Annebregt Rietveld verbaast met twaalf goals vooral zichzelf

Twaalf keer scoren voor een club die elfde staat. Dan doe je als speelster iets goed. Rotterdam-aanvaller Annebregt Rietveld (23), die ook een sleeppush in haar wapenarsenaal heeft, verbaast niet alleen de hockeywereld, maar ook zichzelf.

Als je je blik over de topscorerslijst van de Tulp Hoofdklasse Dames laat glijden, kom je eerst bekende doelpuntenmachines tegen zoals Yibbi Jansen en Frédérique Matla, maar vervolgens al heel snel de clubtopscorer van het laag geklasseerde Rotterdam. Rietveld staat op de zesde plaats. Boven topspitsen als Ginella Zerbo en Freeke Moes, die doorgaans weinig moeite hebben om de bal langs een keeper te schieten.

Rietveld is de spits van Rotterdam, die af en toe een velddoelpunt meepikt, maar veruit haar meeste goals maakt door een strafcorner tegen de touwen te slepen. Dit seizoen heeft zij al negen corners verzilverd. Minder weliswaar dan specialisten als Yibbi Jansen van SCHC en Lola Riera van HGC (zestien). Minder ook dan Gitte Michels van Hurley (dertien) en Demi Hilterman van Bloemendaal (elf). Maar nog altijd opvallend veel voor een speelster van Rotterdam, de nummer elf van de competitie. ‘Vooraf had ik eerlijk gezegd geen idee hoe goed ik het in de Hoofdklasse zou doen. Maar dít was wel het laatste dat ik had verwacht’, bekent de aanvaller, die vorig seizoen met Rotterdam nog in de Promotieklasse speelde.

Een bekend beeld bij Rotterdam bij dit seizoen. Teamgenoten feliciteren Annebregt Rietveld met het maken van een doelpunt. Foto: Willem Vernes

Rietveld had verwacht dat het in de Hoofdklasse moeilijker zou zijn om te scoren. Dit is pas haar eerste seizoen op het hoogste niveau van Nederland. Vorig jaar maakte ze in de Promotieklasse veertien doelpunten, waarvan de meeste uit een strafcorner. Maar dat was tegen verdedigers en keepers van een lager niveau. Nu zijn het soms internationals van het Nederlands elftal die op haar uitlopen.

Na haar sterke begin van de competitie kwam de opmars van Rietveld halverwege maart tot een hoogtepunt. Tegen Pinoké sleepte zij twee strafcorners binnen. Tegen Kampong een week later verzilverde ze opnieuw twee corners, en benutte ze bovendien een strafbal. Opeens maakte ze een enorme sprong op de topscorerslijst.

De afgelopen vier wedstrijden stond ik droog. Het was tijd om een verrassingseffect te creëren Annebregt Rietveld

‘Maar in de weken daarna ging het een stuk minder goed. De afgelopen vier wedstrijden stond ik droog. In het begin kenden onze tegenstanders onze corner nog niet zo goed. Maar inmiddels wisten ze natuurlijk honderd procent zeker dat ik degene was die ging pushen. Dat maakte het voor zowel de uitlopers als de keeper makkelijker verdedigen. Het was tijd om een verrassingseffect te creëren’, zegt de aanvaller zondagmiddag in de catacomben van Rotterdam, na de 4-3 winst op Klein Zwitserland.

In die wedstrijd, waarin het doek voor Klein Zwitserland viel, kreeg Rotterdam zes strafcorners. De eerste stond Rietveld niet binnen de lijnen. De tweede evenmin. Het was een domper voor Rotterdam, dat beide kansen niet wist af te maken. Maar toen de thuisploeg voor de derde keer een corner versierde, stond de clubtopscorer wél in het veld. Ze meldde zich op de kop van de cirkel. Vlak voordat de aangeefster de bal naar haar passte, wisselde Rietveld van positie met de Argentijnse speelster Valentina Costa Biondi. Het bleek het verrassingseffect te zijn waarop ze hoopte. Rietveld pushte de bal halfhoog door het midden en passeerde keepster Anna-Louise Nijdam, waardoor ze eindelijk weer eens scoorde (1-0).

Annebregt Rietveld heeft tegen Kampong een strafcorner verzilverd. Foto: Willem Vernes

Andere club?

Zo goed als die van Yibbi Jansen is die strafcorner van Rietveld niet. Maar clubs als Pinoké en HDM zouden volgend seizoen best een specialist op kop cirkel kunnen gebruiken. Stel dat het in de play-outs voor Rotterdam misgaat, wat doet Rietveld dan? Wil ze dan in de Tulp Hoofdklasse blijven spelen? ‘Daar heb ik nog helemaal niet over nagedacht. Het zou natuurlijk kunnen dat clubs op zoek zijn naar een cornerspecialist. Maar ze hebben zich in ieder geval nog niet gemeld’, zegt de spits. ‘Wat niet is, kan natuurlijk nog komen. Maar het liefst blijf ik met Rotterdam in de Hoofdklasse spelen.’


Wat vind jij? Praat mee...