Vijf feiten die de herstart van de Hoofdklasse nóg leuker maken

Na ruim drie maanden rolt de bal vandaag eindelijk weer in de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren. Wij pikten er vijf opvallende feitjes uit die de tweede seizoenshelft nog boeiender maken.

1. Recordjacht Matla

Dertien wedstrijden gespeeld, 26 doelpunten gemaakt. Welkom in de wereld van Frédérique Matla. De spits van Den Bosch is dit seizoen zo productief, dat we de geschiedenisboeken moeten afstoffen.

Zoals de Eredivisie voetbal een Coen Dillen Index heeft, zo heeft de Hoofdklasse Dames ook een eigen doelpuntenbarometer.  In de Hoofdklasse hebben Lisanne Lejeune en Wietske de Ruiter het doelpuntenrecord in handen: ze maakten allebei 46 goals in één jaargang. Lejeune in 1986-1987, De Ruiter in 1991-1992, elk namens HGC.

Het is de vraag hoelang Matla de jacht op dit record levend kan houden. Kim Lammers (veertig goals voor Laren in 2011-2012) en Maartje Paumen (44 goals voor Den Bosch in 2008-2009, 42 in 2010-2011) kwamen ooit heel dichtbij. Gemakkelijk zal het in elk geval niet worden. De productie van Lejeune en De Ruiter nam na de winterstop explosief toe in vergelijking met de eerste maanden, zoals zichtbaar is in onderstaande grafiek.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave. Graphic: Ramon Min

2. Hertzberger op weg naar de 500

Jeroen Hertzberger vierde onlangs zijn 36ste verjaardag, maar een echt feest hoopt hij ergens in de komende weken te vieren. De onvermoeibare aanvaller van Rotterdam nadert een mijlpaal van jewelste in zijn lange loopbaan: die van vijfhonderd officiële doelpunten.

De teller voor Hertzberger staat na zestien jaar tophockey op 495. Dat getal behelst alle officiële doelpunten op het hoogste niveau namens clubs en nationale ploeg. Sinds 2006 schoot hij 347 keer raak voor Rotterdam en 127 keer voor Oranje.

Hertzberger maakte in zijn carrière ook drie keer een buitenlands avontuur mee. Hij speelde in 2013 en 2015 in India voor Uttar Pradesh Wizards en was begin dit jaar in de Maleisische Hockey League actief voor UniKL, het universiteitsteam van Kuala Lumpur. Die drie tripjes waren goed voor 21 extra doelpunten. Nog vijf keer doeltreffend afvuren en de magische grens is bereikt.

Jeroen Hertzberger, nog vijf doelpunten verwijderd van een geweldige mijlpaal in zijn carrière. Foto: Willem Vernes

3. Hattrickheld Hendrickx

Drie keer liet de Belgische topschutter Alexander Hendrickx dit seizoen al een hattrick noteren: tegen Hurley (0-8), SCHC (5-1) en Rotterdam (0-7). Inclusief zijn twee hattricks van het vorige seizoen staat de teller voor hem in dienst van Pinoké op vijf.

Dat is er nog maar eentje minder dan het hattrick-clubrecord van Jeroen Koops. De viervoudige Oranje-international en voormalig strafcornerspecialist produceerde in zijn actieve loopbaan zes hattricks namens Pinoké, tussen 2002 en 2008.

Hendrickx kan in de komende weken ook een record van Tom Boon uit de boeken spelen. Hij was tot voor kort de Belg met de meeste hattricks in de Tulp Hoofdklasse Heren: hij maakte er vijf in zijn periode bij Bloemendaal (2013-2015). Hendrickx heeft zijn ploeggenoot bij de Red Lions nu dus al geëvenaard en kan dus alleen Belgisch hattrickkoning van de Hoofdklasse worden.

Vaak terugkerend beeld van Alexander Hendrickx: schoten afvurend vanaf kop cirkel. Foto: Willem Vernes

4. Droevige reeks Hurley en Oranje-Rood

De mannen van Hurley staan dit seizoen nog altijd op de hatelijke nul. Geen enkel punt uit twaalf wedstrijden. Hoewel de ploeg van coach Reinoud Wolff zes keer met het kleinst mogelijke verschil verloor, doemt langzaam maar zeker het horrorscenario van Almere uit het vorige seizoen op. Die ploeg degradeerde kansloos na 22 opeenvolgende nederlagen, een unicum in de bijna vijftigjarige historie van de Hoofdklasse.

De vrouwen van Oranje-Rood hebben als hekkensluiter in tegenstelling tot Hurley nog wel wat punten verzameld (zes uit dertien duels), maar staan nog op nul wat betreft overwinningen. Verder terugkijkend dan dit seizoen heeft de Eindhovense ploeg al 22 wedstrijden op rij niet meer gewonnen. Ook hier komt langzaam maar zeker een ongewenst record in zicht. Dat is in handen van Bloemendaal, dat in de periode 2003-2004 liefst 26 duels op rij niet kon zegevieren (drie keer gelijk, 23 keer verloren).

Lisa Scheerlinck baalt na wéér een wedstrijd van Oranje-Rood zonder overwinning. Foto: Willem Vernes

5. Wie stopt Bloemendaal?

Komende zondag is het Bloemendaal-Pinoké in de Tulp Hoofdklasse Heren. De grote vraag is of de nummer vijf van de ranglijst koploper Bloemendaal pijn kan doen. De Mussen zijn namelijk in de reguliere competitie alweer 21 wedstrijden op rij ongeslagen, de langstlopende reeks van alle ploegen.

Op eigen veld bedraagt de reeks zonder nederlaag inmiddels al 26 wedstrijden, een aanscherping van het clubrecord uit de periode 1986-1989. Bijna elke tegenstander bijt zich stuk op de onverstoorbaarheid waarmee de ploeg van Rick Mathijssen wekelijks acteert. In de laatste 74 competitiewedstrijden op ’t Kopje moest Bloemendaal alleen buigen voor Kampong (drie keer), HGC en Oranje Zwart. Het zijn series als deze die het vertrouwen van de ploeg alleen maar verder opstuwen.

Teamhuddle Bloemendaal voorafgaand aan de oefenwedstrijd tegen Klein Zwitserland. Foto: Koen Suyk


Wat vind jij? Praat mee...