OVK Heren: Laren pakt Push, Gooische verschalkt Victoria

Hdm en Breda gaan voorlopig als de brandweer in poule A en kunnen spreken van een geslaagde competitieouverture. Groot verschil bij hdm ten opzichte van vorig seizoen is het aantal gescoorde veldgoals. Het team teert niet alleen meer op de effectieve strafcorner van Kieran Dartée. De wekelijkse tombola in poule B leverde opnieuw een paar verrassende uitslagen op. Laren won op eigen veld vlak voor tijd van Push (4-3) en gaat nu alleen aan kop.

Poule A

Cartouche moet eraan wennen dat tegenstanders zich tegenwoordig aanpassen aan de speelstijl van de Voorburgers. Dat is nieuw voor de mannen van Sonja Thomann die een geduchte opponent zijn voor elke andere ploeg. Hdm speelde dit vorige week met resultaathockey uit en ook Tilburg had het zondag (2-2) verdraaide lastig. ‘Wij hebben ongeveer een kwart van de wedstrijd kunnen domineren, daarna werd het steeds moeilijker voor ons’, aldus Pim Wijzenbeek, coach van de Tilburgers. De gasten leken er 5 minuten voor tijd met de winst vandoor te gaan toen Swaen scoorde uit een strafcorner, maar Iding tikte toch nog de gelijkmaker binnen. Thomann: ‘Eigenlijk hadden wij de 3 punten moeten pakken. Er werd een doelpunt afgekeurd en er is ons een strafbal onthouden. Voor rust overrompelde Tilburg ons even, maar na de 1-1 heb ik niks meer van ze gezien.’

Heer en meester

Hdm toonde zich heer en meester in Delft, waar Ring Pass op een 1-6 nederlaag werd getrakteerd. Daar viel volgens Frank-Jan van Waveren (Ring Pass) niets op af te dingen: ‘Respect voor onze tegenstander, ik heb heel mooie dingen van ze gezien. Fit, vaardig en uitstekend hockey. In balbezit waren wij niet in staat de cirkel binnen te dringen. Hdm was 2 maatjes te groot voor ons.’ De coach van hdm, Nanco Jansonius, was echter ‘gematigd tevreden. De 1-6 was op zich prima, maar in balbezit waren wij veel te slordig. De echte focus was er niet na onze wedstrijd tegen Cartouche van vorige week.’

Progressie zichtbaar

Myra en Huizen maakten er qua scoreverloop een spannend duel van, dat na 70 minuten werd gewonnen door Huizen: 3-4, na een 3-2 voorsprong van Myra. Volgens Robert-Jan Cox (Huizen) was het ‘een Duitse zege. 5 seconden voor tijd maakte Mark Noë de winnende treffer. Wij kregen iets meer strafcorners en waren ook iets beter, dus in dat opzicht was de zege best terecht.’ Rense Siegmund (Myra): ‘Verdraaid jammer dat wij zo vlak voor tijd verliezen, maar ik zie progressie in ons spel en dat is in deze fase van de competitie het belangrijkste voor ons. Ik denk op de lange termijn, maar een punt hadden we eerlijk gezegd wel verdiend.’

Uit de tenen

Breda pakte opnieuw 3 punten, ‘maar het moest deze keer uit onze tenen komen’, aldus Matthijs Brouwer (Breda). Het werd 1-2 tegen Alkmaar. Brouwer: ‘De 2-2 hing in de lucht, maar gelukkig viel dat doelpunt niet. Voor ons was het een wedstrijd om snel te vergeten.’ Alexander Peulen (Alkmaar) baalde ervan dat de 1-2 viel door een individuele fout in de as van het veld ter hoogte van de eigen 23-meterlijn. ‘Op zo’n plek moet je in de Overgangsklasse geen balverlies lijden. Dat was jammer, maar op zich hebben wij goed gespeeld. Breda is een sterke tegenstander.’

