De ontknoping nadert in de Tulp Hoofdklasse

Met nog vier speelronden te gaan nadert de Tulp Hoofdklasse zijn climax. SCHC, Amsterdam en Den Bosch zijn bij de dames al zeker van de play-offs. Bij de heren zijn Kampong en Bloemendaal verzekerd van het hoogtepunt van het seizoen. Achter deze ploegen woedt een hevige strijd om de laatste tickets voor de play-offs en ook onderin is nog niet alles beslist.

Dames

Bij de dames staat Hurley op poleposition om het laatste ticket voor de play-offs te bemachtigen. De ploeg van coach Robbert van de Peppel staat momenteel op een vierde plaats, de positie die na 22 speelronden recht geeft op deelname aan de play-offs. De voorsprong op nummer vijf Pinoké is twee punten. HGC, dat op een zesde plaats staat, heeft een achterstand van zeven punten op Hurley.

Kijkend naar het resterende programma van de reguliere competitie lijkt Hurley in het voordeel ten opzichte van Pinoké. De Steekneuzen spelen namelijk nog tegen Den Bosch en SCHC, twee ploegen uit de huidige top drie, terwijl Hurley met Amsterdam slechts één ploeg treft die hoger staat op de ranglijst.

Het gevecht om het laatste ticket voor de play-offs lijkt tussen de buren uit het Amsterdamse Bos te worden uitgevochten. Echter, ondanks de ruime achterstand mag ook HGC nog niet kansloos worden geacht voor de play-offs. Hoewel de ploeg uit Wassenaar die kans niet in eigen hand heeft, heeft HGC in vergelijking met Hurley en Pinoké een gunstiger programma. Met Tilburg, Rotterdam en Klein Zwitserland treft HGC drie degradatiekandidaten en bovendien kan volgende week in een rechtstreeks gevecht met Hurley de achterstand op de concurrentie worden verkleind.

HGC-coach Suzan Veen-Van der Wielen tijdens het hoofdklasseduel tegen Amsterdam. Foto: Bart Scheulderman

Spanning onderin

Onderin de Tulp Hoofdklasse Dames is het zo mogelijk nog spannender. De strijd om rechtstreekse degradatie lijkt zich toe te spitsen op twee ploegen: Rotterdam en Klein Zwitserland. Het verschil tussen de nummers elf en twaalf op de ranglijst bedraagt vier punten in het voordeel van Rotterdam. Op 30 april treffen beide ploegen elkaar aan de Hazelaarweg, een wedstrijd die hekkensluiter Klein Zwitserland moet winnen in een poging om rechtstreekse degradatie af te kunnen wenden.

Ook in de strijd om de tweede play-outplek is de spanning om te snijden. De tiende plaats wordt momenteel bezet door Bloemendaal. De ploeg die na 22 competitieduels op deze positie staat, zal een langer verblijf in de Tulp Hoofdklasse Dames moeten zien af te dwingen via promotie-/degradatiewedstrijden.

Na achttien wedstrijden heeft Bloemendaal zeventien punten, evenveel als nummer negen HDM. Echter de Haagse ploeg heeft een iets beter doelsaldo dan Bloemendaal: -11 om -16. Iets wat de doorslag kan geven aan het einde van het seizoen, want beide ploegen hebben nagenoeg hetzelfde programma. Ze spelen elk tegen SCHC, Kampong en Tilburg. Daarnaast treft Bloemendaal ook Pinoké, terwijl HDM het op moet nemen tegen Hurley.

Ondanks de voorsprong van drie punten op zowel HDM als Bloemendaal is Tilburg nog niet helemaal verzekerd van rechtstreekse handhaving. Het lijkt voor de nummer negen van de ranglijst aan te komen op de laatste twee speeldagen. Dan treft Tilburg haar concurrenten HDM en Bloemendaal.

Kampong-coach Jeroen Schoenmakers. Foto: Willem Vernes

Nummer zeven Kampong verkeert in minder acute degradatienood, maar zou ook nog verstrikt kunnen raken in de strijd om de play-outs. Goede resultaten de komende twee weken tegen HDM en Bloemendaal zouden eventuele zorgen direct in de kiem kunnen smoren.

