Topscorers: Hertzberger heeft Weusthof in het vizier

Jeroen Hertzberger kwam afgelopen zondag voor de derde keer dit seizoen tot vijf treffers in één wedstrijd, een zeldzaam goede prestatie in de historie van de Hoofdklasse. Bij de vrouwen verbeterde Hurley’s Gitte Michels een clubrecord met haar vijftiende competitietreffer. In de Promotieklasse Heren breidde Nijmegen-aanvaller David Blom zijn scorereeks verder uit.

Tulp Hoofdklasse Dames

In de slipstream van topscorer Yibbi Jansen – die afgelopen weekend voor de verandering eens droog bleef staan – kwamen Michelle Fillet (Amsterdam), Gitte Michels (Hurley) en Frédérique Matla (Den Bosch) allemaal tot scoren. Michels tilde haar competitietotaal naar vijftien treffers: dat betekent een nieuw persoonlijk record voor haar en meteen ook een nieuw clubrecord bij Hurley. Nooit eerder kwam een speelster van die club in de Hoofdklasse tot vijftien goals in één seizoen.

Gitte Michels (Hurley). Foto: Willem Vernes

In de middenmoot van de topscorerslijst is er een speciale vermelding voor Marijn Veen. De aanvaller van Amsterdam verdubbelde haar competitietotaal dankzij drie goals in de uitwedstrijd tegen haar oude club Kampong (1-5). Veen is de achtste speelster die dit seizoen een hattrick fabriceert en de eerste die dat deze jaargang doet namens Amsterdam.

SPEELSTER CLUB VD SC SB TOT.
Yibbi Jansen SCHC 2 16 2 20
Michelle Fillet Amsterdam 10 5 1 16
Lola Riera HGC   14 1 15
Gitte Michels Hurley   13 2 15
Frédérique Matla Den Bosch 8 6   14
Pien Dicke SCHC 12     12
Felice Albers Amsterdam 9 2   11
Annebregt Rietveld Rotterdam   8 2 10
Ginella Zerbo SCHC 9 1   10

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Tulp Hoofdklasse Heren

Jeroen Hertzberger maakte afgelopen zondag in en tegen Den Bosch (4-5 zege) voor de vierde keer dit seizoen minstens drie goals in één wedstrijd. Het was de derde keer dat de 37-jarige aanvaller deze jaargang vijf keer scoorde in één wedstrijd. Eerder deed hij dat tegen HDM (8-1) en Voordaan (10-1). Alleen de legendarische Ties Kruize noteerde binnen de grenzen van één seizoen nog meer duels waarin hij (minstens) vijf keer doel trof: de voormalige topspeler van Klein Zwitserland deed dat in het seizoen 1980-1981 in totaal vier keer.

Vuist in de lucht in het duel met Den Bosch: de 25ste Hoofdklasse-hattrick van Jeroen Hertzberger is een feit. Foto: Willem Vernes

Hertzberger staat nu op 31 doelpunten dit seizoen – een nieuw persoonlijk record – en scoorde in achttien seizoenen Hoofdklasse inmiddels 332 keer. Dat zijn nog maar veertien doelpunten minder dan het Hoofdklasse-record van Roderick Weusthof, die met 346 doelpunten nog altijd topscorer aller tijden is. Hertzberger heeft dit seizoen nog vier duels de gelegenheid het gat verder te dichten en kan het record volgend seizoen van De Knoest overnemen.

SPELER CLUB VD SC SB TOT.
Jeroen Hertzberger Rotterdam 11 15 5 31
Jip Janssen Kampong 0 27 1 28
Aki Käppeler KZ 0 19 1 20
Alexander Hendrickx Pinoké 0 16 0 16
Koen Bijen Den Bosch 11 2 0 13
Thierry Brinkman Bloemendaal 12 1 0 13
Roel Bovendeert Bloemendaal 10 3 0 13
Duco Telgenkamp Kampong 11 1 0 12
Boris Burkhardt Amsterdam 4 7 0 11
Tim Swaen Bloemendaal 0 9 2 11
Jeremy Hayward Den Bosch 1 8 2 11
Sam Lane Oranje-Rood 4 6 1 11
Miles Bukkens Pinoké 5 6 0 11

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Promotieklasse Dames

Groningen leed zondag een nederlaag op het veld van HIC (3-2), ondanks het dertiende doelpunt van Liz Klompmaker. De aanvaller mag zich nu alleen topscorer van de Promotieklasse noemen, aangezien haar directe concurrente Bo van Kempen (MOP) niet scoorde. Van de speelsters in de bovenste regionen van de topscorerslijst kwam verder alleen Roos Weers (HIC) tot scoren. Zij staat nu met zeven doelpunten op een gedeelde achtste plaats.

Liz Klompmaker Groningen 13
Bo van Kempen MOP 12
Janneke van de Venne Oranje-Rood 11
Dhymara Lacroes Almere 10
Amber Folmer Huizen 8
Tess Olde Loohuis MOP 8
Daphne Voormolen Victoria 8
Floks van der Beek Groningen 7
Roos Weers HIC 7
Joosje Rijpstra HIC 7
Mikki Roolaart Leonidas 7

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers

Promotieklasse Heren

Topscorer David Blom (Nijmegen) bouwde in de thuiswedstrijd tegen bekerfinalist Almere lustig verder aan zijn doelpuntenreeks. De aanvaller schoot voor de vijfde opeenvolgende speelronde raak in de Promotieklasse en liet in die serie zes treffers noteren. Blom, die dit seizoen in slechts twee van de zeventien speelronden niet scoorde, staat nu op twintig goals. Dat zijn er vier meer dan naaste concurrent Joep Troost van Almere.

SPELER CLUB GOALS
David Blom Nijmegen 20
Joep Troost Almere 16
Foppe Houting Gooische 14
Bram Weers SCHC 13
Kenny Bain Laren 12
Cédric Terwel SCHC 12
Conor Empey SCHC 12
Manuel Verga Almere 11
Mats Dicke Cartouche 11
Jordi Schramel Laren 11
Rick Doorenbos Victoria 10

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers


Wat vind jij? Praat mee...