Rood-Wit toonde zich tot aan de 23-meterlijn de betere tegen Union, maar na deze grens werd het een stuk ingewikkelder voor de thuisclub. Union daarentegen dwong meer kansen en corners af, terwijl de ploeg met een minimale bezetting was afgereisd naar Aerdenhout. Pancho van de Broek (Union): ‘Ik had 13 spelers bij mij, waarvan er ook nog eentje geblesseerd uitviel na een kwartier. In dat opzicht hebben de jongens een superprestatie geleverd. Rood-Wit kreeg 2 kansen vandaag. Zelf kenden we de pech dat op 0-1 een strafcorner van ons werd afgekeurd omdat die niet buiten de cirkel was gestopt. Volgens mijn spelers was dat absoluut niet zo.’

Qui Vive boekte een betrekkelijk eenvoudige zege op Amersfoort (0-3), dat evenals Myra nog wacht op het eerste puntje van het seizoen.

Alkmaar-Breda 1-2 (1-1)
1-0 Schiphorst, 1-1 Page (sc), 1-2 Page

Amersfoort-Qui Vive 0-3 (0-2)
0-1 Weber (sc), 0-2 Thijmen Gunther, 0-3 Bots

Cartouche-Tilburg 2-2 (0-1)
0-1 Van Minde, 1-1 Doorman (sc), 1-2 Swaen (sc), 2-2 Iding.

MYRA-Huizen 3-4 (2-2)
0-1 Van Heemstra, 1-1 Prins, 1-2 Zeeman, 2-2 Van Beukering, 3-2 Bijlsma (sc), 3-3 Wolf, 3-4 M. Noë.

Ring Pass-Hdm 1-6 (0-2)
0-1 Rischen, 0-2 Van de IJssel, 0-3 Dartée (sc), 0-4 Quak, 0-5 Toet, 1-5 Blaak (sb), 1-6 Dartée.

Rood-Wit-Union 1-2 (0-1)
0-1 Blom, 1-1 Schaup, 1-2 Thiadens (sc).

Poule B

In Laren werd reikhalzend uitgekeken naar het duel tegen Push, degradant uit de Hoofdklasse en sterk gewijzigd ten opzichte van vorig seizoen. Robert van de Peppel werd matchwinner door vlak voor tijd de 4-3 binnen te slaan. Dat betekende groot feest, want na een uitermate moeizaam vorig hockeyjaar staat het team nu bovenaan.

Rogier Lommel (Laren): ‘Ik heb een erg leuk duel gezien tegen Push, een team dat zeer verzorgd hockey speelt en graag iets moois wil maken van een wedstrijd. We startten niet scherp, maar knokten ons terug in de wedstrijd. Toch kwam Push weer op 2-3 en ik moet zeggen dat het op dat moment ook verdiend was. Maar we maken de 3-3 en dertig seconden voor tijd maakt Van de Peppel zijn tweede goal van de middag.’ Herman Kruis (Push): ‘Wij missen een strafbal om de 0-2 te maken en wij geven vandaag 3 goals dom weg. Na de 2-3 hadden wij de wedstrijd niet meer uit handen moeten geven.’

Zware klus

Were Di volgt na Laren op de tweede plaats na 4 duels. Om zo ver te komen, moest het winnen van Almere en dat is doorgaans een loodzware klus. Maar het lukte. Were Di won met 2-3 na een 2-1 ruststand. Steven Hendrickx (Were Di): ‘Op basis van de tweede helft hebben we terecht gewonnen. Voor rust was Almere beter, maar wij slaagden er in ons hoofd boven water te houden. Tijdens de tweede helft hadden wij onze verdediging beter georganiseerd staan, waardoor Almere er niet meer tussendoor kon hockeyen. Met Almere, Laren en HBS hebben we nu 3 pittige tegenstanders gehad. En het gaat lekker.’ Bart van der Wolf (Almere) vertelde na afloop dat de thuisclub fel op jacht ging naar de 3-2 voorsprong. ‘Wij kregen een aantal open kansen, maar die benutten we helaas niet.’

