Dit seizoen was voor promovendus Tilburg als een sprookje

Dat Tilburg één wedstrijd voor het einde van de competitie al zeker zou zijn van directe handhaving, had niemand in het team van coach Ageeth Boomgaardt vooraf verwacht. De promovendus staat na 21 competitiewedstrijden op de zevende plaats, met 24 punten. Ver boven de degradatiestreep.

Het is mooi om het oog van de meester aan het werk te zien. Assistent-trainer Maartje Paumen (235 interlands, 195 doelpunten) grijpt zondagmiddag op de bank van Tilburg naar haar telefoon. Het staat 0-0 in de wedstrijd tegen HDM. De tweevoudig olympisch kampioen en voormalig sleepkoningin bestudeert de videobeelden van de drie strafcorners die Tilburg-verdediger Mikki Roberts op het doel van HDM heeft afgevuurd, maar die telkens een prooi waren voor keepster Julia Remmerswaal. Ze roept wissel Daphne Nikkels bij zich, die op het punt staat in te vallen. Ze fluistert iets in haar oor. Vanachter de boarding is het helaas niet te verstaan wat ze zegt. Is het een masterplan? Heeft Paumen met haar arendsogen een minuscuul gaatje gevonden in de cornerverdediging van HDM?

Het antwoord volgt snel. Tilburg haalt na dertig minuten hockeyen een strafcorner. Aangeefster Julieta Jankunas speelt de bal naar Roberts, die vorig jaar het WK-21 miste vanwege een gescheurde kruisband, opgelopen met een lullig ski-ongeluk. Roberts pushte de vorige ballen halfhoog. Nu sleept ze de bal over de grond, aan de handschoenkant van Remmerswaal. Het oog van de meester heeft het goed gezien. Roberts scoort.

‘We kijken onze strafcorners altijd even terug. Paumen zei: vuur ‘m vanaf het tweede koppel rechtdoor. Daar ligt het open’, zegt het talent van Tilburg, dat afgelopen maart na een jaar lang revalideren haar rentree maakte. Het was haar tweede competitiedoelpunt van dit seizoen.

Maartje Paumen geeft Maddie Hinch een knuffel. Foto: Frank van der Leer

Een ongelofelijke prestatie voor een promovendus

De vrouwen van Tilburg promoveerden afgelopen seizoen na een thriller met Oranje-Rood naar de Hoofdklasse. En dit seizoen presteren ze als promovendus eigenlijk het onmogelijke. Vorige week stond het teams zelfs zesde. Dat het doelpunt van Roberts haar team niet helpt aan de achtste overwinning van het seizoen [HDM wint met 2-1], mag de pret niet drukken. Op alle gezichten breekt na het klinken van de toeter de zon door. Het rechtstreeks handhaven wordt gevierd. Speelsters vallen elkaar in de armen.

Tilburg heeft als promovendus een ongelofelijke prestatie geleverd, en Roberts is de eerste om toe te geven dat ze daar bij Tilburg heel trots op zijn. ‘Dit was een seizoen met ups en downs. We begonnen fantastisch, maar kregen daarna te maken met veel blessures. Er is veel van ons aanpassend vermogen gevraagd. Je wil als team bouwen, maar door al die blessures kon dat niet. Gelukkig zijn we overeind gebleven. Individueel hebben we misschien niet de beste spelers, maar als team zijn we sterk gebleken. Dat is ook de reden dat we zoveel punten hebben gehaald. We hadden vertrouwen in onszelf.’

Donja Zwinkels van Tilburg en Pien van Nes van HDM omhelzen elkaar, nadat beide ploegen zich veilig hebben gespeeld. Foto: Frank van der Leer

Er waren vooraf negen teams die de play-offs wilden halen, volgens mij. Wij gingen ervanuit dat we tegen degradatie moesten strijden Ageeth Boomgaardt, coach van Tilburg

Het moet voor de speelsters gek zijn om blij te zijn, maar toch te verliezen. Het gaat mis na rust. Het staat zondagmiddag 1-1 als Roberts achterin de bal ontvangt op de 23-meterlijn, maar zich verkijkt. Pien van Nes, het clubicoon van HDM dat na achttien seizoenen stopt, zet druk op haar en verovert de bal. Jip Dicke gaat een sprintduel aan met Roberts, die een overtreding maakt. HDM krijgt een strafcorner en Dicke slaat uit de rebound de 2-1 tegen de touwen.

Het is een moment waarvan coach Ageeth Boomgaardt na de wedstrijd zegt dat ze ervan baalt. Tilburg heeft in dit succesjaar juist een verdedigende organisatie neergezet, onder leiding van oud-international Ireen van den Assem en de Britse keeper Maddie Hinch. Dat is ook waar hun kracht ligt. Tilburg heeft aanzienlijk minder tegendoelpunten (36) gekregen dan Bloemendaal (44), Rotterdam (53), Kampong (61) en Klein Zwitserland (63).

‘Onze verdedigende organisatie was onze belangrijkste sleutel’, zegt Boomgaardt. ‘Er waren vooraf negen teams die de play-offs wilden halen, volgens mij. Wij gingen ervanuit dat we tegen degradatie moesten strijden. Als promovendus is dat een passende doelstelling. Dat we één wedstrijd voor het einde al veilig zijn, had ik vooraf niet verwacht. We hebben het uitstekend gedaan.’

Ondanks het verlies blije gezichten bij Tilburg. Foto: Frank van der Leer

Volgend seizoen zonder Van den Assem, Hinch en Zwinkels

Boomgaardt wil op deze zondagmiddag vooral genieten van het rechtstreeks handhaven, dat voelt als het winnen van een prijs. De 195-voudig international van het Nederlands elftal wil niet ingaan op vragen over de spelersgroep van volgend seizoen. Ze zegt dat dat voor latere zorg is. Een dag na de wedstrijd brengt de club naar buiten dat behalve keepster Maddie Hinch en aanvaller Donja Zwinkels ook oud-international Ireen van den Assem besloten heeft om een punt achter haar loopbaan te zetten. Ook kind van de club Jeske van Bavel hangt haar stick aan de wilgen. Onduidelijk is nog waar de toekomst ligt van Argentijnen Vicky Sauze en Julieta Jankunas. Voor Tilburg wordt het volgend seizoen dus een hels karwei om de prestatie van dit jaar te evenaren.


Wat vind jij? Praat mee...