Speelschema Hoofdklasse: kampioen Kampong ontvangt Oranje-Rood

De competitieleiding van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) heeft het programma van de Hoofdklasse Dames en Heren voor het seizoen 2017/2018 bekendgemaakt. Bij de Heren staat in het openingsweekend meteen een pikant duel op het menu: Kampong – Oranje-Rood. Bij de Dames begint titelhouder Den Bosch met een uitwedstrijd tegen Kampong.

Hoofdklasse Heren

Het openingsduel tussen landskampioen Kampong en Oranje-Rood op zondag 10 september roept meteen herinneringen op aan het meest recente onderlinge duel van vorig seizoen. Op de laatste speeldag van de reguliere competitie hield Kampong Oranje-Rood in Eindhoven op een 2-2 gelijkspel, waardoor niet de Eindhovenaren maar de Utrechters zich plaatsten voor de play-offs om de landstitel. Uiteindelijk kroonde Kampong zich tot landskampioen door in de finale Rotterdam te verslaan.

Verliezend playoff-finalist Rotterdam begint het seizoen met een thuiswedstrijd tegen Pinoké, terwijl Bloemendaal – de nummer één van de reguliere competitie in het voorbije seizoen – op bezoek gaat bij Den Bosch. Amsterdam, de nummer twee van vorig seizoen na 22 speelronden, werkt zijn eerste wedstrijd voor eigen publiek af tegen Tilburg.

 

Hoofdklasse Dames

De dames van Den Bosch, die vorig seizoen de achttiende landstitel in de laatste twintig jaar veroverden, beginnen het tijdperk na Maartje Paumen met een uitwedstrijd tegen Kampong, de nummer zes van vorig seizoen. Amsterdam, dat in de finale van de play-offs moest buigen voor de Bossche ploeg, neemt het op eigen terrein op tegen nieuwkomer Huizen. De ploeg van coach Rick Mathijssen moet dat uiteraard doen zonder de onlangs gestopte Ellen Hoog. Nijmegen, de andere promovendus, begint het Hoofdklasse-avontuur met een thuiswedstrijd tegen Laren, dat na vele jaren niet meer op de inbreng van sterspeelster Naomi van As kan rekenen.

Overzicht topduels Heren en Dames

In onderstaande afbeelding staan de meest in het oog springende duels bij de heren- en damesteams handig in één overzicht. Opvallend aan het schema van Den Bosch Dames 1 is dat de ploeg van coach Raoul Ehren de vier topduels in de eerste competitiehelft stuk voor stuk op eigen veld mag afwerken. Achtereenvolgens komen Oranje-Rood (24 september), Laren (15 oktober), Amsterdam (27 oktober) en SCHC (5 november) naar de Oosterplas.

Bij de Heren speelt landskampioen Kampong ook zijn eerste vier topwedstrijden voor eigen publiek: tegen Oranje-Rood (10 september), Bloemendaal (1 oktober), Amsterdam (15 oktober) en Rotterdam (29 oktober).

Programma’s te vinden in Standenmotor

Bij de samenstelling van het programma voor de Hoofdklasse heeft de competitieleiding van de KNHB rekening gehouden met enkele belangrijke punten: de kalender van Europese toernooien, zoveel mogelijk dubbels voor clubs met zowel een heren- als damesteam in de Hoofdklasse en een gelijkmatige verhouding tussen thuis- en uitduels.

De KNHB heeft ook het programma voor de Overgangsklasse en Eerste Klasse gepubliceerd. De schema’s zijn te zien via de Standenmotor-applicatie op www.knhb.nl en op hockey.nl.


Wat vind jij? Praat mee...