Den Bosch in boeiende topper te sterk voor Amsterdam: 2-1

Den Bosch heeft landskampioen Amsterdam zondagmiddag in een heerlijk hockeygevecht de eerste nederlaag sinds ruim een jaar bezorgd. Aan de Oosterplas won de formatie van coach Marieke Dijkstra met 2-1 in een duel waarin doelkansen, groene en gele kaarten bijna niet te tellen waren.

Den Bosch bouwde haar ongeslagen reeks in de Tulp Hoofdklasse verder uit door de zege op de titelconcurrent. De Brabantse ploeg heeft inmiddels 29 competitieduels op rij niet meer verloren sinds de 2-0 nederlaag tegen Amsterdam op de derde speelronde van vorig seizoen.

Boeiend gevecht

De clash tussen de twee meest productieve ploegen in de Tulp Hoofdklasse Dames resulteerde zondagmiddag aan de Oosterplas in een boeiende, open strijd. Zeker in de eerste helft toonden de bezoekers zich daarin het meest aanvallend, en het meest gevaarlijk.

Al binnen vijf minuten hadden Michelle Fillet en Fay van der Elst (twee keer) het Bossche doel onder vuur genomen. Dat er in die fase geen Amsterdamse treffer te noteren viel, was de verdienste van keeper Josine Koning, die drie keer bekwaam redde.

Frédérique Matla (rechts) in een fel duel met Amsterdam-verdediger Floor de Haan. Foto: Willem Vernes

Doelpunt uit het niets

Toch was het Den Bosch dat – enigszins uit het niets – op voorsprong kwam. Rechts achterin verstuurde Charlotte Englebert een lange, harde pass die via de stick van Amsterdam-middenvelder Noor de Baat bij linksvoor Babs Reijnen terecht kwam. De 18-jarige Bossche aanvaller stuurde eerst Felice Albers met een simpele beweging het bos in, wilde voorzetten op Frédérique Matla maar zag de bal via de stick van verdediger Sabine Plönissen met een boogje achter Amsterdam-keeper Anne Veenendaal belanden: 1-0. Voor Reijnen alweer doelpunt nummer zes van dit seizoen.

Amsterdam overleefde aan het einde van het eerste kwart via reddingen van Veenendaal twee Bossche strafcorners en trok de stand vroeg in het tweede kwart gelijk. Terwijl de Bossche aanvaller Maartje Krekelaar na een overtreding op Felice Albers met groen vanaf de kant moest toekijken, kon Stella van Gils centraal op het veld Amsterdam-ploeggenoot Michelle Fillet aanspelen.

Met Sanne Koolen in haar rug draaide de spits zich razendsnel om: een korte, harde uithaal later lag de bal achter Koning in het Bossche doel, 1-1. Een sterk staaltje prijsschieten van de gretige spits, die dit seizoen met twaalf officiële doelpunten Amsterdams meest productieve speelster is.

Michelle Fillet (links) juicht na de 1-1, haar achtste competitiedoelpunt van het seizoen. Foto: Willem Vernes

De bal was na de rust nog niet aan het rollen gebracht of de volgende reuzekans diende zich aan. Met een signature dribbel denderde Felice Albers op rechts voor de zoveelste keer deze wedstrijd de cirkel binnen om Freeke Moes een niet te missen kans te geven. Moes raakte de bal echter maar half en zag haar inzet voorlangs gaan.

Een dure misser, want niet veel later had Den Bosch-aanvaller Joosje Burg haar vizier wél op scherp staan. Uit een mislukte strafcorner brachten Rosa Fernig en Sanne Koolen de bal weer de cirkel in, waar Burg toesloeg met een harde flats: 2-1 voor de thuisploeg, die veel minder open kansen creëerde, maar er wel effectiever mee omsprong.

Joosje Burg legt aan voor haar tiende competitiedoelpunt van het seizoen. Foto: Willem Vernes

Kaartenfestival

Dat het laatste kwart nog volop spanning bracht, was mede te danken aan Maartje Krekelaar. De Bossche aanvaller had in de laatste minuut van het derde kwart de 3-1 op haar stick, maar kreeg de bal tot twee keer toe niet voorbij Veenendaal. Het leverde een uiterst boeiende slotfase op, waarbij het behalve druppels ook kaarten regende.

Engelbert en Moes konden met een gele kaart vijf minuten naar de kant na een fysieke overtreding, Matla mocht vlak daarna voor twee minuten naar de zijlijn. Eerder in het duel hadden ook Stella van Gils en Emma Reijnen al een tijdstraf van de scheidsrechter gekregen na te veel fysiek contact.

Felice Albers in duel met Pien Sanders. Foto: Willem Vernes

Dat Den Bosch de 2-1 voorsprong kon behouden, dankte de ploeg in die fase aan Josine Koning. De keeper onderscheidde zich talloze keren onder de lat. Vooral haar snoekduik laat in de wedstrijd op een vlammend schot van Maria Verschoor oogstte applaus aan de Oosterplas.

Met de zege op de landskampioen heeft Den Bosch de eerste plaats in de Tulp Hoofdklasse inmiddels stevig in handen. Het gat met Amsterdam bedraagt nu vijf punten. SCHC nam de tweede plaats van Amsterdam over en staat nu op drie punten afstand van Den Bosch.