Albers: ‘Heeft ook zijn voordelen dat wij in de schaduw staan’

Gepassioneerd balde Michelle Fillet haar vuist nadat ze een voorzet vanaf de rechterflank achter keepster Alexandra Heerbaart kegelde, waardoor haar ploeg Amsterdam met 1-1 gelijkspeelde tegen koploper SCHC. Die uitslag was het ultieme bewijs dat het sterke Amsterdam dit seizoen niet bang hoeft te zijn voor de nog ongeslagen Bilthovenaren, met de play-offs in het vooruitzicht.

Fillet (25) maakte dit seizoen in de competitie al zeventien doelpunten, maar weinig van al haar goals verdienen het stempel van ‘een typische Michelle Fillet-goal’ méér dan de 1-1 tegen Gold Cup-winnaar SCHC, vier minuten voor tijd. Het was middenvelder Ilse Kappelle die op de rechterflank de bal ontving. Met een harde klap gaf ze ‘m voor, maar in plaats van dat de bal rechtstreeks de stick vond van Fillet, die stond opgesteld in de cirkel, legde hij een weg af vol met obstakels. Eerst was het de stick van Renée van Laarhoven die de bal van richting veranderde. Vervolgens wist ook Famke Richardson de baan van het schot te veranderen. Toch liet het zesde zintuig van Fillet haar niet in de steek. Opnieuw stond ze precies op de plek waar de bal terechtkwam. Van dichtbij sloeg de aanvaller van Amsterdam de bal uit de lucht, waarna hij via de legguard van keepster Heerbaart het doel in rolde.

Fillet, die bezig is aan haar beste seizoen in de Tulp Hoofdklasse, constateerde na de wedstrijd dat Amsterdam met het gelijkspel niet veel opschoot. ‘Alleen bij winst hadden we SCHC onder druk gezet. Daarom is het zo jammer dat we deze wedstrijd niet hebben gewonnen. Nu blijft het verschil op de ranglijst vijf punten, met nog drie competitiewedstrijden te gaan. Dat gaat SCHC natuurlijk niet meer weggeven’, voorspelde Fillet, die zich realiseerde dat Stichtsche als koploper het eerste ticket voor de Euro Hockey League van volgend seizoen nu voor het grijpen heeft.

Maud van den Heuvel en Xan de Waard feliciteren Mette Winter met de 0-1 tegen Amsterdam. Foto: Bart Scheulderman

Wij zijn er niet zo mee bezig dat we niet worden genoemd. Wij kijken alleen naar onszelf. Michelle Fillet

Maar veel meer dan een strijd om de koppositie was de confrontatie tussen Amsterdam en SCHC een moment om te zien hoezeer het niveau van beide topteams nu wel of niet verschilt. SCHC wordt in de strijd om de landstitel al bijna het hele seizoen gekwalificeerd als ‘de favoriet’. Amsterdam staat op dit moment tweede. Van hen zou je kunnen zeggen dat zij worden gezien als ‘de underdog’. Maar deze zondagmiddag speelde de underdog knap gelijk tegen de favoriet. Zelfs nadat de tijd richting het einde van de wedstrijd tikte, na de 0-1 van Mette Winter van SCHC in de 41ste minuut.

Wat Fillet ervan vindt dat de buitenwereld het dit seizoen vooral heeft over de kansen van SCHC en Den Bosch, en een stuk minder over die van Amsterdam? ‘Eerlijk gezegd verbaast me dat een beetje. Wij hebben een supergoed team. Maar wij zijn er niet zo mee bezig dat we niet worden genoemd. Wij kijken alleen naar onszelf.’

Een ingreep van Anne Veenendaal voorkomt dat Laurien Leurink van SCHC kan scoren. Foto: Bart Scheulderman

 

Het heeft ook zijn voordelen dat wij in de schaduw staan. De druk staat daardoor veel meer op SCHC en Den Bosch. Felice Albers

De ontmoeting in het Wagener Stadion was, na de 3-2 in oktober in Bilthoven, de tweede keer dat Amsterdam en SCHC dit seizoen tegen elkaar speelden. SCHC en Den Bosch stonden sinds de zomer al vier keer tegenover elkaar. Behalve twee keer in de competitie troffen zij elkaar ook twee weken geleden in de kwartfinales van de Euro Hockey League. Die won Den Bosch na de veelbesproken shoot-outserie. De vierde ontmoeting was afgelopen donderdag in de finale van de Gold Cup. Toen was het Stichtsche dat aan het langste eind trok.

Wat dat betreft is het helemaal niet zo vreemd dat SCHC en Den Bosch de twee ploegen zijn waarnaar de meeste aandacht uitgaat, vindt Amsterdam-speelster Felice Albers, die op dit moment met negende beslissende eindpasses de assistkoningin van de competitie is. ‘Wij hebben dit seizoen geen Euro Hockey League gespeeld. Ook stonden we niet in de finale van de Gold Cup. Dan ben je automatisch minder in beeld.’

Albers: ‘Het heeft ook zijn voordelen dat wij in de schaduw staan. De druk staat daardoor veel meer op SCHC en Den Bosch. Maar er zijn ook jaren geweest waarin wij wél als favoriet werden gezien. Die rol kennen wij dus maar al te goed. Daar zouden wij ook nooit voor weglopen. Maar het klopt natuurlijk wel dat de rollen dit seizoen anders verdeeld zijn. Aan ons de taak om de buitenwereld te verrassen. Straks in de play-offs staan wij er. Dat weet ik zeker.’

Amsterdam juicht na de gelijkmaker van Michelle Fillet. Foto: Bart Scheulderman

Confrontatie met Den Bosch in de play-offs

De Wereldspeelster van het Jaar 2022 trok door het 1-1 gelijkspel de conclusie dat Amsterdam tweede of derde in de competitie zal worden, waardoor Den Bosch in de halve finale van de play-offs de tegenstander zal zijn. ‘Den Bosch heeft de afgelopen weken bewezen dat zij niet veel onderdoen voor SCHC. Vandaag lag ons niveau óók heel dicht in de buurt van dat van Stichtsche. Je kunt wel zeggen dat we alle drie aan elkaar gewaagd zijn. Wat dat betreft belooft het een prachtige strijd met Den Bosch te worden. Dat zijn wedstrijden waarnaar ik nu al uitkijk.’


3 Reacties

 1. nicovisch

  Wij zijn er niet zo mee bezich dat wij niet genoemd worden. Maar Het gaat hier alleen maar over Amsterdam en het typische goaltje van Fillet . Blijkbaar hebben zij er veel moeite mee dat ze dit keer niet veel genoemd worden. Laten wij het eens hebben over het typische Mette Winter goal? Fantastisch in de 41ste minuut. En dat voor zo’n jonge speelster! Wat opviel was Xan de waard beste van het veld en Zandee.

  1. peterveenendaal

   Stichtse doet het fantastisch en krijgt terecht veel aandacht. Niet zo mopperen als nummer 2 ook eens een artikeltje krijgt.

 2. lynnBosman

  Het is toch ook een interview met Albers en Fillet over Amsterdam? In het andere artikel over SCHC en Amsterdam hadden inderdaad De Waard, Winter en Zandee meer uitgelicht mogen worden. Gelukkig verbeterde de commentator zich op het laatst en noemde haar niet meer Zandzee. Winter is ook echt goed. Als deze 2 dames zich zo door blijven ontwikkelen voorspel ik een plekje in de voorselectie volgend seizoen of daarop.


Wat vind jij? Praat mee...