/ Orange Pictures

Leonidas-Klein Zwitserland 0-3 (0-2)
Meike Tjaberinga 0-1
Suzanne de Vries 0-2
Tessel Huibregtsen 0-3