Heren

In de Tulp Hoofdklasse Heren vallen nog twee tickets te verdelen voor de play-offs. Rotterdam heeft de beste uitgangspositie om één van die twee tickets te bemachtigen. De ploeg van coach Robin Rösch staat op een derde plaats met een voorsprong van vier punten op zowel Pinoké als Oranje-Rood.

Hierdoor kunnen de Rotterdammers zichzelf nog een misstap permitteren in de komende weken waarin de ploeg niet alleen koploper Kampong, maar ook Klein Zwitserland, HGC en Amsterdam treft.

Een misstap is iets wat Pinoké en Oranje-Rood zich niet kunnen veroorloven. Beide ploegen staan na achttien wedstrijden in punten gelijk, maar heeft Pinoké één wedstrijd meer gewonnen dan Oranje-Rood en staat daarom op een vierde plaats. Het doelsaldo is wel flink in het voordeel van de Eindhovense ploeg: +20 om +12. De beslissing in deze tweestrijd lijkt te gaan vallen op 7 mei als beide ploegen tegenover elkaar staan in het Amsterdamse Bos.

Op vier punten achterstand van Pinoké en Oranje-Rood loert Klein Zwitserland ook nog op een ticket voor de play-offs. Maar met tegenstanders Den Bosch, Rotterdam, Kampong en ook HGC voor de boeg lijken de kansen voor de Steenbokken klein om voor een verrassing te kunnen zorgen.

Thomas Briels in actie tijdens het duel tussen Rotterdam en Oranje-Rood in de Tulp Hoofdklasse Heren. Foto: Willem Vernes

Degradatie

Onderin de Tulp Hoofdklasse Heren kan hekkensluiter Voordaan niet anders dan hopen op een wonder om rechtstreekse degradatie te kunnen ontlopen. Het gat met nummer elf Schaerweijde bedraagt acht punten. Omdat beide ploegen elkaar niet meer treffen, moet Voordaan hopen op misstapen van Schaerweijde én zelf optimaal presteren tegen Amsterdam, HDM, Bloemendaal en Pinoké.

De kans dat Schaerweijde de play-outs ontloopt, lijkt klein. De ploeg van Albert Kees Manenschijn zou zichzelf wel een betere uitgangspositie voor de promotie-/degradatiewedstrijden kunnen verschaffen door ten koste van HDM als tiende te eindigen. Om de achterstand van vier punten te verkleinen zal in ieder geval de onderlinge confrontatie op de voorlaatste speeldag moeten worden gewonnen.

Met die onderlinge confrontatie en het duel tegen Voordaan in voor de boeg lijkt HDM de beste papieren te hebben om in ieder geval boven concurrent Schaerweijde de competitie af te sluiten.

HDM zal de blik ook naar boven hebben gericht, naar HGC dat op een negende plaats staat. De ploeg uit Wassenaar heeft vier punten voorsprong maar met tegenstanders als onder meer Den Bosch, Rotterdam en Klein Zwitserland in het verschiet ook een iets zwaarder programma dan HDM.

Wiegert Schut wordt gefeliciteerd met zijn doelpunt voor HDM tegen Klein Zwitserland. Foto: Bart Scheulderman

EHL-ticket

Tot slot, misschien wat minder in het oog springend, maar voor clubs wel degelijk belangrijk: de strijd om de eerste plaats. Die positie geeft na 22 wedstrijden namelijk recht op deelname aan de EHL, de Champions League van het hockey.

Bij de dames heeft Amsterdam een achterstand van vijf punten op koploper SCHC. Dat verschil kan Amsterdam komend weekend terugbrengen naar twee als de ploeg van coach Robert Tigges het onderlinge duel in het Wagener Stadion wint. Met daarna qua sterkte een vergelijkbaar programma lijkt SCHC de beste papieren te hebben voor dat EHL-ticket.

Het gat bij de heren tussen koploper Kampong en Bloemendaal is maar drie punten. Kijkend naar het programma is Bloemendaal licht in het voordeel. De regerend landskampioen treft onder meer Voordaan en Schaerweijde terwijl Kampong nog tegen vier ploegen uit de huidige top zes speelt.

Roel Bovendeert (r) in duel met Lars Balk (l) tijdens Kampong-Bloemendaal (1-3). Foto: Koen Suyk


Wat vind jij? Praat mee...