KNHB past regels aan om herhaling ‘KZ-promotie’ te voorkomen

De KNHB heeft de aanvullende bepalingen voor het seizoen 2021/2022 vanwege corona zo aangepast, dat dit seizoen geen ploegen meer kunnen promoveren als ze slechts een handvol wedstrijden hebben gespeeld. De hockeybond wil situaties zoals vorig seizoen met de dames van KZ en de heren van SCHC voorkomen. KZ promoveerde naar de Hoofdklasse, terwijl de ploeg slechts drie wedstrijden had gespeeld en bij het staken van de competitie niet bovenaan stond.

Dat kan dit seizoen niet meer gebeuren, omdat de bond nu stelt dat er alleen teams kunnen promoveren of degraderen als alle teams in een klasse minimaal een keer tegen elkaar hebben gespeeld, ook als in klasse hoger de competitie wél is uitgespeeld.

Als niet iedereen tegen elkaar heeft gespeeld, degradeert er in de klasse erboven ook niemand. Ter illustratie: met deze regels was vorig seizoen in de Hoofdklasse Dames Laren niet gedegradeerd omdat in de Promotieklasse nog geen elf wedstrijden waren gespeeld. En ook Almere was in de Hoofdklasse gebleven en SCHC niet gepromoveerd.

Archiefbeeld uit duel uit de Promotieklasse tussen MOP en Tilburg tijdens het seizoen 2020/2021. Foto: Willem Vernes

Een uitzondering geldt als een ploeg, in het geval van promotie, niet meer te achterhalen is door de achtervolgende teams ook al waren de resterende duels wel gespeeld. Stel een team heeft (in een competitie met twaalf teams) negen wedstrijden gespeeld en een voorsprong van zeven punten op de nummer twee. Dan promoveert dit team toch (na 11 duels zou het verschil minimaal nog 1 punt zijn) en degradeert er ook een ploeg uit een klasse hoger. Dit geldt ook aan de onderkant van de ranglijst als een team te veel punten achterstand heeft om zich theoretisch veilig te kunnen spelen.

Wenselijk

Leon Rutten, manager Competitiezaken en Arbitrage van de KNHB: ‘We hebben nog voor de start van vorig seizoen aanvullende bepalingen opgesteld om iedereen duidelijkheid te geven over mogelijke scenario’s. Dat is in bijna alle gevallen goed uitgepakt. We vinden echter niet wenselijk dat een ploeg na een handvol wedstrijden zou kunnen promoveren. Ook uit input van verenigingen hebben we geconcludeerd dat dit niet nog een keer wenselijk is en doen we daar wat mee.’

Wij denken door de huidige aanpassingen nog beter in te spelen op de actuele situatie met corona. Leon Rutten, Manager Competitiezaken en Arbitrage KNHB

‘Je kunt de situatie misschien wel vergelijken met de Grand Prix van België van vorige week, waar Max Verstappen door de hevige regenval na een paar rondjes achter de safety car een wedstrijd wint. De organisatie heeft van tevoren regels gesteld, maar als het dan gebeurt, heb je achteraf het gevoel: hier moeten we wat mee. Wij denken door de huidige aanpassingen nog beter in te spelen op de actuele situatie met corona, maar het kan best zijn dat we tijdens of na dit seizoen door omstandigheden toch besluiten dat het beter is om weer wat aan te passen om steeds te blijven spelen op de veranderende invloeden van het coronavirus.’

Voor de duidelijkheid: deze aanvullende bepalingen zijn door de KNHB aangepast ten opzichte van vorig seizoen en gelden voor alle klassen die onder de verantwoordelijkheid van de KNHB worden gespeeld.

Sneller inhalen in Promotieklasse

Specifiek voor de Promotieklasse heeft de KNHB nog wel een extra maatregel genomen. Net als voor de Hoofdklasse geldt dat wedstrijden in de Promotieklasse dit seizoen moeten worden ingehaald op de eerstvolgende dag dat dit mogelijk is. Vorig seizoen werden die wedstrijden – net als voor alle overige teams – op de reguliere inhaaldata gepland. Mede hierdoor ontstond het grote verschil in aantal wedstrijden tussen clubs in de Promotieklasse.

SCHC speelde vorig seizoen nog in de Promotieklasse tegen hdm en dit seizoen op het hoogste niveau. Foto: Orange Pictures / Hans van der Valk

Voor alle niveaus geldt dat spelers en begeleiders niet meer hoeven te worden getest, zoals vorig seizoen na de hervatting wel gold voor de Hoofdklasse. Ook is er weer publiek toegestaan bij wedstrijden. Het bezoeken van wedstrijden is wel aan regels gebonden. Die kunnen per club verschillen, waardoor de KNHB adviseert om voor het bezoek aan een wedstrijd de clubwebsite te raadplegen.


9 Reacties

 1. valley-in-the-alps

  “Elk nadeel heb se voordeel” …gelukkig komt zo’n pandemie eens in de 100 jaar voor 😉

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Regeren is vooruitzien.. het is een gotspe dat de KNHB dit niet al voor vorig seizoen heeft aangepast, toen al overduidelijk was dat het seizoen waarschijnlijk toch niet kon worden uitgespeeld. Maar ook is de nieuwe regel niet toereikend: zo had Almere nog een jaar in de Hoofdklasse gespeeld (en weer 100 doelpunten tegen gekregen). Zorg dan dat er over een korte periode in de zomer playoffs worden gespeeld, of een knockout.

  1. GlasHalfvol

   Achteraf is mooi wonen. Net alsof iemand had zien aankomen dat het vorige seizoen zo zou aflopen. Wees blij dat de leren van het verleden en er iets aan doen..

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Aan het einde van seizoen 19/20 was toch al duidelijk dat Corona niet zomaar weg zou gaan? En 19/20 werd ook niet uitgespeeld. Dan moet je met een dergelijk scenario rekening houden, daar worden bestuurders voor betaald.

  3. stekel

   Zou fijn zijn als er snel wat bestuurlijke mutaties worden aangekondigd. Voor iedereen goed.

  4. AvA

   Fijn dat het goed wordt opgepakt. Altijd negatief benaderen daar wordt niemand beter van zeker niet als het achteraf is

 3. René Winteraeken

  Precies, zo is het!

 4. MIck

  Mosterd na de maaltijd

 5. g-hockeyfan

  Het probleem was niet dat Almere & Laren het niet verdienden om te degraderen. De vraag was of SCHC & KZ promotie verdienden. Laten we hopen dat dit seizoen zonder onderbreking kan worden voltooid.


Wat vind jij? Praat mee...