Overgangsklassers dicht bij unieke prestatie in nacompetitie

Spanning zoals nooit tevoren in de nacompetitie om promotie/degradatie. Drie van de vier overgangsklassers wonnen afgelopen weekend van een hoofdklasser en Schaerweijde verloor pas na shoot-outs van Almere. Mocht de club uit Zeist in drie wedstrijden alsnog winnen, dan kunnen we mogelijk spreken van een historische nacompetitie.

Nog nooit wisten alle vier de overgangsklassers in één seizoen via de play-outs te promoveren naar de Hoofdklasse sinds de invoering van play-outs in 2004. Mochten Nijmegen, HGC (beide dames) en de heren van hdm ook hun tweede wedstrijd winnen op zaterdag (of de mogelijke derde op zondag), dan is het voor de eerste keer dat drie teams uit de Overgangsklasse in één seizoen de finale van de play-offs winnen. Bij een geslaagde comeback van Schaerweijde kan het zelfs vier worden.

Eén keer lukte het twee herenteams uit de Nederlandse tweede divisie wel om te winnen in de play-outs: vorig jaar waren dat Almere en Tilburg, die ten koste van SCHC en Schaerweijde opklommen naar de Hoofdklasse. De ploeg uit Bilthoven is inmiddels al gepromoveerd naar de hoogste klasse, terwijl de laatstgenoemde club nog moet afrekenen met Almere.

Kijkend naar het verleden is het aantal verrassingen in de nacompetitie zeer beperkt. Voorlopig zijn er 52 onderlinge ontmoetingen geweest. Bij de heren won de overgangsklasser acht keer de ‘best of three’ en bij de dames zelfs maar zes keer. Dat is in totaal bijna een kwart van alle onderlinge duels. In twee seizoenen wonnen zelfs alle ploegen uit de Hoofdklasse de play-outs (2008/2009 en 2009/2010).

* Dikgedrukte teams zijn dat seizoen gedegradeerd

Seizoen 10de plaats HK (H)  11de plaats HK (H) 10de plaats HK (D) 11de plaats HK (D) Gepromoveerd:
2003/2004 Laren EMHC Push Victoria Tilburg
2004/2005 Pinoké Breda Push Oranje-Zwart Eindhoven (heren) en Hurley (dames)
2005/2006 HGC Eindhoven Klein Zwitserland Hurley Groningen
2006/2007 Klein Zwitserland Pinoké Forward Groningen Voordaan (heren) en hdm (dames)
2007/2008 Laren Pinoké Forward hdm Hurley
2008/2009 Tilburg Pinoké HGC Pinoké /
2009/2010 Tilburg SCHC HGC Pinoké /
2010/2011 Den Bosch hdm Rotterdam Klein Zwitserland Hurley
2011/2012 Den Bosch Schaerweijde Kampong Rotterdam De Terriërs
2012/2013 Schaerweijde SCHC MOP Nijmegen Tilburg
2013/2014 Den Bosch Tilburg Pinoké Nijmegen Bloemendaal
2014/2015 Schaerweijde Tilburg Pinoké Bloemendaal SCHC
2015/2016 Schaerweijde SCHC Pinoké Bloemendaal Tilburg en Almere
2016/2017 Almere Hurley Bloemendaal MOP ???

De ontmoetingen Nijmegen – MOP (dames) en Schaerweijde – Almere (heren) staan voor het eerst op het programma in de finale van de play-offs. De heren van Hurley en hdm troffen elkaar zes seizoenen geleden al in de laatste fase van de nacompetitie. Toentertijd waren de rollen precies andersom. De ploeg uit Den Haag verdedigde zijn status als Hoofdklasser, maar Hurley won in drie duels. Daarnaast zetten de dames van HGC als overgangsklasser twee seizoenen geleden al de aanval in tegen Bloemendaal. De Mussen waren echter te sterk in twee duels. Maar wat valt nog meer op?

Nummer tien is een heilige positie

Normaliter zou de nummer tien van de competitie zich geen zorgen hoeven maken over de play-offs. Pas drie keer degradeerde de op twee na slechtste club van dat jaar: de heren van Klein Zwitserland (in het seizoen 2006/2007) en Schaerweijde (2015/2016). Bij de vrouwen had Forward in 2007/2008 als enige de twijfelachtige eer. Voor de rest bleef de tiende club van Nederland altijd via de play-outs in de hoogste divisie.

Klein playout-trauma voor Nijmegen

Afgelopen weekend zetten de dames van Nijmegen een grote stap richting de Hoofdklasse door met 2-1 te winnen van MOP. Toch heerst er een klein playout-trauma bij de club. De huidige overgangsklasser haalde de vorige twee seizoenen ook de finale van de play-outs, maar verloor beide keren. De winst van zaterdag was pas de vierde overwinning ooit (in tien wedstrijden) voor Nijmegen in de finale van de play-outs. Eenmaal werden zij als hoofdklasser in twee duel uitgeschakeld door Bloemendaal in het seizoen 2013/2014.

Pinoké: heersers in de play-outs

Pinoké is dit jaar niet vertegenwoordigd in de play-outs, maar zowel de dames als de heren zijn historisch gezien specialisten op het gebied van overleven. Negen keer deed de ploeg uit Amsterdam mee aan de play-outs, en in alle gevallen als hoofdklasser. Elke keer als de Steekneuzen meededen aan de play-outs, verzekerde de ploeg zich van nog een jaar in de hoogste Nederlandse divisie. In die negen play-outs (vijf keer dames, vier keer heren) verloor Pinoké maar vier duels.

Playout-duels van dit weekend (10 en 11 juni*):

Dames:
MOP – Nijmegen (12.30 uur)
Bloemendaal – HGC (12.30 uur)

Heren:
Almere – Schaerweijde (15.00 uur)
Hurley – hdm (15.30 uur)

*Mogelijke beslissingsduels worden op zondag 11 juni gespeeld bij de overgangsklassers

 


1 Reactie

  1. pimvandenboogaard

    Je zou het ook een unieke prestatie kunnen noemen, dat het jongste team vanuit de hoofdklasse, met het hoogste percentage eigen opleiding, de beste tickets in handen heeft om ook volgend jaar in de hoofdklasse te blijven spelen: uit is er gewonnen en zaterdag heeft Almere het thuisvoordeel van de 12de en 13de man.


Wat vind jij? Praat mee...