Primeur voor Yibbi Jansen, weer hattrick voor Jip Janssen

De topscorerslijsten van dit seizoen in de Hoofdklasse worden sinds afgelopen weekend aangevoerd door twee strafcornerkanonnen die al een tijdje aan de lopende band scoren. Bij de vrouwen is SCHC’s Yibbi Jansen de eerste die de dubbele cijfers bereikt, bij de mannen voert Kampong-verdediger Jip Janssen het klassement in zijn eentje aan.

Tulp Hoofdklasse Dames

De productie van Yibbi Jansen ligt al geruime tijd op een hoog niveau, maar het was de middenvelder van SCHC nog nooit eerder gelukt om in de Hoofdklasse vier keer in één wedstrijd te scoren. Tot afgelopen zondag, toen ze met vier rake strafcorners bijdroeg aan een ruime zege op Oranje-Rood (0-6), haar vorige club. Door die vierklapper is Jansen nu met tien doelpunten alleen topscorer in de Tulp Hoofdklasse Dames, achter Fay van der Elst en Frédérique Matla die beiden níet tot scoren kwamen.

Den Bosch-aanvaller Maartje Krekelaar staat na haar hattrick tegen Rotterdam (1-6) ineens in de subtop van de lijst met beste schutters. Zij staat op zes treffers en jaagt nadrukkelijk op haar persoonlijk record van twee seizoenen geleden, toen ze in in competitieverband negen keer scoorde voor Den Bosch.

Maartje Krekelaar maakte zondag haar tweede hattrick ooit in de Hoofdklasse. Foto: Willem Vernes

Topscorers na acht speelronden

SPEELSTER CLUB VD SC SB TOT.
Yibbi Jansen SCHC 9 1 10
Fay van der Elst Amsterdam 8 1 9
Frédérique Matla Den Bosch 5 3 1 9
Joosje Burg Den Bosch 6 2 8
Michelle Fillet Amsterdam 4 2 1 7
Maartje Krekelaar Den Bosch 6 6
Gitte Michels Hurley 4 2 6
Pien Dicke SCHC 6 6
Trijntje Beljaars SCHC 2 4 6

Klik hier voor de volledige lijst van doelpuntenmakers

Tulp Hoofdklasse Heren

Na zijn drie goals tegen HDM (5-4) van 21 oktober schoot Jip Janssen afgelopen zondag opnieuw drie keer raak voor Kampong, nu tegen HGC (0-4). Door zijn back-to-back hattricks voert de verdediger nu de topscorerslijst in de Tulp Hoofdklasse Heren aan met tien goals. Hij wordt op de voet gevolgd door Oranje-Rood’s Sam Lane, die twee keer scoorde tegen Rotterdam (6-3). Namens die club voegde Jeroen Hertzberger ook twee treffers toe aan zijn totaal.

Hertzberger kan komende zaterdag in het thuisduel met HDM historie schrijven. Hij heeft nog twee goals nodig om het eeuwige doelpuntenrecord in de Hoofdklasse aan te scherpen. Dat is al twaalf jaar in handen van zijn voormalige ploeggenoot Roderick Weusthof, die 346 competitiedoelpunten op het hoogste niveau liet aantekenen.

Rotterdam-aanvaller Jeroen Hertzberger, nog twee treffers verwijderd van eeuwige roem in de Hoofdklasse. Foto: Bart Scheulderman

Topscorers na zeven speelronden

SPELER CLUB VD SC SB TOTAAL
Jip Janssen Kampong 1 9 0 10
Sam Lane Oranje-Rood 5 4 0 9
Jeroen Hertzberger Rotterdam 4 4 1 9
Boris Burkhardt Amsterdam 3 4 0 7
Timo Boers Den Bosch 0 6 0 6
Thibeau Stockbroekx Oranje-Rood 6 0 0 6
Joep Troost Pinoké 2 4 0 6
Zach Wallace Bloemendaal 5 0 0 5
Tjep Hoedemakers Rotterdam 4 1 0 5

Klik hier voor de volledige lijst van doelpuntenmakers

Promotieklasse Dames

Er komt maar geen schot in de topscorerslijst van de Promotieklasse Dames. De zevende speelronde van afgelopen zondag leverde liefst dertien nieuwe doelpuntenmakers op. De 123 doelpunten die tot nu toe konden worden bejubeld, werden in totaal door 78 verschillende speelsters gemaakt, van wie er vijftig precies één keer scoorden.

Aan de kop van de topscorerslijst kregen Nicola Pluta (Leiden) en Lisa van Ierland (MOP) gezelschap van Bo van Kempen (eveneens MOP). Het trio staat op vijf doelpunten. Hun achtervolgers Helen Jacobs (HIC) en Mylee Vos de Mooij (Laren) kwamen niet tot scoren.

Topscorers na zeven speelronden

SPEELSTER CLUB GOALS
Nicola Pluta Leiden 5
Lisa van Ierland MOP 5
Bo van Kempen MOP 5
Helen Jacobs HIC 4
Mylee Vos de Mooij Laren 4
Anne Verbeek Laren 3
Frederique Vernooij MOP 3
Freeke van Dongen Push 3
Sabine van den Eijnden Victoria 3

Klik hier voor de volledige lijst van doelpuntenmakers

Promotieklasse Heren

Na zeven speelronden voeren drie spelers gezamenlijk het schuttersklassement in de Promotieklasse Heren aan met acht treffers: Stijn Draaijer, Hjalmar Voskuil en Noud Borsten. Ede-aanvoerder Draaijer scoorde voor de zesde speelronde op rij, de langstlopende scorereeks in de competitie. Hurley’s Voskuil produceerde in de 4-3 zege op Ede zijn tweede hattrick van het seizoen. Borsten kwam zondag niet tot scoren bij Push, dat thuis met 1-2 verloor van Tilburg. Vlak achter de koplopers maakte Tijn Stuve (Nijmegen) zondag de grootste progressie: hij liet een hattrick aantekenen tegen Gooische (7-3 winst) en verdubbelde daarmee zijn seizoenstotaal.

Topscorers na zeven speelronden

SPELER CLUB GOALS
Stijn Draaijer Ede 8
Hjalmar Voskuil Hurley 8
Noud Borsten Push 8
Martijn van Grimbergen Cartouche 6
Tijn Stuve Nijmegen 6
Jelmer Uildriks SCHC 6
Cédric Terwel SCHC 6
David Blom Nijmegen 5
Filip Scheepens Voordaan 5

Klik hier voor de volledige lijst van doelpuntenmakers


Wat vind jij? Praat mee...