Amsterdam wint ondanks onrust de topper van SCHC

Amsterdam heeft zondag in de Tulp Hoofdklasse Dames de volle buit gepakt ten koste van SCHC. In de herhaling van de NK-finale van vorig seizoen waren het opnieuw de Amsterdammers die aan het langste eind trokken: 3-4. Een knappe prestatie, in een onrustige week.

Ze stond er weer, Maria Verschoor. Maar zonder de aanvoerdersband om haar kuit. Die droeg ze alleen tijdens de seizoensopening tegen Rotterdam (9-0 winst). De wedstrijd die volgde tegen Tilburg (2-2) was Fay van der Elst aanvoerder, omdat Verschoor ontbrak. En hoewel de international vrijdagavond weer op het veld stond, was Van der Elst nog steeds de captain van de landskampioen. Net als tijdens de topper tegen SCHC. Weer moest ze haar rol afstaan aan de vice-captain.

Verschoor was een week afwezig. Een besluit dat voor veel ophef en onrust heeft gezorgd. De aanvoerder speelde vorige week zondag niet mee tegen Tilburg, omdat de international midden in het seizoen een week op vakantie ging. De middenvelder keerde vrijdag terug en sloot die avond aan tijdens het duel met Pinoké (3-1 winst). Coach Teun de Nooijer liet vrijdagavond, voor het duel tegen Pinoké,  voor de camera’s van Viaplay weten dat vakantie een verkeerd woord is. ‘Ze heeft een week rust gekregen. En wat doet werkend Nederland als ze rust krijgen? Dan gaan ze er even uit. Ik denk dat dat heel verstandig is. Iedereen moet het hele jaar kunnen leveren. Zowel fysiek als mentaal. En dat bekijken we per individu.’

Zieke Jansen, geblesseerde Veen

Zondagmiddag stond de uitgeruste aanvoerder gewoon weer binnen de lijnen. Dat gold niet voor Yibbi Jansen. De topscorer van SCHC zat net als vrijdagavond ziek thuis. Amsterdam kon nog altijd geen beroep doen op Marijn Veen, die een blessure heeft aan haar voet.

SCHC begon iets beter aan het duel met Amsterdam. De backhand van Pien Dicke al vroeg in de wedstrijd had zomaar het openingsdoelpunt kunnen zijn. Ginella Zerbo probeerde het niet veel later met een actie en een schot op goal, Trijntje Beljaars kreeg een halve tipkans en het mislukte forehandschot van Maud van den Heuvel werd gepakt door Amsterdam-keepster Anne Veenendaal. Daartegenover stond niet veel meer dan een kans van Freeke Moes.

In het tweede kwart brandde de topper iets meer los. Felice Albers versierde de allereerste corner van de wedstrijd, maar de sleeppush van Sonja Zimmermann ging naast het doel van Alexandra Heerbaart. Niet veel later was het Beljaars op de kop van de cirkel die de honneurs waarnam van Jansen. Maar ook de inzet van de Jong Oranje-speelster ging naast.

De voorsprong van SCHC

Maar toen Beljaars vijf minuten voor rust Amsterdam-verdedigster Floor de Haan zag aarzelen, plukte ze de bal van haar stick af. Ze ging alleen op het doel van Veenendaal af en scoren werd door de pijnlijke twijfel van De Haan een koud kunstje. Beljaars zette Stichtsche terecht op voorsprong: 1-0.

Maar de bal had na rust nog geen minuut gerold toen de voorsprong door Amsterdam weggewerkt was. Felice Albers speelde aanvoerder Van der Elst in de cirkel in en zij tikte de voorzet achter Heerbaart. Alweer haar zesde doelpunt van het seizoen. Maar daar bleef het niet bij voor de ploeg van De Nooijer. Amsterdam kwam fantastisch uit de kleedkamer en liet bij vlagen zien waarom zij de kampioen van Nederland is. De backhandbeuk van Albers was een waarschuwing, want in de aanval die volgde kwam de landskampioen op voorsprong. Verdedigster Noor de Baat bevond zich plots op de strafbalstip en ‘turnde’ de bal op goal. Heerbaart redde op de eerste draai, maar bij de tweede poging was het wel raak voor De Baat: 1-2.

SCHC had het lastig, maar leek via Dicke langszij te komen. De spits van Oranje ging alleen op Veenendaal af, maar vlak voordat ze de keepster kon testen, klonk de toeter. Einde derde kwart. Kans verkeken voor Stichtsche, dat nog altijd tegen de 1-2 achterstand aankeek. Maar de thuisploeg kwam voor het oog van de goed bezochte topper in het vierde kwart terug. Famke Richardson haalde de derde strafcorner voor de thuisploeg en na twee pogingen voor Trijntje Beljaars, was het nu de beurt aan Lisa Post. De verdedigster flatste de bal, die via de stick van uitloopster Gabrielle Mosch hoog de touwen invloog. Weer stond het gelijk tussen Stichtsche en Amsterdam.

Moes en Fillet

Lang kon SCHC niet van het tweede doelpunt genieten. Anna de Geus en Heerbaart grepen niet goed in toen Freeke Moes over de achterlijn binnen kwam. Moes wurmde zich eerst langs De Geus, kwam vervolgend vallend in botsing met Heerbaart die de bal in de korte hoek richting de doellijn zag rollen. In een uiterste poging een goal te voorkomen, tikte de keepster de bal zelf in het doel: 2-3. Weer stond Amsterdam op voorsprong.

Het werd nog erger voor Stichtsche. De Geus verloor een duel van de sterk spelende Albers, die Michelle Fillet helemaal alleen voor het doel zette. Zij tikte het vierde Amsterdamse doelpunt binnen. Beljaars tekende in de slotfase vanuit de corner nog voor haar tweede van de middag en de derde voor SCHC, maar ze kon daarmee een nederlaag niet voorkomen.

Door de overwinning doorbreekt Amsterdam de ongeslagen reeks van SCHC. De teller van Stichtsche blijft na zondag steken op 49 keer op rij ongeslagen, en evenaart zo niet het record van Den Bosch (50 keer ongeslagen).