OVK Dames: Venlo reuzendoder, Wageningen haalt flink uit

Promovendus Venlo presteerde wat niemand verwachtte: de Zuid-Limburgers wonnen van HGC. De ploeg uit Wassenaar kon de lange terugreis alvast benutten om deze misser te analyseren. Groningen en Rotterdam zijn de 2 ploegen in de Overgangsklasse Dames die na 4 wedstrijden op een maximale puntenscore staan.

Poule A

Groningen blijft het uitstekend doen tijdens de openingsfase van het seizoen, maar aanstaande zondag wacht de ploeg van Marc Materek een zeer serieuze tegenstander. De oranjehemden gaan dan namelijk op bezoek bij Wageningen. Groningen doet dit met veel zelfvertrouwen, want als onverwachte medekoploper heeft het eigenlijk niets te verliezen. Om Wageningen te verslaan zal meer nodig zijn dan de prestatie van zondag.

Materek: ‘Wij hebben het onszelf ontzettend moeilijk gemaakt tegen Zwolle. Wij hadden onze tegenstander op de pijnbank moeten leggen, maar doordat het 2-1 bleef, was het tot de laatste minuut toch een spannende wedstrijd. Zwolle is levensgevaarlijk in de counter. Ze stonden compact en wachten op jouw foutje.’ Nekslag voor de Zwollenaren was de 2-0 in de tweede helft, juist op het moment dat doelvrouw Caren van der Horst met geel voor 10 minuten naar de kant moest.

Rotterdam lekker bezig

De andere koploper in poule A, Rotterdam, leverde in eigen huis een puik stukje werk door Nijmegen met 4-1 terug te wijzen. David Gestel (Rotterdam) was daar natuurlijk zeer content mee. Held van de wedstrijd was Clair Visser die driemaal scoorde. ‘Ik moet wel eerlijk zeggen dat de uitslag wat geflatteerd overkomt. Het was een gelijk opgaande wedstrijd, maar wij maken de kansen wel en Nijmegen deed dit niet.’ Rotterdam is lekker bezig: van de 13 wedstrijden die de ploeg dit kalenderjaar speelde, gingen er tot nu toe slechts 3 verloren.

Scherper

Wageningen is klaar voor de topper van volgende week tegen Groningen. De generale was goed: het werd 6-0 tegen QZ, maar volgens trainer-coach Arnoud Boersma ‘hadden wij ook 9 keer kunnen scoren. Bij rust was het 4-0. Tijdens de tweede helft hadden we wat scherper moeten spelen. Aan de andere kant: QZ kwam pas in de 62ste minuut voor het eerst in onze cirkel.’

Voor HIC was winst op Craeyenhout absolute noodzaak om niet nu al de aansluiting met de topposities te verliezen. Vincent van Hall (HIC) vond ook dat zijn ploeg terecht won: ‘Wij hadden veel meer cirkelpenetraties en onze tegenstander kreeg 2 goede kansen waaruit ze de twee goals scoorden.’ Craeyenhout ging met een 1-2 voorsprong de rust in, maar het team had de grootst mogelijke moeite deze stand te verdedigen. Tom Pijpers (Craeyenhout): ‘Na de 2-2 brak er iets. Eigenlijk was het toen al over. Dat klinkt vreemd bij zo’n stand, maar wij konden ons niet herpakken.’

Terechte overwinning Union?

Union blijft het prima doen met 3 zeges uit 4 duels, maar de vraag rees gistermiddag of de overwinning op Leonidas wel een terechte was. Frank Geers (Union) vond eerlijk gezegd van niet. ‘Leonidas was de bovenliggende partij, wij komen gelukkig aan de punten. Feit is dat wij veel beter kunnen dan wij nu lieten zien.’ Jordy van der Waart (Leonidas) staat met zijn ploeg voorlopig op 2 punten: ‘Het was hetzelfde liedje als vorige week. Goed spelen tot de 23 meterlijn, maar daarbinnen valt het kwartje telkens verkeerd. Ik kan mijn team niets verwijten, ze vergaten zich alleen te belonen.’

De Warande en Almere tenslotte kwamen remise overeen. Almere pakte een 0-2 voorsprong, maar 8 minuten voor tijd prikte Tiebout een strafcorner raak. Dat betekende de 2-2. Er deed zich een opmerkelijk incident voor toen één van de arbiters een doelpunt toekende aan Almere, terwijl de bal zich zeker nog een halve meter voor de doellijn bevond. Na enige consternatie werd de treffer alsnog geannuleerd.

Uitslagen en doelpuntenmakers

Groningen-Zwolle 2-1 (2-0)
1-0 Hof, 2-0 L. Koning, 2-1 Lacroes

HIC-Craeyenhout 4-2 (1-2)
1-0 Hoeboer, 1-1 De Jong, 1-2 Boerema, 2-2 Bijlsma, 3-2 Teunissen, 4-2 Stuy

Rotterdam-Nijmegen 4-1 (2-1)
1-0 Visser (sc), 2-0 Visser, 2-1 Mientjes (sc), 3-1 Van Rumpt, 4-1 Visser (sb)

Union-Leonidas 2-1 (1-0)
1-0 N. Kappelle (sc), 2-0 Van Wijk, 2-1 Baijens

Wageningen-QZ 6-0 (4-0)
1-0 Broeder, 2-0 Mink (sc), 3-0 Mink, 4-0 Van Brakel, 5-0 Van de Hoek, 6-0 Mink

