Dames Pinoké dreigen ondanks zege in schaduw heren te blijven

Het Amsterdamse Pinoké was een week geleden de trotse host van de Final8 van de prestigieuze Euro Hockey League. Daar waren de Heren 1 van de Steekneuzen (hoewel slechts een duel) de sterren op het veld en maakten opvallend veel speelsters van Dames 1 zich nuttig als vrijwilliger. De dames zouden bij een volgende EHL maar wat graag ook zelf schitteren op het hoogste podium, maar de benauwde 2-1 zege op HDM zondag in de Tulp Hoofdklasse gaf aan dat ze nog een forse stap moeten zetten om uit de schaduw van de mannen te treden.

Pinoké staat door de overwinning op HDM voor de toch matig gevulde tribune in het Amsterdamse Bos nog steeds vijfde op de ranglijst van de Tulp Hoofdklasse. Zaterdag gloorde er even hoop dat concurrent Hurley op een steenworp afstand in eigen huis punten zou morsen tegen laagvlieger Rotterdam, maar in de slotfase boog de thuisploeg een 0-1 achterstand om in een 2-1 overwinning. Het gat naar de o zo begeerde vierde plek bedraagt voor Pinoké twee punten met nog vier duels te gaan.

Aangezien dit seizoen onder de traditionele top drie – SCHC, Den Bosch en Amsterdam – alle teams van elkaar kunnen winnen, is natuurlijk alles nog mogelijk. Maar met nog duels tegen SCHC en Den Bosch in het verschiet, moet Pinoké alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat het seizoen opnieuw eindigt na 22 wedstrijden. En ze bij het opdienen van het toetje mogelijk weer thuis voor de buis zitten of langs de lijn vrijwilligerstaken vervullen als de heren er wel in slagen om voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de play-offs te bereiken.

Dat zal pijn doen.

Strafcorner

Pinoké heeft namelijk ook forse ambities bij de dames. Daarom is de laatste jaren ook fors geïnvesteerd in het team van coach Daan Sabel. Toch is er een verschil met de heren. Want waar bij de dames talentvolle speelsters of ervaren speelsters uit de subtop aan de selectie werden toegevoegd. Kregen de talentvolle selectie van de heren versterking van echte wereldtoppers.

De belangrijkste is ontegenzeglijk Alexander Hendrickx, het Belgische strafcornerkanon dat de ballen uit alle rangen en standen tegen de plank en in de touwen gooit. Bij de dames moet Lieke van Wijk die klus klaren. Haar palmares bij onder andere Laren en buurman Hurley is indrukwekkend, maar dit seizoen loopt het nog niet zo lekker bij de zaalhockeywereldkampioen.

Maxime Kerstholt staat klaar voor een corner van Pinoké. Foto: Bart Scheulderman

Veelzeggend waren de drie corners die Pinoké zondag kreeg tegen HDM. Bij de eerste stond Van Wijk wel op de kop van de cirkel, maar ging de bal naar spits Maxime Kerstholt. Die sloeg weliswaar hard, maar keepster Julia Remmerswaal redde met niet al te veel moeite.

In het tweede kwart kreeg Pinoké opnieuw een strafcorner. Nu ging de aanspeel wel naar Van Wijk. Die sleepte de bal echter niet zoals in haar beste jaren in de bovenhoek, maar koos voor een variant. Opnieuw was Remmerswaal niet onder de indruk.

In het vierde kwart kreeg de thuisploeg de laatste corner, die door Van Wijk wel rechtstreeks werd gepusht maar de kracht en overtuiging ontbrak om Remmerswaal de verschalken. Willen de dames van Pinoké uit de schaduw van de heren treden, dat lijkt het aantrekken van een echt cornerspecialist eerder noodzaak dan luxe.

Worstelen

Die specialist heeft tegenstander HDM normaal wel in de persoon van Pien van Nes. De ervaren aanvalster ontbrak zondag echter bij de Haagse formatie, die vorig seizoen nog de play-offs haalde maar dit jaar worstelt en door de nederlaag (en de zege van Tilburg) angstvallig dicht bij een play-outplek staat.

De ploeg van coach Ivar Knötschke kwam zondag nog wel op voorsprong in het eerste kwart door een bekeken backhand van Tessa Beetsma: 0-1. Een voorsprong die tegen de verhouding in tot stand kwam. In het tweede kwart trok Pinoké de stand gelijk. Van Wijk gaf een goede pass, die door de sterk speelde Bente Jager op waarde werd geschat, waarna Flo Klinkhamer na een lange sprint voor de 1-1 tekende.

Nog voor de rust viel de uiteindelijke beslissende treffer van het matige duel. Nina van der Marel liftte de bal al duikend achter Remmerswaal: 2-1.

Van der Marel juicht na de 2-1 tegen haar oude club HDM. Foto: Bart Scheulderman

In de tweede helft deden beide ploegen nog wel verwoede pogingen om verandering in de score aan te brengen, maar de paar kansen die werden gecreëerd konden ze niet tot doelpunten promoveren. De 2-1 eindstand zorgde voor zorgelijke gezichten bij de Haagse formatie, maar de zege werd ook allerminst luid bejubeld door de thuisploeg.

De Amsterdamse dames weten dat het nog een enorme klus wordt om de play-offs te bereiken en daarmee uit de schaduw van de heren te stappen.