Gooische stunt

Gooische stuntte tegen Victoria. Het werd 2-1 in Bussum. Tijdens de eerste helft moest Gooische flink aan de bak, maar het sterke Victoria slaagde er niet in tot scoren te komen. Boudewijn van Eijck (Victoria): ‘Gooische verdedigde extreem tegen ons, maar wij moeten naar onszelf kijken. Dit hadden wij moeten afstraffen. Maak je 0-1 en 0-2 dan speel je zo’n duel eenvoudig uit. Maar het gaat momenteel niet zo eenvoudig als vorig seizoen. We zoeken de oplossing, maar wij zijn er nog niet achter wat er aan mankeert.’ Rob Bianchi (Gooische): ‘Dit was een cruciale wedstrijd voor ons. Win je dan blijf je in de beginfase van de competitie een beetje bovenin meedraaien. Dat geeft een ploeg rust en vertrouwen voor de rest van het seizoen.’

Vertrouwen tanken

Wouter Pastoor was de gevierde man aan de kant van Klein Zwitserland. Hij nam  4 van de 5 treffers voor zijn rekening in een met 5-1 gewonnen duel tegen Phoenix. Dat leverde KZ de eerste punten van het seizoen op ‘en dat werd ook een beetje tijd’, aldus Peter Kalfsterman (KZ). ‘Wij moesten even vertrouwen tanken. Ik beschik over een jong team, maar er zit veel schwung in. Na de 3-1 knakte er iets bij onze tegenstander en daarvan hebben we geprofiteerd met een mooie uitslag.’

Van de mat

Leiden won van het sterke HIC, dat pas 5 minuten voor tijd door de knieën moest. Een corner van Olmer Meijer en een doelpunt van Lars Barkmeijer velden de Amstelveners. Dirk Verhagen (HIC): ‘Wij speelden Leiden tijdens de tweede helft van de mat. We kregen 8 corners en 6 grote kansen. Vijf minuten voor tijd bracht ik op 2-2 een extra spits in om toch de winst te forceren, maar dat liep niet goed af. Wij wilden per se winnen en dan moet je af en toe een risicootje nemen.’

Nijmegen tenslotte won met 2-0 van HBS. De ploeg beloonde zich voor het goede spel. Christian Cavallet (Nijmegen): ‘Alles viel vandaag op zijn plek.’ En Rolf Meurkens (HBS): ‘Volkomen terecht verloren. Wij kunnen de teugels niet laten vieren, want dan ga je gewoon op je gezicht in deze poule. En het was niet scherp vandaag.’

HBS moet het de komende weken zonder Robert Kooij en Max Vergnes stellen. Na de wedstrijd van vorige week bleek dat Kooij zijn hand had gebroken en Vergnes zijn duim.

Almere-Were Di 2-3 (2-1)
0-1 Brekelmans, 1-1 Verga, 2-1 Verga (sc), 2-2 van Griensven (sc), 2-3 Wijnen.

Gooische-Victoria 2-1 (0-0)
1-0 Bakker (sc), 2-0 Schilte, 2-1 Geuskens (sc)

Klein Zwitserland-Phoenix 5-1 (1-1)
1-0 Pastoor, 1-1 Teeuwen (sc), 2-1 Pastoor, 3-1 Pastoor, 4-1 Pastoor, 5-1 Koelman

Laren-Push 4-3 (2-1)
0-1 Visser, 1-1 Pleijsier, 2-1 Van de Peppel, 2-2 Oomes, 2-3 De Wijs, 3-3 Schramel, 4-3 Van de Peppel

Leiden-HIC 4-2 (2-2)
0-1 Doomernik, 1-1 Meijer (sc), 2-1 Van Minwegen, 2-2 Douwma (sc), 3-2 Meijer (sc), 4-2 Barkmeijer

Nijmegen-HBS 2-0  (1-0)
1-0 Westendorp, 2-0 Bakker