Dijkstra vindt niet dat Den Bosch te afhankelijk is van Matla

Het afgekeurde doelpunt van verdediger Pien Sanders in de halve finale van de play-offs tegen Amsterdam maakte een einde aan een moeizaam seizoen van Den Bosch, waarin het wel de Euro Hockey League won, maar de landstitel en de Gold Cup niet. Coach Marieke Dijkstra ging na de verloren halve finale in op de bloedstollende ontknoping, het gat dat Lidewij Welten, Margot van Geffen en Marloes Keetels achterlieten en de vraag of haar ploeg niet te afhankelijk is van de genialiteit van Frédérique Matla.

Marieke, hoe heb je de laatste minuut van de wedstrijd ervaren?
‘Het was een soort achtbaan waarin ik zat. Eerst was daar het gevoel van enorme euforie toen Pien de gelijkmaker binnenschoot. Toen ontstond er bij mij direct iets van: we gaan het flikken. We gaan ook die shoot-outs pakken. Maar dat gevoel sloeg helemaal om toen scheidsrechter Coen van Bunge om de video vroeg. Toen voelde ik de bui al hangen. Dat het doelpunt uiteindelijk werd afgekeurd, is voor ons natuurlijk ontzettend zuur.’

Amsterdam had geen videoreferral meer. Wat vind je ervan dat de arbitrage zelf altijd nog wel naar de videoscheidsrechter kan stappen?

‘Volgens de regels mag dat. Dus dat doet Coen dan ook. Daar valt niets op af te dingen. Hij deed het ook puur uit eigen beweging volgens mij, en niet omdat Amsterdam appelleerde. Hij heeft dat goed gedaan. Het is alleen jammer dat het voor ons verkeerd uitpakt.’

Josine Koning is in tranen na de uitschakeling in de halve finale. Foto: Willem Vernes

Kun je de vinger op de plek leggen waarom het jullie niet is gelukt om van Amsterdam te winnen?
‘Het is nu kort na de wedstrijd, dus dat vind ik lastig. We hebben maar één tegendoelpunt gekregen, dus daar ligt het niet aan. Normaal gesproken scoren we er ook minimaal wel één. Dus waar het aan schort? Dat we te weinig kansen hebben gecreëerd. En dat we degene die we wél hebben gecreëerd niet hebben afgemaakt. In de tweede helft hebben we genoeg mogelijkheden gehad om op 1-1 te komen. Daar hadden we beter mee om moeten gaan. Bovendien hadden we een betere eerste helft op de mat moeten leggen. Net als afgelopen donderdag.’

Zijn jullie niet te afhankelijk van Frédérique Matla?
‘Dat weet ik niet. Nee, dat denk ik niet. Joosje Burg en Maartje Krekelaar hebben in de competitie ook vaak gescoord [negen en acht keer]. En wij hebben ook nog wel andere speelsters die een doelpunt kunnen maken. Of een kans kunnen creëren. Dus ik zou niet willen zeggen dat wij te afhankelijk van Matla zijn. Ik vind wel dat het haar kracht is om op het moment suprême te scoren. Maar dat is iets anders.’

Frustratie bij de normaal gesproken ingetogen Laura Nunnink, nadat Coen van Bunge de videoscheidsrechter inschakelt. Foto: Willem Vernes

Is het vertrek van Lidewij Welten, Margot van Geffen en Marloes Keetels achteraf gezien niet een te groot verlies voor jullie geweest?
‘Nee. Dat vind ik niet. Ik vind dat we het dit seizoen hartstikke goed hebben gedaan. Natuurlijk hadden we graag landskampioen willen worden. Dat was ook ons doel. Maar met Amsterdam en Stichtsche hadden we sterke concurrenten. De Euro Hockey League hebben we gewonnen, de play-offs niet. Dat is zonde, maar dat betekent niet meteen dat we te weinig kwaliteit hebben. We zijn tijdens het seizoen juist enorm gegroeid.’

Maar jullie waren deze play-offs wel minder onaantastbaar dan in andere jaren.

‘Dat weet ik niet. Je hebt het nu over drie speelsters die alweer ruim een jaar weg zijn. Je moet niet vergeten dat we door blessures twee belangrijke speelsters misten: Rosa Fernig en Pleun van der Plas. Zij zijn normaal gesproken een vaste waarde voor ons. Door hun afwezigheid hebben we vlak voor de play-offs moeten schuiven. Drie speelsters hebben op een andere positie gespeeld dan normaal. Dat meegewogen hebben we het nog steeds goed gedaan, vind ik. Alleen niet goed genoeg. Dat is de enige conclusie die je kunt trekken.’


12 Reacties

 1. ingefernhout

  Dit is de enige goede en sportieve reactie op de verloren wedstrijd.

