Matla en Hendrickx prolongeren topscorerstitel in Hoofdklasse

De reguliere competitie in de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren zit erop. Net als vorig seizoen kroonden Frédérique Matla (Den Bosch) en Alexander Hendrickx (Pinoké) zich tot de beste schutters in de hoogste afdeling van het vaderlandse hockey. Een nadere blik op hun puike cijfers.

Hoofdklasse Dames

Door de winnende treffer tegen Oranje-Rood van zondag (2-3) eindigde Matla de reguliere competitie op 35 doelpunten voor Den Bosch. Een enorme verbetering van haar persoonlijk record uit het vorig seizoen, toen ze met 24 treffers topscorer van Nederland werd.

Matla is na Maartje Paumen (drie keer), Ageeth Boomgaardt en Mijntje Donners de vierde speelster in de historie van Den Bosch die in één jaargang 35 of meer goals maakt in competitieverband. Ze produceerde dit seizoen in haar eentje meer doelpunten dan de voltallige selecties van zeven van de elf ploegen in de Hoofdklasse.

Negen doelpunten achter Matla eindigde Yibbi Jansen op de tweede plaats, met 26 doelpunten namens SCHC. Ook zij scherpte een persoonlijk record aan: ze scoorde zes keer vaker dan tijdens haar debuutseizoen in de Hoofdklasse namens Oranje-Rood in 2016-2017.

Bloemendaals strafcornerspecialiste Demi Hilterman completeert de topdrie met zeventien treffers. De verdediger schoot daarmee een oud clubrecord van Marcia de Goede uit 1994-1995 uit de boeken. De Goede kwam destijds tot vijftien treffers in het shirt van De Mussen.

SPEELSTER CLUB VD SC SB TOT.
Frédérique Matla Den Bosch 13 16 6 35
Yibbi Jansen SCHC 2 20 4 26
Demi Hilterman Bloemendaal 0 16 1 17
Ginella Zerbo SCHC 12 1 0 13
Gitte Michels Hurley 1 8 2 11
Pien van Nes HDM 3 5 2 10
Kari Stam Pinoké 7 3 0 10

Bekijk hier de volledige lijst van doelpuntenmaker in het seizoen 2021-2022 

Tulp Hoofdklasse Heren

Voor het tweede seizoen op rij veroverde Alexander Hendrickx de topscorerstitel in de Tulp Hoofdklasse Heren. Vorig seizoen waren 21 treffers genoeg voor die prijs, deze jaargang deed de Belgische strafcornerspecialist er nog een schepje bovenop met 25 goals.

Het is niet zo dat Hendrickx in alle wedstrijden van Pinoké zijn stempel kon drukken met zijn vertrouwde wapen. Hij kwam in net iets meer dan de helft van de 22 speelronden tot scoren (dertien duels). In acht van die duels maakte hij dan wel meteen twee doelpunten of meer, waaronder vier hattricks.

Jip Janssen kende een teleurstellend competitieslot met Kampong, maar had in individueel opzicht nog wel reden tot lachen. Met 22 doelpunten beleefde de blonde verdediger het meest productieve seizoen uit zijn loopbaan.

Bloemendaal-aanvaller Thierry Brinkman was met twintig treffers (stuk voor stuk uit veldspel) goed voor een derde plaats op de topscorerslijst. Hij bleef Jeroen Hertzberger voor, die op de laatste speelronde met een hattrick zijn totaal naar achttien treffers tilde en als derde speler in de Hoofdklasse-historie de grens van driehonderd (!) doelpunten passeerde. Alleen Roderick Weusthof (346) en Taeke Taekema (309) gingen hem voor.

SPELER CLUB VD SC SB TOTAAL
Alexander Hendrickx Pinoké 0 23 2 25
Jip Janssen Kampong 1 20 1 22
Thierry Brinkman Bloemendaal 20 0 0 20
Jeroen Hertzberger Rotterdam 5 10 3 18
Trent Mitton Amsterdam 11 5 0 16
Seve van Ass HGC 1 11 4 16
Koen Bijen Den Bosch 12 1 2 15
Gijs van Merriënboer Oranje-Rood 0 14 1 15

Bekijk hier de volledige lijst van doelpuntenmakers in het seizoen 2021-2022

Promotieklasse Dames

Met nog één speelronde te gaan heeft. Bo van Kempen (MOP) nog steeds een aardige voorsprong op het duo Rebecca Huigens en Annebregt Rietveld van Rotterdam. In de top van het topscorersklassement veranderde afgelopen zondag niets omdat de meest productieve speelsters geen van allen tot scoren kwamen.

SPEELSTER CLUB GOALS
Bo van Kempen MOP 17
Rebecca Huijgens Rotterdam 14
Annebregt Rietveld Rotterdam 14
Amber Folmer Huizen 10
Rosella Lindeman Leonidas 10
Mikki Roberts Tilburg 9
Claire Fischer Groningen 8
Charlotte Hoctin Boes Rotterdam 8

Bekijk hier de volledige lijst van doelpuntenmakers

Promotieklasse Heren

Lijstaanvoerder Boris Burkhardt (HDM) en naaste volger Boris Stomps (Cartouche) voegden allebei een doelpuntje toe aan hun totaal van dit seizoen. Ook Nijmegen-aanvaller Tijn Stuve scoorde opnieuw, alweer voor de tiende speelronde op rij. Hij moet de vierde plaats op de lijst voorlopig delen met Jelle Westendorp, die twee keer scoorde namens koploper Schaerweijde.

SPELER CLUB GOALS
Boris Burkhardt HDM 23
Boris Stomps Cartouche 22
Tijn Stuve Nijmegen 17
Jelle Westendorp Schaerweijde 17
Thomas Vis Laren 16
Erik Hemesath Voordaan 16
Mark Weber Schaerweijde 16
Adriaan Stolk Voordaan 15

Bekijk hier de volledige lijst van doelpuntenmakers


Wat vind jij? Praat mee...