Topscorers: Yibbi Jansen nadert eeuwige topdrie SCHC

Met twee rake strafcorners tegen Tilburg heeft SCHC-middenvelder Yibbi Jansen haar leidende positie op de topscorerslijst van de Tulp Hoofdklasse Dames andermaal versterkt. De strafcornerspecialist nadert door haar almaar groeiende productie de topdrie topscorers aller tijden van de club uit Bilthoven.

Tulp Hoofdklasse Dames

Yibbi Jansen verhoogde haar competitietotaal met twee treffers tegen Tilburg (3-1 zege) naar zestien goals, vijf meer dan de nummer twee op de topscorerslijst, HGC-speelster Lola Riera. Inclusief de vorige drie seizoenen heeft de 23-jarige Oranje-international nu al tachtig doelpunten gemaakt voor SCHC, in alle officiële competities.

Met dat aantal staat Jansen op de drempel van de topdrie op de eeuwige topscorerslijst van SCHC. Sinds de promotie naar het hoogste niveau in 2002 maakten alleen Caia van Maasakker (218), Ginella Zerbo (127) en Claire Verhage (81) meer officiële doelpunten voor de club uit Bilthoven.

SPEELSTER CLUB VD SC SB TOT.
Yibbi Jansen SCHC 2 12 2 16
Lola Riera HGC 10 1 11
Michelle Fillet Amsterdam 7 2 1 10
Pien Dicke SCHC 10 10
Frédérique Matla Den Bosch 5 4 9
Gitte Michels Hurley 7 2 9
Ginella Zerbo SCHC 8 1 9
Felice Albers Amsterdam 7 1 8
Demi Hilterman Bloemendaal 7 7
Annebregt Rietveld Rotterdam 6 1 7

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Tulp Hoofdklasse Heren

De zes wedstrijden van de veertiende speelronde leverden slechts zeventien doelpunten op, een laagterecord dit seizoen. Aan de top van de ranglijst voegden alleen koploper Jip Janssen (Kampong) en naaste concurrent Jeroen Hertzberger (Rotterdam) een doelpunt toe aan hun productie.

Jip Janssen, dit seizoen clubtopscorer van Kampong met 23 goals. Foto: Willem Vernes

Janssen staat nu op 23 competitietreffers dit seizoen, een verbetering van zijn persoonlijk record van de vorige jaargang. Toen finishte de strafcornergigant op 22 goals. Zijn goal van afgelopen zondag tegen Amsterdam (2-1 zege) was het 150ste officiële doelpunt in zijn loopbaan: hij maakte er 108 voor Kampong en 42 namens Oranje.

Hertzberger is nog zeven goals verwijderd van een nieuw persoonlijk record: in de seizoenen 2016-2017 en 2017-2018 reikte hij tot 28 doelpunten in de Hoofdklasse.

SPELER CLUB VD SC SB TOTAAL
Jip Janssen Kampong 0 22 1 23
Jeroen Hertzberger Rotterdam 7 11 4 22
Thierry Brinkman Bloemendaal 12 1 0 13
Duco Telgenkamp Kampong 11 1 0 12
Aki Käppeler KZ 0 11 1 12
Alex Hendrickx Pinoké 0 12 0 12
Roel Bovendeert Bloemendaal 7 2 0 9
Tim Swaen Bloemendaal 0 7 2 9
Koen Bijen Den Bosch 7 2 0 9
Miles Bukkens Pinoké 3 6 0 9
Trent Mitton Amsterdam 8 0 0 8
Tjep Hoedemakers Rotterdam 8 0 0 8

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Promotieklasse Dames

Slechts vijftien doelpunten waren er te bewonderen in de zes wedstrijden van de dertiende speelronde. Die treffers kwamen ook nog eens van de stick van vijftien verschillende speelsters. Dat betekende logischerwijs geen schokkende schommelingen op de topscorerslijst, waarop Janneke van de Venne van Oranje-Rood nog altijd koploper is. Zij kwam overigens niet tot scoren in de 1-3 zege op Leonidas.

Amber Folmer op archief beeld aan de bal met Groningen-speelster Isa Bosgraaf als aandachtig toeschouwer. Foto: Orange Pictures/Sietse de Boer

Achter Van de Venne voegden Dhymara Lacroes (Almere), Amber Folmer (Huizen) en Daphne Voormolen (Victoria) elk een doelpuntje toe aan hun totaal. Zij staan nu alledrie op acht treffers, nog maar eentje minder dan de topschutter van Oranje-Rood.

SPEELSTER CLUB GOALS
Janneke van de Venne Oranje-Rood 9
Dhymara Lacroes Almere 8
Amber Folmer Huizen 8
Daphne Voormolen Victoria 8
Liz Klompmaker Groningen 7
Bo van Kempen MOP 7
Floks van der Beek Groningen 6
Roos Weers HIC 6
Tess Olde Loohuis MOP 6
Lisa van Ierland MOP 6

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Promotieklasse Heren

De bovenste drie spelers van de topscorerslijst kwamen afgelopen weekend allemaal tot scoren. David Blom (Nijmegen) tilde zijn totaal naar vijftien tegen Push (2-1 zege), Joep Troost (Almere) scoorde één keer tegen Laren (5-3 nederlaag) en staat nu op dertien goals, terwijl Foppe Houting er tot nu toe elf heeft gemaakt. Hij opende de score in het thuisduel met Ring Pass Delft (1-1).

Dit trio heeft nu gezelschap gekregen van Kenny Bain, die namens Laren twee keer scoorde in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Almere (5-3). Bain staat op elf treffers, net als SCHC-aanvaller Bram Weers die afgelopen weekend niet tot scoren kwam.

SPELER CLUB GOALS
David Blom Nijmegen 15
Joep Troost Almere 13
Foppe Houting Gooische 11
Kenny Bain Laren 11
Bram Weers SCHC 11
Mats Dicke Cartouche 10
Cédric Terwel SCHC 10
Rick Doorenbos Victoria 10
Manuel Verga Almere 9
Jordi Schramel Laren 9
Conor Empey SCHC 9

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers


Wat vind jij? Praat mee...