 2. robvisser

  Het is niet zo gek dat Matla nog niet zo in vorm is na die lange blessure. Maar ik denk los daarvan dat ze zeker in Oranje straks een stapje extra moet zetten, want er zijn inmiddels aanvalsters die dat wel doen. Ze is voor mij niet onomstreden in Oranje en gezien haar kwaliteiten (in Den Bosch) zou dat eigenlijk niet zo moeten zijn. De eerste strafcorner zou ik als bondscoach nu sowieso aan Yibbi geven, die heeft een hoger rendement. Het is wel goed dat Matla in principe ook een goede strafcorner heeft, als backup.

 3. lynnBosman

  Het is maar goed dat de bondscoach dan maar beslist ;) ik zou Matla altijd meenemen, tenzij ze geblesseerd is of echt hopeloos uit vorm. Matla heeft iets dat niet iedereen heeft, vanuit niets iets creëren en ze kan toeslaan op het juiste moment. Den Bosch draaide niet echt lekker, dus hopelijk dat we in Oranje meer kunnen genieten van haar kwaliteiten. Strafcorner van Jansen draait echt als een tierelier. Absoluut de beste van Nederland op dit moment. Met Jansen, Matla, Koolen, Plönissen, Fokke en van Laarhoven zijn er veel opties. Terug op het verhaal van Dijkstra, Den Bosch heeft geen verloren seizoen gedraaid. Ik denk dat er ook veel geleerd is door dit seizoen en het missen van ervaring. Ook de zusjes Brouwer en Reijnen hebben zich goed staande gehouden.

 4. LiesedeVos

  Emma Reijnen heeft zich niet alleen staande gehouden. Wat mij betreft 1 vd betere speelsters vd DB gisteren. Heeft ook voor aantal strafcorners gezorgd. Beloofd een mooie toekomst voor haar (en DB)

 5. robvisser

  @lynnBosman We gaan zien hoe het in de Pro League uitpakt. Tot nu toe heb ik bij Van Ass wel gezien dat hij het liefst dynamisch en snel spel ziet en Matla is nu eenmaal wat statischer en minder beweeglijk dan enkele andere opties. De ene speelster past waarschijnlijk wat beter in het systeem dan de andere. Ik twijfel er overigens niet aan dat Van Ass iemand als Matla meeneemt.

  1. eugeappel

   Heer Visser, wat heeft Frederique u aangedaan? Stop er toch eens mee aub. Niet normaal hoe haar steeds de grond in boort.

  2. sonjavanzoggel

   Als Matla bij SCHC had gespeeld had je waarschijnlijk wat anders gezegd.

 6. lynnBosman

  Niet alleen voorin maar ook achterin wordt het nog keuzes maken. Koolen, V Laarhoven, Plönissen, Sanders (hoewel zij dit seizoen vooral middenvelder was), Post en Fernig. Ik zou het niet weten. Want wat hebben zij een pot staan hockeyen in de EHL en PO's. Eens Lies de Vos, zij viel positief op, een van de beteren aan Bossche kant. Ook haar zusje.

 7. edwin-smolders

  De heer Visser is één van de voorbeelden in hockeyland met een afgunst richting Den Bosch en zijn speelsters. Geen respect voor prestaties van team en speelsters.

 8. ellenharmsen

  @RobVisser, Ik ben voor Amsterdam (mijn dochter speelt in D1), maar Frédérique Matla heeft in beide wedstrijden hard gewerkt en was zichtbaar aanwezig. Zij hoort zeker in Oranje!

 9. robvisser

  @ellenharmsen Ik twijfel ook niet dat ze bij de selectie zit, ik twijfel er alleen aan of Van Ass haar de beste optie vindt in het dynamische spel dat hij in de eerste vier Pro League wedstrijden (zonder Matla) van zijn ploeg vroeg. Het ging behoorlijk goed in dat spelsysteem. Maar we gaan het straks zien in de Pro League. Het is sowieso fijn om haar achter de hand te hebben voor de strafcorners, maar ik vind Yibbi Jansen beter wat dat betreft. Die haalt een hoger rendement, ik kan het niet anders zien.

 10. Francotalon

  Dijkstra trekt niet de goede conclusies, maar beschermt haar speelsters en zichzelf. Wat ook mag natuurlijk. Hoeveel interlands had het drietal? 800+?? Weet iemand dat misschien? Natuurlijk mis je hen, net als dat de orde in het team verstoord wordt. Je ziet ook dat de ploeg, hoewel gegroeid, niet in flow zit. Dat mag Dijkstra zich aantrekken. Matla is van de buiten categorie, maar niet diegene die de orde in een team maakt. Dat was het drietal net ook nog es alledrie! Een heerlijke speelster die in iedere NL selectie thuishoort. Wel een waar Van Ass, met zijn magere sociale skills en een groot ego, denk ik, problemen mee gaat krijgen.


Wat vind jij? Praat mee...