Topscorers: Koen Bijen tikt de vijftig aan voor Den Bosch

In de strijd om de topscorerstitels in de hoogste afdelingen van het nationale hockey bleef het alleen in de Promotieklasse Dames weer akelig stil. In de Tulp Hoofdklasse kwamen koplopers Frédérique Matla en Jip Janssen verder onder druk te staan, terwijl topscorer Indra Aerts in de Promotieklasse Heren juist afstand nam van de concurrentie.

Tulp Hoofdklasse Dames

Topscorer Frédérique Matla zag haar doelpuntenreeks in de Tulp Hoofdklasse tot een einde komen: voor het eerst na zeven speelronden kwam de spits van Den Bosch nu eens níet tot scoren. Concurrent Yibbi Jansen (SCHC) schoot één keer raak tegen Oranje-Rood (2-2) en verkleinde de marge met Matla tot twee doelpunten.

Jip Dicke eerder dit seizoen in actie tegen Bloemendaal. Foto: Bart Scheulderman

In de brede subtop maakt Jip Dicke de laatste weken flink reclame voor zichzelf. De spits van HDM kwam op bezoek bij Tilburg voor de vierde speelronde op rij tot scoren en tilde haar doelpuntentotaal in deze competitie naar dertien, eentje meer dan haar zus Pien bij SCHC. Opvallend is dat Dicke dit seizoen vaak via tip-ins of rebounds scoort uit strafcorners: liefst zeven van haar dertien goals kwamen op die manier tot stand. Alleen Jansen (zeventien goals) en Matla (elf) scoorden vaker uit strafcorners.

Topscorers na speelronde 19

SPEELSTER CLUB VD SC SB GOALS
Frédérique Matla Den Bosch 7 11 3 21
Yibbi Jansen SCHC 1 17 1 19 (+1)
Fay van der Elst Amsterdam 14 1 1 16
Michelle Fillet Amsterdam 8 4 2 14 (+1)
Jip Dicke HDM 5 7 1 13 (+1)
Joosje Burg Den Bosch 9 3 12 (+1)
Pien Dicke SCHC 11 1 12 (+1)
Fiona Morgenstern Amsterdam 8 2 10
Maartje Krekelaar Den Bosch 8 2 10
Gitte Michels Hurley 7 3 10 (+1)
Trijntje Beljaars SCHC 3 7 10

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Tulp Hoofdklasse Heren

Boris Burkhardt (Amsterdam) en Jeroen Hertzberger (Rotterdam) scoorden allebei één keer en verkleinden het gat met lijstaanvoerder Jip Janssen tot respectievelijk twee en drie doelpunten. Achter dit trio vestigde Den Bosch-verdediger Timo Boers zich op de gedeelde vierde plaats, dankzij zijn twee treffers in de uitwedstrijd tegen HGC (2-4 zege). De strafcornerspecialist staat nu op vijftien competitiedoelpunten in dit seizoen.

Den Bosch-verdediger Timo Boers. Foto: Bart Scheulderman

Boers’ ploeggenoot Koen Bijen voegde één treffer toe aan zijn totaal en staat daarmee op tien goals voor Den Bosch. Daarmee speelt de spits geen rol in de strijd om de topscorerstitel, maar toch kon hij een persoonlijk succesje vieren. Zijn goal tegen HGC was zijn vijftigste voor Den Bosch in de Tulp Hoofdklasse. Voor dat aantal had hij vier seizoenen nodig. In de afgelopen drie jaargangen kwamen hij tot tien en twee keer vijftien doelpunten.

Topscorers na speelronde 19

SPELER CLUB VD SC SB GOALS
Jip Janssen Kampong 1 18 1 20
Boris Burkhardt Amsterdam 7 10 1 18 (+1)
Jeroen Hertzberger Rotterdam 9 6 2 17 (+1)
Timo Boers Den Bosch 1 13 1 15 (+2)
Sam Lane Oranje-Rood 7 8 0 15
Thierry Brinkman Bloemendaal 13 1 0 14
Joep Troost Pinoké 6 7 0 13 (+1)
Marc Miralles Bloemendaal 4 3 3 10 (+1)
Koen Bijen Den Bosch 8 2 0 10 (+1)
Aki Käppeler KZ 0 5 5 10
Thibeau Stockbroekx Oranje-Rood 10 0 0 10

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Promotieklasse Dames

In de top van het topscorersklassement van de Promotieklasse Dames zit de laatste weken nóg minder beweging dan in de roerloze objecten van een doorsnee stilleven. Na achttien van de 22 speelronden is er nog steeds maar één speelster die in de dubbele cijfers staat: de onbedreigde topscorer Bo van Kempen van MOP. In de brede subtop van de ranglijst was er een stipnotering voor Sabine van den Eijnden van Victoria: zij scoorde twee keer in de 5-0 thuiszege op het zwalkende MOP.

Topscorers na speelronde 18

SPEELSTER CLUB GOALS
Bo van Kempen MOP 14
Lotte de Koning HIC 9
Lise Bom Ring Pass 9
Nicola Pluta Leiden 8
Freeke van Dongen Push 8
Claire Moerman Victoria 8
Sabine van den Eijnden Victoria 8 (+2)
Mylee Vos de Mooij Laren 7

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Promotieklasse Heren

Met zijn vierde hattrick van deze competitie zette Indra Aerts een grote stap naar de topscorerstitel in de Promotieklasse Heren. De spits van Hurley scoorde drie keer in de uitwedstrijd tegen Ede, die de ploeg uit Amstelveen met 1-4 won. Aerts kwam in de laatste vijf speelronden telkens tot scoren en maakte in die reeks in totaal acht doelpunten. Mede daardoor staan er nu al 21 doelpunten achter zijn naam.

Van de grote groep achtervolgers kwamen alleen Tijn Stuve (Nijmegen), Mats Dicke (Cartouche), Foppe Houting (Gooische) en Pim Haring (Tilburg) tot scoren. Stuve deed dat voor de vierde keer op rij in competitieverband: hij staat nu net als Hjalmar Voskuil (Hurley) en Stijn Draaijer (Ede) op vijftien treffers dit seizoen.

Topscorers na speelronde 18

SPELER CLUB GOALS
Indra Aerts Hurley 21 (+3)
Noud Borsten Push 17
Stijn Draaijer Ede 15
Hjalmar Voskuil Hurley 15
Tijn Stuve Nijmegen 15 (+1)
Mats Dicke Cartouche 14 (+1)
Foppe Houting Gooische 14 (+1)
Pim Haring Tilburg 13 (+1)
Jelmer Uildriks SCHC 12

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers


Wat vind jij? Praat mee...