Van der Horst: ‘Herfstcompetitie biedt kansen voor de jeugd’

Komende zondag begint voor de ploegen uit de Hoofdklasse Heren de Herfstcompetitie. Behalve Almere, Pinoké en SCHC doen alle hoofdklasseclubs mee aan deze tussencompetitie. De deelnemende ploegen moeten het in de Herfstcompetitie wel doen zonder hun internationals. Maar, zo zegt de 34-jarige Robert van der Horst van Oranje-Rood: ‘Ik ben blij dat we de jonge generatie een kans kunnen geven om ervaring op te doen op een hoger niveau.’

Deze keuze voor de jeugd in de Herfstcompetitie is voor een groot deel noodzakelijk vanwege het WK in India dat eind november begint. ‘Het is mooi om die jongens nu op het veld te zien. Er zal een aantal A-jongens meespelen en er trainen ook al een paar talentvolle B-jongens mee om het hogere niveau te ervaren en te wennen aan het tempo. Het is supermooi dat we dit zeg maar kunnen aanbieden’, zegt de voormalig aanvoerder van Oranje.

Beleid

Het is ook het beleid van de club om elk jaar spelers vanuit de jeugd te laten doorstromen naar het eerste elftal. Samen met ploeggenoot Mink van der Weerden speelt Van der Horst daarin een belangrijke rol, vertelt hij. ‘Samen met de tophockeycommissie van Oranje-Rood houden wij ons bezig met de visie en ontwikkeling van het jeugdkader’, verklaart de routinier van de club, die naast hun jeugdtalenten ook bekend staat om de hoge concentratie buitenlandse spelers, met de Pakistanen Muhammad Rizwan en Rashid Mehmood, de Belg Thomas Briels, de Oostenrijker Benjamin Stanzl en de Argentijn Lucas Martinez Ruiz.

‘We hebben een goede generatie en de afgelopen jaren hebben we laten zien dat er jeugd doorstroomt, ondanks dat er veel internationals zijn’, zegt Van der Horst. De aanwezigheid van talenten als Max Kuijpers en Bodie Berenos in de selectie van Oranje-Rood bewijst in zijn ogen dat de aanpak zijn vruchten afwerpt.

04-03-2018: Hockey: Mannen Oranje Rood v HDM: Eindhoven, Robert van der Horst

Eerste deel competitie al klaar

Hoewel de jeugd veel profijt kan hebben van de Herfstcompetitie, vindt Van der Horst het net als iedereen jammer dat er vorig weekend al een punt werd gezet achter het eerste competitiedeel van de Hoofdklasse Heren. ‘De competitie is ongelooflijk kort. Met de EHL erbij hebben we dertien wedstrijden in twee maanden gespeeld. Dat is superstrak. De situatie is niet ideaal. We hebben een mooie, grote kalender. Dat is al jaren zo, maar door de uitdijende internationale kalender staat het clubhockey dat de bakermat is van onze internationale successen onder druk’, zegt Van de Horst, die denkt dat er in de toekomst wel zal worden gesleuteld aan de structuur van de Nederlandse competitie.

Tevreden over eerste competitiehelft

Het eerste deel van die competitie sloot Oranje-Rood zondag af op een tweede plaats, tot tevredenheid van Van der Horst. ‘Ondanks de hectiek van het drukke programma en de EHL tussendoor zijn we met z’n allen fit gebleven. De sfeer in het team is goed en dat resulteert in veel overwinningen.’

Het enige smetje was het 1-1 gelijkspel tegen promovendus Klein Zwitserland. ‘Dat had nooit mogen gebeuren’, zegt Van der Horst, ‘Maar we hebben daar positief op gereageerd. Het negatieve gevoel is niet blijven hangen. We zijn doorgegaan en dat is een compliment waard.’ Zondag treft Oranje-Rood in het eerste duel van de Herfstcompetitie Den Bosch.


3 Reacties

 1. slbal

  Bakermat van internationale successen?? Wanneer hebben de heren ook al weer grote prijs gepakt(WK of OS)? Misschien minder buitenlandse spelers in de herencompetitie die wij hier wijzer en beter maken. En jeugd die niet echt door kan stromen, maar op de bank moet zitten achter een mindere buitenlander die we opleiden voor zijn nationale team, maar die moet spelen, want ze worden dik betaald. Bij dames beter verdeeld en zie internationale successen

  1. SybrenAndringa

   Prettig side-effect wanneer we buitenlandse teams sterker maken is dat de kans dat hockey olympisch blijft vergroot. Moet natuurlijk geen korfbal worden. Het is dus ook in ons belang dat landen als Pakistan , Argentinië , Frankrijk, Spanje, Nieuw Zeeland, etc een hoog niveau halen. Anderzijds leren onze jonge spelers ook erg veel van de buitenlanders. Win-win lijkt me dus.

 2. slbal

  Ooit zei Jamie Dwyer dat de Nederlandse competitie zo sterk is door de buitenlanders..... volgens mij zijn alle buitenlanders hierheen gekomen juist omdat de competitie zo sterk was. Wat nu dus helaas ten koste gaat van eigen spelers....


Wat vind jij? Praat mee...