Goudhaantjes Schapers schieten Ring Pass naar de Overgangsklasse

Zowel de dames als de heren van Ring Pass komen volgend seizoen weer uit in de Overgangsklasse. En daar heeft de familie Schapers een behoorlijk aandeel in gehad. Zondag maakte Kiki Schapers de beslissende 1-0 in het laatste play-off duel tegen HBS. Haar broer Wicher zorgde er 2 jaar geleden met zijn golden goal voor dat Ring Pass Heren 1 promoveerde naar de Overgangsklasse.

Het beslissende duel met HBS zondag was heel spannend, vertelt Kiki Schapers. ‘Precies wat je van zo’n wedstrijd verwacht. In de 1e helft wilden we allebei niet teveel weggeven, in de 2e helft werd HBS af en toe gevaarlijk.’ Het duurde tot de 60e minuut voordat Schapers de beslissende 1-0 maakte. ‘We scoorden vanuit onze eigen opbouw. Een verlegging, die in 3 of 4 passes bij mij in de cirkel kwam. Ik was vrij, de keepster kwam uit, ik ging om haar heen en pushte hem binnen.’

Volhouden

Wist Schapers meteen dat ze daarmee de wedstrijd had beslist? ‘Ik had wel de hele wedstrijd het gevoel van: het team dat het eerst scoort, wint hem ook. Wij moesten nog 10 minuten volhouden en HBS kreeg nog 2 strafcorners. Maar we hadden een goede video-analyse gehad waardoor onze verdedigende corner goed stond.’

Schapers was de gevierde vrouw na afloop van de wedstrijd. Haar goal zorgde ervoor dat Ring Pass volgend seizoen weer in de Overgangsklasse uitkomt. 2 Jaar geleden was er een andere Schapers in exact dezelfde positie. ‘Mijn broer scoorde ook de beslissende in de 3e wedstrijd van de play-offs, in de verlenging. Schijnbaar hadden mijn ouders zondagochtend al tegen elkaar gezegd van: “het zou wel heel leuk zijn als Kiki ‘m nu maakt”.’ Dat gebeurde dus inderdaad.

‘Ik ging meteen naar mijn broer’

‘Na de wedstrijd ging ik meteen naar mijn broer, die stond te kijken’, vertelt Kiki. ‘Ik was zó blij. Het is wel speciaal natuurlijk, dat we allebei de beslissende hebben gescoord. Maar ja, zo’n beslissende wedstrijd winnen is sowieso heel tof, wie ‘m dan ook maakt.’

Zowel Kiki als haar broer Wicher zijn mensen met hart voor de club, blijkt uit Kiki’s verhaal. ‘Ik was 15 toen ik in Dames 1 kwam, hij ging op zijn 16e of 17e naar Heren 1. Hij heeft een uitstapje gemaakt naar Push en ik naar Victoria, maar we zijn allebei teruggekomen.’ Kiki kwam terug met als doel Ring Pass verder te brengen. ‘Met de meiden die we nu in de jeugd hebben zou het zonde zijn om volgend jaar nog een jaar Eerste Klasse te spelen. We hebben aan het begin van het seizoen ook al uitgesproken dat we terug wilden naar de Overgangsklasse. Vorig jaar zijn we met wat pech en veel blessures gedegradeerd, dit jaar waren we fit en verloren we in de competitie maar 1 wedstrijd.’

Valse start

Toch was er een 3e wedstrijd nodig in de play-offs tegen HBS. ‘We begonnen met een valse start’, stelt Schapers. Uit bij HBS werd het 1e play-offduel verloren. ‘We hebben een jong team, ik ben met mijn 25 jaar de oudste, en er draaien 3 A-speelsters mee. Ik denk dat de spanning meespeelde en het publiek bij HBS. Dat soort wedstrijden hebben we in het seizoen niet gespeeld. Gelukkig herpakten we ons en beslisten we het thuis.’