Amsterdam en SCHC delen de punten in vermakelijke topper: 2-2

Amsterdam en SCHC hebben zaterdagavond in het Wagener Stadion de punten gedeeld: 2-2. SCHC vocht zich drie minuten voor tijd knap terug na een intikker van Mette Winter. De stand blijft met deze uitslag onveranderd. Den Bosch is koploper, gevolgd door Amsterdam en vervolgens Stichtsche.

Voorlopig dus een derde plek voor Stichtsche, dat alle verliespunten opliep in topwedstrijden met Den Bosch en Amsterdam. De ploeg van Lucas Judge greep in het tweeluik met de Brabanders één schamel puntje en deed hetzelfde tegen Amsterdam. Natuurlijk, de prijzen worden pas in mei verdeeld, maar een overwinning doet een hoop met het vertrouwen.

De ploegen begonnen gehavend aan het topduel. Voor Amsterdam keken Marijn Veen en Noor de Baat weer vanaf de tribune toe. De Baat komt dit seizoen niet meer in actie vanwege haar knieblessure, Veen speelde na de winter ook nog geen minuut voor haar ploeg en kampt nog altijd met een voetblessure. Charlotte Adegeest (teamarts en oud-speelster) werd daarom weer opgetrommeld in de selectie van Teun de Nooijer. Bij SCHC keken Elzemiek Zandee (enkelblessure) en Kyra Fortuin vanaf de zijlijn toe.

De vroege treffer van Fillet

Zij zagen hun ploeg snel op achterstand komen. Michelle Fillet kon namelijk al na drie minuten juichen. De spits van Amsterdam tekende voor misschien wel een van haar makkelijkste treffers van het seizoen. Het knappe voorwerk kwam van Freeke Moes en Fay van der Elst die over rechts een fijne combinatie begonnen. Fillet was de gelukkige en scoorde uit de eerste de beste kans van de wedstrijd: 1-0.

Michelle Fillet juicht nadat ze Amsterdam op voorsprong heeft gezet tegen SCHC. Foto: Bart Scheulderman

Toen in het tweede kwart Yibbi Jansen mocht aanleggen voor de allereerste corner van de wedstrijd, ging het publiek in het inmiddels flink afgekoelde Amstelveen er eens goed voor zitten. Jansen pushte, maar uitloper Gabrielle Mosch deed haar werk uitstekend. Dat herhaalde de verdediger nog tweemaal voor rust. Weer bij een inzet van Jansen (backhand na mislukte aangeef) en een poging van Trijntje Beljaars.

Ook Amsterdam mocht het een keer proberen vanaf de rand van de cirkel. Daar kwam de eerste loper ook winnend uit de strijd. Lisa Post redde op de sleep van Sonja Zimmermann.

De prachtpass van Plönissen

Binnen vijfenveertig seconden na rust verdubbelde Amsterdam de score. Sabine Plönissen flatste prachtig van de ene kant van het veld naar de andere, waar Fillet stond. SCHC-verdediger Anna de Geus schatte de bal verkeerd in, waardoor Fillet de bal voor de goal kon leggen voor Van der Elst. De spits hoefde de bal alleen maar binnen te lopen: 2-0.

Pien Dicke in duel met Maria Verschoor tijdens Amsterdam-SCHC. Foto: Bart Scheulderman

Maar SCHC deed wat terug. Uit de vierde corner van de wedstrijd. En dat was een pijnlijke voor Amsterdam. Aanvoerder Maria Verschoor stond namelijk niet op tijd klaar voor de verdediging, waardoor zij met groen naar de kant moest. Met maar drie uitlopers lukte het keeper Anne Veenendaal de push van Jansen te keren, maar ze kon niks meer doen aan de rebound van Pien Dicke: 2-1.

SCHC kreeg een boost van de aansluitingstreffer. Dicke, Mette Winter en Maud van den Heuvel. Allemaal hadden ze kansen op de gelijkmaker. Maar keer op keer stond Veenendaal in de weg. Amsterdam kreeg in de slotminuut nog twee strafcorners, maar ook die werden gekeerd.

Tweede Houdini-act?

Tot drie minuten voor tijd. Amsterdam stond met de rug tegen de muur, na een groene kaart voor Stella van Gils en geel voor Felice Albers. Jansen was nog heel dichtbij met haar forehand. Haar schot raakte de binnenkant van de paal, maar ketste vervolgens via het aluminum uit de goal van Amsterdam. Goudhaantje Mette Winter was wel trefzeker. Zij tikte een strafcorner van dichtbij binnen: 2-2.

SCHC maakte het nog spannender en kreeg in het eindsignaal nog drie strafcorners. Kansen op de volle buit, maar de pushes van Jansen werden gekeerd door Veenendaal.

SCHC heeft zojuist de 2-2 gemaakt in de topper tegen Amsterdam. Foto: Bart Scheulderman