ABN Cup: Mannen Rotterdam en dames SCHC opnieuw de beste

Op het complex van Rotterdam zijn zondag de finales van het ABN AMRO Hockey Weekend gespeeld. Bij de vrouwen won SCHC de finale van Oranje-Rood met 2-0, bij de mannen versloeg Rotterdam Oranje-Rood met 3-1.  Hier vind je het overzicht van de uitslagen en het programma.

Oranje-Rood – Rotterdam

Rotterdam mag zich voor de tweede jaar op rij en voor de zevende keer in totaal de beste ploeg van de voorbereidingsperiode noemen. De ploeg van coach Robin Rösch won de strijd om de ABN Cup door Oranje-Rood op eigen veld met 3-1 te verslaan, na eerst tegen een achterstand te hebben aangekeken.

Oranje-Rood en Rotterdam bewaarden de hoogtepunten van de finale vooral voor het derde en vierde kwart. In de eerste helft waren de kansen voor beide doelen op de vingers van één hand te tellen. Alleen Thijs van Dam (met een schot in het zijnet) en Jeroen Hertzberger (een sleeppush die uiteenspatte op de handschoen van keeper Pirmin Blaak) konden gevaarlijk zijn, namens Rotterdam.

Bij Oranje-Rood waren de beweeglijke aanvallers Sam Lane en Jelle Galema vaak dreigend, maar tot echte grote kansen kwamen de Eindhovenaren niet in de eerste dertig minuten.

Rotterdam-speler Guus Jansen probeert zich te ontworstelen uit een Oranje-Rode klem. Foto: Willem Vernes

Na rust was het Oranje-Rood dat de score openbrak. Een hoge bal vanaf het middenveld werd door Sam Lane netjes onder controle gebracht. Zijn voorzet bereikte Thibeau Stockbroekx, die de bal van dichtbij tegen de touwen pushte: 0-1. Rotterdam stelde echter snel orde op zaken via specialist Pepijn van der Heijden, die de tweede strafcorner van de wedstrijd via een Eindhovense stick binnensleepte (1-1).

In het laatste kwart bezorgde een doelpunt van Thijs van Dam zijn ploeg de voorsprong, na goed voorbereidend werk van Joaquín Menini. Oranje-Rood kreeg vlak voor het eindsignaal nog volop kansen op de gelijkmaker, maar een serie van drie strafcorners leverde niet het gewenste resultaat op. In een counter richting een leeg Eindhovens doel – keeper Blaak was al een paar minuten eerder van het veld gehaald – bracht Hoedemakers de eindstand op 1-3.

Schaerweijde – Amsterdam 2-4
Patrick Coates, Thur Stadelmaier | Boris Burkhardt (2), Brent van Bijnen, Jan Cordes

SCHC – Oranje-Rood

Eerder op de dag wonnen de dames van SCHC net als vorig seizoen het ABN-toernooi. In de finale werd promovendus Oranje-Rood met 2-0 verslagen. Trijntje Beljaars maakte beide treffers voor de ploeg uit Bilthoven.

Hoewel SCHC het nog zonder Ginella Zerbo, Yibbi Jansen, Isa Kroot en Kyra Fortuin moest doen, was de ploeg van Lucas Judge sterker dan Oranje-Rood. Dat uitte zich vooral in strafcorners. Vier keer legde de vice-kampioen voor rust aan. De twee pogingen van Renée van Laarhoven (flats) mislukten, maar een van de twee sleeppushes van Trijntje Beljaars was wel raak. Via de legguards van keepster Vera Beukers vloog de push van Beljaars de kruising in.

Maar het was juist Beukers die haar ploeg in de wedstrijd hield. Want waar de Eindhovenaren er voor rust vooral via Janneke van de Venne en Hope Ralph zo nu en dan nog gevaarlijk uitkwamen, was het derde kwart eenrichtingsverkeer voor SCHC. Met opnieuw een regen aan corners (vijf stuks). Maar gepasseerd werd Beukers niet.

Zo werd het laatste kwart toch spannender dan nodig. Tot acht minuten voor tijd Beljaars voor haar tweede treffer tekende. Met haar backhand zorgde ze er eigenhandig voor dat de eerste prijs van het seizoen mee naar Bilthoven gaat.

SCHC – Oranje-Rood 2-0 (1-0)
1-0 Trijntje Beljaars (sc)
2-0 Trijntje Beljaars