De flats van Koolen redt Den Bosch: ‘Mijn corner is beter geworden’

Dat je niet over een sleeppush hoeft te beschikken om een strafcorner te kunnen verzilveren, bewees Sanne Koolen (27) dit seizoen al meerdere keren. De harde flats waarmee de verdediger van Den Bosch donderdagmiddag de gelijkmaker scoorde in de halve finales van de play-offs tegen Amsterdam (1-1), was haar vijfde strafcornerdoelpunt van het jaar.

Er is in het hockey weinig mooiers dan vanaf kop cirkel een strafcorner snoeihard de kruising in slepen. Een beetje zoals Yibbi Jansen van SCHC dat deze Hemelvaartsdag deed, in de eerste minuut van de halve finale tegen Hurley. Frédérique Matla van Den Bosch is ook zo’n fenomeen die normaal gesproken de bal zomaar in het dak van het doel kan pushen, ver buiten het bereik van de keepster.

Maar ook het hebben van een flats heeft zo zijn charme. Een flats is minder stijlvol dan een sleeppush, maar niet per definitie minder effectief, bewijst Koolen deze donderdagmiddag. Dat doet ze vier minuten voor tijd, op een moment dat Den Bosch op een 0-1 achterstand staat. En een doelpunt hard nodig heeft, om nog met een goed gevoel naar de beslissingswedstrijd van zaterdag toe te leven.

Als Den Bosch in de 56ste minuut haar vierde strafcorner van de wedstrijd versiert, gaan vanaf de tribune de gedachten automatisch uit naar een sleeppush van Matla. Dat gebeurde de eerste driemaal ook. Zonder succes. Maar deze keer kiest Den Bosch voor een andere optie. Matla schuift de bal af, op teamgenoot Sanne Koolen. Met haar handen dichtbij elkaar flatst zij de bal hard richting het doel van Amsterdam. Een bijzonder sterke poging. Er zit een gekke stuit in, waardoor hij lastig te verdedigen is. Via de legguard van keepster Anne Veenendaal schiet de bal het doel in: 1-1.

Sanne Koolen vuurt haar sleeppush af op het doel van Amsterdam. Foto: Koen Suyk

Mede door de blessure van Matla werd de corner van Koolen beter

‘Matla heeft natuurlijk een fantastische corner. Daardoor gaan tegenstanders er vaak van uit dat zij ‘m wel zal nemen’, glimlacht Koolen een paar minuten na het gelijkspel tegen Amsterdam. ‘Maar daardoor krijgen speelsters om haar heen meer ruimte. Ik dus ook. Het feit dat wij afwisselen tussen een sleep en een flats is moeilijk te verdedigen. Dat maakt dat wij zo gevaarlijk uit een corner kunnen zijn.’

Matla was dit seizoen aan het eind van de eerste competitiehelft enkele weken geblesseerd. In die periode schoof Koolen in de pikorde op naar de nummer één-positie op de kop van de cirkel. Maar ook toen Matla weer terug was, bleef Koolen strafcorners nemen. In de topwedstrijd tegen SCHC in maart hielp zij haar ploeg met twee verzilverde flatsen aan een punt (3-3).

‘Mijn corner is de afgelopen tijd beter geworden. Dat ik er nu vaker uit scoor, heeft daar zeker mee te maken. Ik ben er ook vaker op gaan trainen. Ik heb er bovendien meer in wedstrijden genomen. Dus dan krijg je er vanzelf ook meer vertrouwen in’, vertelt Koolen. Zij zag dat Amsterdam zeven strafcorners versierde, maar daar niet één keer uit scoorde. Slechts eenmaal stond specialist Michelle Fillet binnen de lijnen. De andere keren was het vooral Sabine Plönissen die aanlegde, maar haar flats bleek niet zo effectief als die van Koolen.

Teamgenoten vallen haar in de armen nadat Sanne Koolen heeft gescoord. Foto: Koen Suyk

Slechte eerste helft van Den Bosch

Door te scoren deed verdediger Koolen iets wat aanvallers als Fredérique Matla, Joosje Burg en Noor Omrani zestig minuten lang tegen Amsterdam niet lukte. Den Bosch was te weinig in staat om aanvallend iets te creëren. Vooral de eerste helft was het niet goed genoeg wat Den Bosch op de mat legde. De ploeg van coach Marieke Dijkstra mocht zich gelukkig prijzen dat Amsterdam de trekker niet overhaalde. Pas na de 1-0 van Marijn Veen in de 35ste minuut dwong de 21-voudig landskampioen steeds meer kansen af.

Koolen: ‘Het spel golfde op en neer. In de eerste helft speelden wij ons eigen spel nog niet. We startten niet scherp. We waren op alle fronten niet fel genoeg. Dat hebben we in de rust ook tegen elkaar gezegd. In de tweede helft gooiden we de schroom van ons af. Daarin hebben we laten zien wat we kunnen. Ik ben blij dat we ons herpakten. De uitslag van 1-1 was daarom terecht, in mijn ogen.’