Topscorers HK en PK: Zerbo heeft de smaak te pakken

In de Hoofdklasse Dames heeft Ginella Zerbo haar vorm helemaal teruggevonden. De aanvaller van SCHC is inmiddels de meest trefzekere speelster qua velddoelpunten. Bij de Heren liep Alexander Hendrickx verder uit op de concurrentie. Een niveautje lager, in de Promotieklasse Heren, regende het doelpunten en lieten de beste schutters van dit seizoen zich opnieuw gelden.

Hoofdklasse Dames

Ginella Zerbo schiet momenteel als een raket door de lijst van doelpuntenmakers in de Hoofdklasse Dames. De spits van SCHC maakte in de eerste competitiehelft – waarin ze een paar weken geblesseerd was – maar twee doelpunten. Sinds de jaarwisseling is er geen houden meer aan en produceerde ze tien doelpunten voor Stichtsche, waaronder twee hattricks. Geen enkele anders speelster maakte dit kalenderjaar zoveel goals als Zerbo.

Frédérique Matla mag zich opmaken voor haar derde topscorerstitel op rij in de Hoofdklasse. De spits van Den Bosch schoot zondag tegen Klein Zwitserland twee keer raak en staat nu op 33 doelpunten. Matla is de eerste speelster sinds Maartje Paumen in 2012-2013 met minstens 33 doelpunten in één seizoen. In de historie van de Hoofdklasse Dames maakten slechts zes speelsters ooit nóg meer goals dan Matla in deze jaargang: Wietske de Ruiter (46), Lisanne Lejeune (46 en 40), Paumen (44, 42 en 37), Kim Lammers (40), Ageeth Boomgaardt (36) en Mijntje Donners (36).

SPEELSTER CLUB VD SC SB TOT.
Frédérique Matla Den Bosch 11 16 6 33
Yibbi Jansen SCHC 2 17 3 22
Demi Hilterman Bloemendaal 0 14 1 15
Ginella Zerbo SCHC 11 1 0 12
Pien van Nes HDM 3 5 2 10
Gitte Michels Hurley 1 8 1 10
Kari Stam Pinoké 7 3 0 10

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers in de Hoofdklasse Dames

Tulp Hoofdklasse Heren

Met zijn winnende treffer tegen Tilburg van afgelopen speelronde verstevigde Pinoké-verdediger Alexander Hendrickx zijn koppositie in de Tulp Hoofdklasse Heren. De Belgische strafcornerschutter staat nu op 24 doelpunten, waarvan 22 uit een strafcorner. Achter Hendrickx en nummer twee Jip Janssen is het dringen voor de makers van velddoelpunten. Trent Mitton (Amsterdam), Thierry Brinkman (Bloemendaal) en Koen Bijen (Den Bosch) kwamen allen tot scoren afgelopen weekend.

Opvallend is ook de hoge klassering van Seve van Ass, die al op dertien doelpunten voor HGC staat. Hij nadert daarmee zijn persoonlijk record van vorig seizoen, toen hij vijftien keer raak schoot namens de ploeg uit Wassenaar. Van Ass is nog zes doelpunten verwijderd van zijn honderdste doelpunt in de Hoofdklasse.

SPELER CLUB VD SC SB TOTAAL
Alexander Hendrickx Pinoké 0 22 2 24
Jip Janssen Kampong 1 17 1 19
Trent Mitton Amsterdam 11 5 0 16
Thierry Brinkman Bloemendaal 16 0 0 16
Koen Bijen Den Bosch 12 1 2 15
Jeroen Hertzberger Rotterdam 3 10 2 15
Seve van Ass HGC 1 8 4 13
Dennis Warmerdam Pinoké 13 0 0 13

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers in de Tulp Hoofdklasse Heren

Seve van Ass schoot dit seizoen al acht keer raak uit een strafcorner. Foto: Willem Vernes

Promotieklasse Dames

De speelsters op de bovenste drie plekken van de topscorerslijst konden allen een doelpuntje bijschrijven afgelopen zondag. Namens Groningen meldde Claire Fischer zich in de subtop van het schuttersklassement. Ze maakte tijdens de thuiszege op Were Di (3-1) haar achtste doelpunt van het seizoen.

De voorbije negentiende speelronde van de Promotieklasse Dames was met 23 treffers aardig doelpuntrijk. Alleen op de vijfde speeldag van 10 oktober werd er vaker gescoord (24 keer).

SPEELSTER CLUB GOALS
Bo van Kempen MOP 15
Rebecca Huijgens Rotterdam 14
Annebregt Rietveld Rotterdam 13
Rosella Lindeman Leonidas 10
Amber Folmer Huizen 9
Mikki Roberts Tilburg 9
Claire Fischer Groningen 8
Charlotte Hoctin Boes Rotterdam 8

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers in de Promotieklasse Dames

Promotieklasse Heren

De zeventiende speelronde van afgelopen zondag was goed voor 42 treffers, een verbetering van het seizoensrecord van de zesde speelronde op 17 oktober 2021 (41 goals). Schaerweijde’s Jelle Westendorp kroonde zich met vier treffers tegen HBS (2-7) tot topscorer van het weekend. Westendorp heeft in 2022 al negen keer gescoord en is daarmee voorlopig de meest productieve speler sinds de hervatting van de competitie.

We vinden Westendorp terug op een gedeelde derde plaats op de topscorerslijst, achter Boris Stomps en Boris Burkhardt die elk één keer scoorden. Tijn Stuve staat ook op vijftien treffers. De aanvaller van Nijmegen is bezig aan een geweldige reeks: hij kwam in zijn laatste acht (!) wedstrijden telkens tot scoren en schoot in totaal tien keer raak.

SPELER CLUB TOTAAL
Boris Stomps Cartouche 21
Boris Burkhardt HDM 20
Tijn Stuve Nijmegen 15
Jelle Westendorp Schaerweijde 15
Thomas Vis Laren 15
Mark Weber Schaerweijde 14
Adriaan Stolk Voordaan 14
Kenny Bain Laren 12
Erik Hemesath Voordaan 12

Bekijk hier de volledige lijst met doelpuntenmakers in de Promotieklasse Heren

Jelle Westendorp in actie namens Schaerweijde. Foto: Orange Pictures


Wat vind jij? Praat mee...