De Warande-Almere 2-2 (1-2)
0-1 Holtslag (sb), 0-2 Hooijer, 1-2 Melman ,2-2 Tiebout (sc)

Poule B

Venlo noteerde de stunt van de dag. Het versloeg het grote HGC, dat vorig seizoen op het nippertje promotie naar de Hoofdklasse miste, met 2-0. Dat was voor vriend en vijand een sensatie. De Venlonaren kwamen betrekkelijk snel op deze voorsprong en hielde nadien heldhaftig stand tegen een fel aandringend HGC. ’Dit is supermooi’, aldus Ralf Thijssen, coach van Venlo. ‘Wij staken tijdens de eerste helft meer energie in de wedstrijd en op bepalende momenten scoorden wij de goals. Na rust stonden wij verschrikkelijk onder druk. HGC hikte tegen een doelpunt aan, maar mede dankzij onze doelvrouw Simone Dankers lukte dit niet. Dit zijn voor ons bonuspunten.’

Bij HGC waren de druiven vanzelfsprekend zuur. Roel Willems (HGC); ‘Dit was niet best. Venlo toonde zich feller in de duels, waardoor zij heerlijk in het duel geraakten. Na rust vonden wij ons heilige vuur terug, maar Venlo verdedigde prima. Aan de andere kant, wij kregen in totaal 10 strafcorners, waarvan er dus geen eentje in ging.’

Fantastisch duel

Tilburg en Huizen maakten er een prima duel van, dat dankzij een treffer van Moerenhout in de 60ste minuut werd beslist. Boaz Janssen (Tilburg): ‘Wij hebben het heel goed gedaan en speelden beter dan de 1-0 eindstand doet vermoeden. Voor de rust vond ik ons niet actief genoeg in balbezit en in de turnover. Daarnaast kenden wij de pech dat 2 treffers werden afgekeurd. Mentaal bleven we echter op de been, onze focus was goed.’ Timo van Doremalen (Huizen) keek op zijn beurt met gemengde gevoelens terug op de wedstrijd: ‘Ik ben tevreden over het basisniveau, maar wij slaagden er niet in om via een aantal uitstekende mogelijkheden door te drukken. Het was overigens een fantastisch duel om naar te kijken.’

Sterk genoeg

De Terriërs kamp met veel blessureleed, waardoor trainer-coach Jeroen Visser ongeveer een derde deel van zijn selectie miste tegen Eindhoven. De ploeg was echter sterk genoeg om Eindhoven van het lijf te houden. Met name de 2 spitsen van Terriërs, Sijnesael en De Jong, beginnen steeds belangrijker te worden voor het team. Sijnesael scoorde er 3 en de vierde kwam tot stand via een strafbal.

Visser: ‘Wij kwamen tweemaal op achterstand, maar wij knokten ons terug. Voor rust was het matig, tijdens de tweede helft ging het echt goed. Doordat wij veel basiskrachten missen, merk je dat we onbewust met iets minder durf spelen. Logisch, maar de vervangster hebben het keurig gedaan.’ Anka Heltzel (Eindhoven) zag een leuk duel aan zich voorbijtrekken: ‘Alleen het laatste kwartier speelden wij te onrustig, waardoor we de wedstrijd uit handen gaven.’ De goals aan Eindhovense kant werden gemaakt door de jongste speelster van het team: Rianne Wierda (16).

Stoom uit oren

Bij de trainer-coach van Were Di, Janneke Woudenberg, kwam de stoom bijna letterlijk uit haar oren tijdens de rust. ‘Ik was woest. Het was waardeloos en ik ben eigenlijk nog nooit zo boos geweest als nu. Ik ben één minuut in de kleedkamer geweest en daarna heb ik het de meiden zelf laten uitzoeken. Gelukkig hebben ze na rust wel alles gegeven.’ Schaerweijde en Were Di hielden het op 1-1.

Cruciaal moment

Victoria en Rood-Wit kwamen niet tot scoren en koploper Voordaan liep aan de Klatteweg in Den Haag tegen de eerste nederlaag aan. Klein Zwitserland won met 2-1, waardoor Victoria nu alleen bovenaan staat. Pieter Bos (Voordaan): ‘Wij waren slordig aan de bal en KZ zette ons goed onder druk. We toonden te weinig creativiteit om onder deze druk vandaan te hockeyen. Na rust zijn we niet meer in de cirkel van KZ geweest.’ De doelvrouw van KZ, Anna Louise Nijdam, stopte bij een tussenstand van 0-1 een strafbal en dat was achteraf een cruciaal moment in de wedstrijd.

Klein Zwitserland-Voordaan 2-1 (0-1)
0-1 De Hilster (sc), 1-1 Huijg (sc), 2-1 Groepenhoff

Rood-Wit-Victoria 0-0

Schaerweijde-Were Di 1-1 (1-0)
1-0 Hammers, 1-1 Simons

De Terriërs-Eindhoven 4-2 (1-1)
0-1 Wierda, 1-1 Sijnesael, 1-2 Wierda,  2-2 Sijnesael, 3-2 Donkersloot (sb), 4-2 Sijnesael

Tilburg-Huizen 1-0 (1-0)
1-0 Moerenhout (sc)

Venlo-HGC 2-0 (2-0)
1-0 Van Soest, 2-0 Baeten