Dit moet je weten over de finaledag om de titel

Maandagmiddag vallen de beslissingen in de strijd om de landstitel. Voor zowel de vrouwen van SCHC (2-2 in het heenduel bij Amsterdam) als de mannen van Pinoké (1-1 thuis tegen Bloemendaal) zou het een uniek kampioenschap zijn: het eerste in de clubhistorie. We blikken met zes feitjes vooruit om de zinderende finaledag.

SCHC – Amsterdam

1️⃣ Wie stopt Yibbi Jansen?
Er staat dit seizoen geen maat op Yibbi Jansen. Haar strafcorner is momenteel het gevaarlijkste wapen in het vrouwenhockey. Jansen maakte dit seizoen in de competitie (23), play-offs (vier), Gold Cup (zeven) en EHL (drie) al 37 doelpunten. Dat is een ruime verbetering van haar clubrecord van vorig seizoen, toen ze 31 doelpunten maakte voor de ploeg uit Bilthoven.

Yibbi Jansen in actie voor SCHC. Foto: Willem Vernes

Inclusief haar zes doelpunten voor Oranje staat de doelpuntenteller voor Jansen in dit seizoen nu al op 43. Geen enkele andere speelster op de Nederlandse velden maakte deze jaargang zoveel doelpunten.

2️⃣ SCHC niet te kloppen
Het is meer dan een jaar geleden sinds SCHC een officiële wedstrijd binnen reguliere speeltijd verloor. Dat was de derde finalewedstrijd in de play-offs van vorig seizoen op 22 mei 2022: 2-1 in en tegen Den Bosch. Daarna bleef SCHC 32 officiële wedstrijden op rij zonder verlies binnen zestig minuten. Alleen bij het EHL-kwartfinale tegen Den Bosch (1-1) stapte de Bilthovense ploeg als verliezer van het veld, maar dat was na het nemen van shoot-outs.

3️⃣ De voorhoede van Amsterdam
Ze bedienen elkaar vaak op maat, gunnen elkaar de wereld en vormen misschien wel de gevaarlijkste voorhoede van Nederland. De aanvallend ingestelde speelsters van Amsterdam grossieren dit seizoen in doelpunten en assists. Michelle Fillet maakte er al achttien, gevolgd door Felice Albers (dertien), Freeke Moes (elf), Marijn Veen (negen), Fay van der Elst (acht) en Fiona Morgenstern (zes).

Groepsknuffel bij Amsterdam in de eerste finalewedstrijd tegen SCHC (2-2). Foto: Willem Vernes

Wat assists betreft spant Veen de kroon met tien beslissende passes, waarvan drie op Moes en twee op Albers. Laatstgenoemde gaf zelf negen keer een assist, waarvan vier op Van der Elst en twee op Veen. Moes bereidde vier treffers voor, terwijl zij zelf drie keer op maat werd bediend door Van der Elst, die ook al zeven keer een ploeggenote liet scoren. Zo zijn de afmakers bij Amsterdam ook de aangevers, en andersom. Een uniek wapen.

Bloemendaal – Pinoké

1️⃣ Pinoké in spoor van Kampong?
Pinoké won nog nooit de landstitel en kan de tiende club in de historie van de Hoofdklasse worden (vanaf de start in 1973-1973) die zich tot landskampioen kroont.

Als Pinoké het lukt de landstitel te veroveren, treedt het in de voetsporen van Kampong. Die ploeg slaagde er in 2016-2017 als enige (!) in als nummer vier van de reguliere competitie de play-offs te winnen en landskampioen te worden. In geen enkele andere van de 27 andere edities van de play-offs kwam dat voor.

Kampong in 2016-2017: nummer vier van de reguliere competitie, nummer één van de play-offs. Foto: Koen Suyk

2️⃣ Bloemendaal thuis (bijna) niet te verslaan
Bloemendaal presteert ijzersterk op ’t Kopje. De ploeg van coach Rick Mathijssen bleef in de reguliere competitie in zijn laatste zestien thuiswedstrijden ongeslagen (dertien zeges, drie keer gelijk). De laatste ploeg die erin slaagde de Mussen over de knie te leggen, was… Pinoké.

Op 6 maart 2022 opende Thierry Brinkman nog wel de score voor Bloemendaal, maar daarna repareerden Morris de Vilder en Sebastien Dockier de schade en won Pinoké met 1-2. Dat moet de fans van de Steekneuzen moed geven.

3️⃣ Bovendeert levert altijd
Bloemendaal-aanvaller Roel Bovendeert is degene met de meeste playoff-doelpunten onder de nu nog actieve spelers (dertien). Hij was vorig seizoen met twee goals in de tweede finalewedstrijd tegen Pinoké (3-0 zege) van grote waarde.

In de historie van Bloemendaal maakten alleen Teun de Nooijer (21 goals), Remco van Wijk (20) en Jamie Dwyer (14) meer goals in de play-offs dan Bovendeert.

Roel Bovendeert, maandagmiddag voor het laatst te zien in het Bloemendaal-shirt. Foto: Koen Suyk


Wat vind jij? Praat mee...